Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Παίζοντας μαζί με τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού: απλές ιδέες για να μπορέσετε να χαρείτε το παιχνίδι μαζί με τα παιδιά σας ή τους μαθητές σας.

Το παιχνίδι αποτελεί ίσως το πιο βασικό και πολύτιμο κομμάτι της παιδικής ηλικίας κάθε ατόμου, με και χωρίς αναπηρία. Συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καλλιεργώντας δεξιότητες, προσφέροντάς του συναισθηματική ισορροπία, χαρά και γνωρίζοντάς του τον κόσμο. Όπως και τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά, έτσι και τα παιδιά με αυτισμό, παίζουν ώρες ατελείωτες. Ωστόσο, το παιχνίδι τους είναι λίγο διαφορετικό: πιο μοναχικό, πιο επαναλαμβανόμενο, με λιγότερα στοιχεία φαντασίας.

«Petit Plan - Νέοι Ορίζοντες»: κινηματογράφος για εφήβους

Ταινίες με θέματα όπως ο ρατσισμός, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιπτώσεις του φασισμού θα προβληθούν στο πλαίσιο της δράσης «Petit Plan - Νέοι Ορίζοντες» που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου στο Hellenic American College.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Mαμάδες επί πτωμάτων"

Προχθές, στις 9 το πρωί, συνάντησα στον δρόµο μια γνωστή μου που τυγχάνει να κάνει το - ζηλευτό για την Ελλάδα της κρίσης - επάγγελμα της δασκάλας γιόγκα. Πήγαινε για μάθημα αεράτη, (φαινομενικά) ξεκούραστη και με μια καινούργια κουπ à la garçonne. Αυτά που μου είπε θρυμμάτισαν βιαίως το κάδρο: «Αν ήξερες τι έχω κάνει ήδη... Εχω μαγειρέψει, έχω ετοιμάσει τα τάπερ για το Ολοήμερο, έχω πάει τα δύο παιδιά στο σχολικό, έχω μαζέψει το σπίτι, πλήρωσα τρεις λογαριασμούς, έφτιαξα μαλλιά, ετοιμάστηκα... Μου αρέσει που κάποτε εμφανιζόμουν απίστευτα μπλαζέ απέναντι στις εργαζόμενες μαμάδες. Ελεγα: "Καλά, ένα παιδί έχεις, δεν χρειάζεται να κάνεις έτσι...". Ειλικρινά σ' το λέω, δεν είχα ιδέα». Τη σκέφτηκα να μπαίνει σε λίγο στην τάξη με τις μαθήτριές της. Να χαμογελά και να ξεκινά το ζέσταμα σαν να έχει μόλις αφιχθεί από ένα χαλαρό πρωινό στο παριζιάνικο Café de la Paix με ζεστή σοκολάτα και μια νουβέλα του Γκυ ντε Μωπασσάν. Η δεινή μητέρα multitasker - ένας αγόγγυστος, ακαταπόνητος Τιραμόλα - σχεδόν ποτέ δεν αφήνει να φανεί στον χώρο της εργασίας της ο μόχθος (για τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων και αγγαρειών) στο παρασκήνιο.

ΑΕΙ - ΤΕΙ: 4 στους 10 φοιτητές έλαβαν το εισιτήριο της μετεγγραφής

Περισσότεροι από 4 στους 10 υποψηφίους φοιτητές για μετεγγραφή, έλαβαν τελικά το πολυπόθητο εισιτήριο για σχολή άλλης πόλης από αυτήν που αρχικά εισήχθησαν. 

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφής είναι διαθέσιμα από σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, μετά τις 19:00, στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου.

Εξετάσεις για χαρισματικά παιδιά στην Κομοτηνή

Έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 θα διαρκέσουν οι εγγραφές για τις εξετάσεις που διοργανώνει στην Κομοτηνή το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια. Στις εξετάσεις μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές από Β΄ Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου. 

Βιβλιοπαρουσίαση "Η ζωή μιας δραστήριας και θαραλλέας κωφής"

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 (στις 19:00) στην Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος η κα Σωμαράκη Κούλα, η οποία είναι κωφή και εκπαιδευτικός και συγγραφέας και θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο με θέμα: "Η ζωή μιας δραστήριας και θαραλλέας κωφής" και θα μιλήσει γι' αυτό.
Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος
Λεωφόρος Καλλιθέας 3 
Αμπεολόκηποι, Θεσσαλονίκη
Πηγή: Facebook



Ειδικό αμαξίδιο πισίνας ΑμεΑ απέκτησε τo Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς

To Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς απέκτησε , χάρη στα πλαστικά καπάκια που συγκέντρωσαν οι πολίτες, το ειδικό αμαξίδιο πισίνας & θάλασσας για άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ΑμεΑ)

Με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο κολυμβητήριο γίνεται ακόμη πιο φιλόξενο για τα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα (ΑμεΑ)

ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ : Νέο Ψηφιακό Περιβάλλον για την Νέα Ελληνική

Παραδίδεται σήμερα στη δημοσιότητα η ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ (http://politropi.greek-language.gr), ένα έργο βάσης για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που έρχεται να ενταχθεί στην «ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας». 

Νέα γενετική μέθοδος θεράπευσε τη μεσογειακή αναιμία σε πειραματόζωα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος, με την οποία θεράπευσαν σε ποντίκια τη β-θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία.

Πρόκειται για μια κληρονομική νόσο του αίματος, που μειώνει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και έτσι προκαλεί έλλειψη οξυγόνου στο σώμα, πράγμα που έχει ποικίλες συνέπειες (ωχρό δέρμα, αδυναμία, κόπωση και πιο σοβαρές επιπλοκές).

Νοέμβρης με δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων σας υποδεχόμαστε και το Νοέμβριο στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου! Σας καλούμε να έρθετε στην παρέα μας και να πάρετε μέρος σε διαλέξεις, αναγνώσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια ζωγραφικής, κολάζ, κατασκευών.