Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Λύσεις από μαθητές στα προβλήματα των πόλεων

Με το σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται και η κοινωνία ευαισθητοποιείται» οι μαθητές από Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία όλης της χώρας που συμμετέχουν στην εκστρατεία του Free Mobility ετοιμάζονται για μία ακόμα χρονιά να εξετάσουν τα προβλήματα και θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, αλλά και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και τη βελτίωση των συνθηκών ελεύθερης πρόσβασης στην πόλη τους.

Από αρχές Φεβρουαρίου

Μάλιστα, με στόχο την αλλαγή των συνθηκών και συνηθειών μετακίνησης στις πόλεις μας, το Ecocity ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου τις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility της νέας περιόδου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 30 πόλεις της χώρας από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, μέλος του ΔΣ του Ecocity και καθηγητής ΕΜΠ κ. Θάνος Βλαστόςαναφέρθηκε στη συμβολή της ενεργοποίησης των εφήβων στην εξέταση προβλημάτων μετακίνησης και στον προσανατολισμό αναμόρφωσης των πόλεων τονίζοντας τους λόγους ενεργοποίησης των νέων σε παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία στο αστικό περιβάλλον. Ο γενικός γραμματέας του Ecocity κ. Πάνος Παπαδάκοςαναφέρθηκε στη διόγκωση των δυσκολιών στις πόλεις που πηγάζουν από την έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και από την ανυπαρξία ελέγχου στην παραβατικότητα που κυριαρχεί στο σύνολο των πόλεων της χώρας.

Μαθητές από 30 πόλεις

Οι εκδηλώσεις της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, κατά το οποίο ομάδες των μαθητών από 30 πόλεις θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση. Οι νικήτριες ομάδες θα γνωστοποιηθούν στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου.

Η αποστολή του Ecocity με τη νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες από την ευρωβουλευτή κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία σε μήνυμα που έστειλε προς τους μαθητές στην εκδήλωση της Τετάρτης τόνισε: «Η μεγάλη παθογένεια στη χώρα μας, που μετατρέπει σε αληθινό Γολγοθά τις μετακινήσεις στους δρόμους, είναι η μη εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα. Οπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς μέσα από τη δουλειά σας, υπάρχουν πολλά προβλήματα προσβασιμότητας στο κέντρο των πόλεων και πάρα πολλές κακοτεχνίες σε χώρους που είναι δήθεν "προσβάσιμοι". Η πρωτοβουλία σας είναι εξαιρετική. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και αν καταφέρουμε να τους γίνει κουλτούρα ο σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία, τότε οι συνάνθρωποί μας θα έχουν μια πιο εύκολη και αξιοπρεπή ζωή».


Επένδυση στους εφήβους

Ο συντονιστής της εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος στην εκδήλωση της Τετάρτης μίλησε για την επένδυση του Ecocity στα τελευταία 14 χρόνια στην καλλιέργεια των εφήβων μας για την προσέγγιση κοινωνικών προβλημάτων, με σκοπό την αποτελεσματική προσέγγιση λύσεων. 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε το σημαντικό έργο που γίνεται μέσα από τις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility, ενώ τόνισε τη συμπαράσταση και συνεργασία του υπουργείου στην καλλιέργεια των μαθητών για τις λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων.

Παρούσα στην παρουσίαση των νέων εκστρατειών ήταν και η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης της Εκστρατείας Free Mobility, η οποία μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μας μέριμνα για προσβασιμότητα σε κάθε πόλη της χώρας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μίλησε για τον σεβασμό που επιδεικνύεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που εμφανίζεται σε κάθε περιοχή της χώρας.

Η Εκστρατεία «Ecomobility 2016-17» διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ecocity και είναι υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για την εκστρατεία μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο www.ecomobility.gr καθώς και στη σελίδα facebookhttps://www.facebook.com/EcomobilityGR.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου