Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

15 λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να τα πάτε καλά με τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι τόσο ιδιότροποι/ιδιόρρυθμοι; Ή γιατί έχουμε την τάση να κάνουμε πραγματικά ανάρμοστα σχόλια τόσο συχνά; Ή γιατί οι άλλοι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες γελούν με αυτά τα ανάρμοστα σχόλια σαν να είναι δικά μας αστεία;

Η ζωή που ζούμε
Το να είναι κανείς γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες είναι ένας τρόπος ζωής. Για πολλούς από εμάς δεν είναι καν ένας τρόπος ζωής που εμείς επιλέξαμε. Αλλά ακόμα και αν επιλέξαμε να γίνουμε γονείς παιδιού με αναπηρία μέσω της υιοθεσίας, υπάρχουν ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πολλοί λόγοι για να είναι κανείς ιδιότροπος και μετά να αστειεύεται για αυτό. 

Η οικογένεια που έκανε παιδιά της δύο προσφυγόπουλα από τη Συρία

Τα αποκαλούν «τα παιδιά μας».

Και πώς να μην τα αισθάνονται ως δικά τους, όταν για δύο μήνες έζησαν μαζί τους, τα φρόντισαν, τους πρόσφεραν οικογενειακή θαλπωρή. Ο λόγος για μια οικογένεια Ελλήνων, που άνοιξε το σπίτι της για να φιλοξενήσει δύο ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Συρία. Η προσωρινή φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών από οικογένειες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα υλοποιείται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΜΕΤΑδραση». Από τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε ξεκίνησε η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, μέχρι σήμερα 13 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί σε δέκα οικογένειες στην Αθήνα.Τα παιδιά που επωφελούνται από τη δράση είναι κορίτσια μέχρι 18 ετών και αγόρια μέχρι 15 ετών, τα οποία παραμένουν συνήθως στην Ελλάδα προσωρινά μέχρι να επανενωθούν με μέλος της οικογένειάς τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη πέντε από τα παιδιά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν επανενωθεί με συγγενείς τους.

Πρόσκληση στο «Σπίτι των Παραμυθιών»

Το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ξεκινάει για φέτος τις δραστηριότητές του και σας προσκαλεί τον Οκτώβριο να περιπλανηθείτε με τα παιδιά σας «Στον Κόσμο των Παραμυθιών», να ράψετε ιστορίες στα μέτρα σας στο «Παραμυθοραφείο», να ταξιδέψετε όπως «Ο Σμαραγδούλης στη χώρα της διατροφικής πυραμίδας», να γνωρίσετε την «ΒατΡαπουνζέλ», οι μεγαλύτεροι να ακούσετε για «7 θανάσιμα αμαρτήματα» και να χορτάσατε με ιστορίες «Μαγειρεύοντας στ' αστέρια».

Η μοναχικότητα ίσως είναι εν μέρει κληρονομικό χαρακτηριστικό

Η μοναχικότητα μπορεί να είναι τελικά κληρονομική, καθώς αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν γονίδια που προδιαθέτουν τοάτομο προς την μοναχική ζωή. Σπεύδουν όμως να συμπληρώσουν ότι η επίδραση του περιβάλλοντος παίζει σαφώς μεγαλύτερο ρόλο.

Εμβόλιο γρίπης: Ποια παιδιά πρέπει να το κάνουν;

Ξεκίνησε και φέτος ο εμβολιασμός με το καινούργιο εμβόλιο κατά της γρίπης, για την εμβολιαστική περίοδο 2016-2017. Το φετινό εμβόλιο περιέχει μέσα 3 διαφορετικούς ιούς από τους οποίους προστατεύει και το παιδί.

«Ζήσε χωρίς εκφοβισμό». Δωρεάν πλατφόρμα για όλα τα παιδιά και τους εφήβους

Στις 19-9-2016 ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ανανεωμένης ιστοσελίδας www.livewithoutbullying.com του προγράμματος «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό». Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “ENABLE”.

Η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων σε 4 ευρωπαϊκές χώρες

Συχνό φαινόμενο είναι πλέον τα εμπόδια που παρουσιάζονται σε διάφορους νομούς της Ελλάδας ως προς την ένταξη των παιδιών προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις σχολικές μονάδες στις οποίες προβλέπεται η φοίτησή τους. Τελευταίο είναι το παράδειγμα της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου έξι από τους επτά συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αποφάσισαν την εναντίωση στη φοίτηση των προσφυγόπουλων, με το στοίχημα για τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να παραμένει η επιτυχής σχολική ένταξη των παιδιών αλλά και ο χρόνος υλοποίησής της. Και ενώ στην Ελλάδα εγείρονται ξενοφοβικά αναχώματα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η διαδικασία κινείται σε ομαλά πλαίσια.

«Οι μαγικοί επιστήμονες» στο θέατρο Σοφούλη

Το Θέατρο Σοφούλη και οι Dream Workers παρουσιάζουν την πρωτότυπη παιδική παράσταση "Οι Μαγικοί Επιστήμονες". Πρόκειται για έναν μοναδικό συνδυασμό θεάτρου και επιστήμης που έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και να συμβάλλει στον τομέα των εκπαιδευτικών επιλογών και των διαδραστικών θεματικών προγραμμάτων.

Αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά της καισαρικής

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα κατά 15% να γίνουν παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».«Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό εκτίθενται σε μικρόβια και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον κόλπο και στο έντερο της μητέρας τους, γεγονός που βελτιώνει τον μεταβολισμό τους».