Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

«Μη μάθουν τα παιδιά μας για τα συσσίτια»

Οι άνθρωποι που δεν ζουν στο σπίτι του κ. Γιάννη δεν ξέρουν τίποτε για όλ’ αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω. Εκείνος μου το εξήγησε απ’ την αρχή: δεν μπορώ ούτε το επώνυμό του να γράψω, ούτε πού ακριβώς μένει, ούτε τα πραγματικά ονόματα των παιδιών του. Με αυτήν τη συμφωνία μιλήσαμε μ’ εκείνον και τη μεγάλη του κόρη, την Αγγελική, που βέβαια δεν τη λένε Αγγελική. Η μικρή, που πάει Α΄ Γυμνασίου, έτυχε να είναι σπίτι εκείνο το πρωί. Απ’ την αρχή της συζήτησης, όταν άκουσε να ρωτώ για μισθούς και χρήματα, το πρώτο που είπε ήταν «εμείς δεν είμαστε φτωχοί. Ετσι δεν είναι, μπαμπά;».

Περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα αγνοούνται

Περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα, τα οποία ταξίδευαν ασυνόδευτα χάθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες. Τα στοιχεία αυτά γνωστοποίησε η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol, διατυπώνοντας φόβους ότι πολλά εξ αυτών έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος. 

Με ένα κασκόλ…

Πόσες λέξεις μπορεί να μάθει κανείς και για πόσα πράγματα μπορεί να μιλήσει με ένα κασκόλ; Θα μας πιστέψετε αν σας πούμε ότι δεν θα έφταναν μέρες ολόκληρες; Και όμως! Όλα ξεκίνησαν όταν ένας μαθητής μας (κωφός) άρχισε να χρησιμοποιεί το κασκόλ του και να το κάνει μαντίλι, βραχιόλι, γραβάτα, γενιάδα, ζώνη, φίδι, σκοινί, θηλιά, μαλλιά, χορδή μουσικού οργάνου, πανό, κασκόλ φιλάθλου, μάσκα χειρουργείου, κάλυμμα προσώπου αναρχικών, λουρί σκύλου, “κιπά” Εβραίων, πετονιά ψαρέματος, χειροπέδες και χίλια άλλα δύο πράγματα που μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουνε για τα ζώα, τον αθλητισμό, την μουσική, τα επαγγέλματα, τα υλικά, τις θρησκείες του κόσμου, τις παραβατικές πράξεις και όσα ακόμα δεν μπορεί να βάλει ο νους σας.


Τελικά, όλα μπορούν να γίνουν μάθηση, αρκεί να έχεις φαντασία και διάθεση να μάθεις τον κόσμο γύρω σου!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Φίλιπ Πούλμαν: “Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι”

Ο Φίλιπ Πούλμαν (Philip Pullman) είναι ένας Βρετανός συγγραφέας που έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία. Το παρακάτω κείμενο το έγραψε για τη δέκατη επέτειο του Astrid Lindgren Memorial Award το 2012.

Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τροφή, η ζημιά γίνεται γρήγορα ορατή. Αν δεν αφήσεις ένα παιδί να έχει καθαρό αέρα και παιχνίδι, η ζημιά είναι επίσης ορατή, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί αγάπη, η ζημιά μπορεί να μην είναι φανερή για μερικά χρόνια, αλλά είναι μόνιμη.

Ποιος θα σώσει την Αμφίπολη;

Μια ομάδα αρχαιολόγων έχει αναλάβει τη διάσωση των πολύτιμων ευρημάτων του Τύμβου της Αμφίπολης. Ο αρχαιολογικός χώρος όμως απειλείται από κατολισθήσεις. Θα προλάβουν οι αρχαιολόγοι να διασώσουν τα ευρήματα;

Οι ξυλιές όντως δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά

Οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι λένε πως μερικές ξυλιές στο παιδί δεν θα το βλάψουν καθόλου. Αντιθέτως ορισμένες φορές χρειάζεται κιόλας. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως ακόμα και μερικές ελαφριές ξυλιές στον ποπό μπορούν να του δημιουργήσουν ψυχικό τραύμα. Τι ισχύει τελικά; 

Τηλεοπτικό μάθημα ιστορίας

Δεν μας έχει συνηθίσει η ιδιωτική τηλεόραση σε εκπομπές με καθαρόαιμο πολιτιστικό περιεχόμενο. Οπότε κάθε φορά που ένα τέτοιο πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στο μενού είναι τουλάχιστον καλοδεχούμενο. Οταν μάλιστα πρόκειται για μια τόσο καλοδουλεμένη και εξαιρετική εκπομπή όπως το «Επτά μουσεία, ένα ταξίδι» (Mega), τότε η έκπληξη είναι μεγάλη.

Πόσο κρέας πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Η διατροφή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να είναι ισορροπημένη ώστε να τα παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το κρέας, και ειδικά το κόκκινο, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού γιατί εκτός από θρεπτικό αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεινών και σιδήρου.

Ευρωπαϊκή διάκριση για το σύστημα SEATRAC της ομάδας Tobea

Βραβείο «National Champion» κέρδισε η ομάδα της Tobea, η οποία εμπνεύστηκε και κατασκεύασε το σύστημα SEATRAC, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, στον διαγωνισμό European Business Awards 2015-2016 στην κατηγορία «Innovation».

Τα οφέλη του διαβάσματος: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε κάθε μέρα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα βιβλίο ή ένα ουσιώδες άρθρο σε ένα περιοδικό; Μήπως οι καθημερινές σας αναγνωστικές συνήθειες επικεντρώνονται μόνο σε tweets και ενημερώσεις του Facebook ή στις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στο κουτί των δημητριακών σας; Αν ανήκετε κι εσείς στους αμέτρητους ανθρώπους που δεν συνηθίζουν να διαβάζουν τακτικά, μπορεί να χάνετε μια σειρά από πολύ σημαντικά οφέλη, μερικά εκ των οποίων παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Μετάλλαξη ρίχνει φως στις ρίζες της σχιζοφρένειας

Ορισμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να εκδηλώνουν σχιζοφρένεια όταν μια φυσιολογική διαδικασία της εγκεφαλικής ανάπτυξης διαταράσσεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. 

ΠΟΥ: Ο ιός Zika εξαπλώνεται με εκρηκτικό τρόπο

Επείγουσα διάσκεψη για την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου συγκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον ιό Zika, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο» και εξάπλωση του «με εκρηκτικό τρόπο». Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων συνέρχεται τη Δευτέρα ώστε να αποφασίσει εάν η επιδημία «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο». 

Ένας στους τρεις μαθητές έχει ασκήσει βία στο σχολείο

Σχολική βία και εκφοβισμός στα δημοτικά σχολεία στα γυμνάσια και τα λύκεια, μπαίνουν στο «μικροσόπιο» του υπουργείου Παιδείας καθώς τα φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις: σχεδόν 1 στους 3 μαθητές δηλώνει ότι έχει ασκήσει βία από σπάνια έως πολύ συχνά, ενώ το 65% των μαθητών αναφέρει ότι έχει γίνει μάρτυρας σε περιστατικό bullying εναντίον συμμαθητών του, σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 3.682 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και 31.602 της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.