Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Χωρίς ομιλία, όχι χωρίς σκέψη.

Οι άνθρωποι, και κυρίως οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει προφορικό λόγο/ δεν μιλάει, δεν σημαίνει και ότι δεν σκέφτεται. 

Η κοινωνία μας ως επί το πλείστον αντιμετωπίζει τα παιδιά και τους ενήλικες χωρίς προφορικό λόγο σαν άτομα περιορισμένης νοητικής ικανότητας (νοητικά καθυστερημένα). Οι άνθρωποι υποθέτουν αυτόματα ότι αν κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει καλά (ή και καθόλου), δεν μπορεί αντιστοίχως και να σκεφτεί καλά (ή και καθόλου). Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι λανθασμένη και δημιουργεί πολλά προβλήματα στα άτομα με προβλήματα ομιλίας και επικοινωνίας, καθώς έχει σαν αποτέλεσμα είτε να είναι αόρατα είτε να υφίστανται εκφοβισμό και διακρίσεις στο σχολείο και στην κοινότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το “δεν μιλάει” δεν συνεπάγεται “δεν σκέφτεται”. 

Δεκαεπτά χρόνια μετά η μητέρα ενός μακελάρη εξομολογείται

Ο γιος της και ο φίλος του σκότωσαν 12 μαθητές και 1 καθηγητή στο «Columbine High School» σχεδόν πριν 17 από χρόνια. Η Sue Klebold ζει με ενοχές για τις πράξεις του γιού της και δεν μπορεί να διανοηθεί πως μία στοργική μητέρα, όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό της ανέθρεψε ένα παιδί που τελικά έγινε δολοφόνος.

Το Γκοβιντζάρ μια βιομηχανική ζώνη στην Ινδία, που γεννά παιδιά με αναπηρίες

Το Γκοβιντζάρ είναι ένα χωριό με πέντε χιλιάδες κατοίκους. Ένα από τα 512 της περιφέρειας Κατούα, στον βορρά της Ινδίας. Με ένα χαρακτηριστικό: είναι βιομηχανική ζώνη. Και τα τελευταία χρόνια, και ένα δεύτερο: μεγάλος αριθμός παιδιών γεννιούνται με αναπηρίες, νοητική υστέρηση και πολλαπλά προβλήματα στο ήπαρ, το πάγκρεας και τα νεφρά. Το ερώτημα είναι, γιατί;

Με τις... γκάφες των επιστημόνων τα παιδιά λατρεύουν τις επιστήμες

Αντί οι μαθητές της μέσης εκπαίδευσης να διδάσκονται τους θριάμβους του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν και της Μαρί Κιουρί για να εμπνευστούν, καλύτερα θα είναι να μαθαίνουν για τις ουκ ολίγες δυσκολίες, αποτυχίες και γκάφες των μεγάλων επιστημόνων. Έτσι θα νιώσουν πιο κοντά στις επιστήμες και μπορεί κάποτε οι ίδιοι να ασχοληθούν με αυτές, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν κάποιο ξεχωριστό και έμφυτο ταλέντο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Δωρεάν φωτογραφικό σεμινάριο για παιδιά και εφήβους

Το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνει τη διοργάνωση δωρεάν φωτογραφικού σεμιναρίου για παιδιά και εφήβους που θα υλοποιηθεί στο Μύλο του Παππά με θέμα «Εισαγωγή στη Φωτογραφία» με εισηγητή τον Ανδρέα Κατσάκο.

Παιδιά και όχι Στρατιώτες

Με την ευκαιρία της 12ης Φεβρουαρίου, παγκόσμιας ημέρας κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών ως στρατιώτες, η UNICEF παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία για το σημαντικό αυτό ζήτημα κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Θύμα κακοποίησης ή απόπειρας βιασμού ένα στα 20-30 παιδιά

Διεθνώς παρομοιάζεται ως «παγόβουνο». Το φαινόμενο της κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών εμφανίζεται ακριβώς έτσι. Εξέχει από τη θάλασσα μόνο η κορυφή του. Σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ένα στα 20-30 παιδιά έχει υπάρξει θύμα πολλαπλής σωματικής κακοποίησης ή απόπειρας βιασμού. Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς «μαθαίνουν» μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των περιστατικών. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου η αρμόδια διεύθυνση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ανέπτυξε με κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ και πρόγραμμα «DAPHNE») καινοτόμα έργα όπως το Εθνικό Αρχείο Αναφοράς κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών, το Εθνικό Πρωτόκολλο για διάγνωση και πιστοποίηση των κρουσμάτων και το Πανευρωπαϊκό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από διεθνείς φορείς ως «καλή πρακτική».

Η πρώτη νηπιακή βιβλιοθήκη από τον Δήμο Αθηναίων

Παράθυρο στον μαγικό κόσμο των βιβλίων ανοίγει ο Δήμος Αθηναίων δημιουργώντας για λιλιπούτειους αναγνώστες την πρώτη βρεφιακή - νηπιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Τα σχέδια έχουν ήδη εκπονηθεί, ο χώρος έχει βρεθεί και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί σε μια αίθουσα 130 τ.μ. το πιο μικρό ηλικιακά αναγνωστικό κοινό της χώρας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει το δικό του «Μουσικό Δωμάτιο»

Είτε για να ζωντανέψουμε τη μετακίνηση στην εργασία μας ή κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, είτε για να χαλαρώσουμε το βράδυ μαζί με την παρέα μας ή να απομονωθούμε από τη φασαρία του γείτονα ή της συζητήσης των συναδέλφων, ακούμε μουσική. 

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, οι άνθρωποι κατατάσσουν με συνέπεια τη μουσική ως μία από τα ανώτατες πηγές ευχαρίστησης και συναισθηματικής δύναμης. Έχουμε κάνει έρωτα με τη μουσική, έχουμε τελειώσει τις μεταπτυχιακές μας σπουδές με μουσική, έχουμε διασκεδάσει έξαλλα αλλά και μελαγχολήσει και θρηνήσει με τη μουσική. Κάθε πολιτισμός που έχει μελετηθεί έχει δημιουργήσει μουσική.

Οι περισσότερες μάχες με τον παιδικό καρκίνο μπορούν να κερδηθούν

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι οι περισσότερες μάχες με τον καρκίνο μπορούν πλέον να κερδηθούν, στέλνει η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, με την ευκαιρία της Παγκόσµιας Ηµέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου.

«Αριστοτέλης» 2016 Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικών

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών «Αριστοτέλης» 2016 για μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά

Η πρόσληψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τροφών που περιέχουν μια συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών στα παιδιά.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ έρευνα σε 1.248 μητέρες και τα παιδιά τους από το πρώτο τρίμηνο κύησης μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 7 ετών.

Όταν η Ειδική Εκπαίδευση και η Τεχνολογία Τροφίμων ... Συνάντησαν τη Δημιουργική Μαγειρική !

Στις 27 Ιανουαρίου, μαγειρέψαμε "Διαφορετικά" και "Εποικοδομητικά" με τον γνωστό και αγαπημένο chef Άκη Πετρετζίκη στην εκπομπή του στο Mega Chanel, «Καν' το Όπως Ο Άκης».