Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Έως 2 Μαρτίου η υποβολή αίτησης για τις Πανελλαδικές

Του Στράτου Στρατηγάκη στη Ναυτεμπορική

Η αίτηση του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας των εισαγωγικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της υποβολής της αίτησης είναι να συγκεντρώσει το Υπουργείο Παιδείας τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να οργανώσει το μηχανισμό των εξετάσεων. Πρέπει να γνωρίζει, το Υπουργείο, πόσοι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε κάθε μάθημα, ώστε να οριστούν τα αναγκαία εξεταστικά κέντρα με τους επιτηρητές και τα βαθμολογικά κέντρα με τους βαθμολογητές τους. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι από 21 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου. Καμία αλλαγή δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Από το σκοπό της αίτησης αντιλαμβανόμαστε ότι αφορά μόνο όσους υποψηφίους θα διαγωνιστούν στις εξετάσεις. Δεν αφορά, συνεπώς, τους υποψηφίους που θα διαγωνιστούν χωρίς νέα εξέταση για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%, δηλαδή.

Την αίτηση συμπληρώνουν:

1. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Λυκείου των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ., ημερήσιων και εσπερινών, που θέλουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις επιλογής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών, όλων των τύπων Λυκείων, που θέλουν να εξεταστούν στις προσεχείς πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι με την κατηγορία αποφοίτων ημερήσιου Γενικού Λυκείου, που διεκδικούν το 90% των θέσεων στα Πανεπιστήμια πρέπει να δηλώσουν:

1. Την ομάδα προσανατολισμού στα τρία μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν.

2. Το 4ο μάθημα, με το οποίο θα προσδιορίσουν το Επιστημονικό Πεδίο, στις σχολές του οποίου θέλουν να εισαχθούν.

3. Το 5ο μάθημα, αν θέλουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις σχολές ενός ακόμη επιστημονικού πεδίου.

4. Τα ειδικά μαθήματα στα οποία σκοπεύουν να εξεταστούν.

5. Αν προτίθενται να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστική, εμπορικό ναυτικό και ΤΕΦΑΑ.

Ας δούμε το καθένα από τα πέντε σημεία για να δούμε τις κρίσιμες λεπτομέρειες.

1.Οι ομάδες προσανατολισμού είναι τρεις. Ο υποψήφιος επιλέγει μία από τις τρεις ομάδες και ταυτόχρονα έχει επιλέξει τα τρία μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού, στα οποία θα εξεταστεί υποχρεωτικά.

2. Επιλέγει το 4ο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί. Προσοχή: Πέρυσι μερικοί υποψήφιοι θεώρησαν ότι με την επιλογή της ομάδας προσανατολισμού έχουν επιλέξει αυτόματα και το 4ο μάθημα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος επιθυμεί να εισαχθεί στη Νομική πρέπει να δηλώσει την Ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών και ως 4ο μάθημα τα Λατινικά.

Η επιλογή ομάδας προσανατολισμού και 4ου μαθήματος είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις. Στον πίνακα 2 βλέπετε τις επιλογές των υποψηφίων.

3. Ο υποψήφιος επιλέγει αν θα εξεταστεί και σε 5ο μάθημα, ώστε να είναι υποψήφιος για τις σχολές και δεύτερου επιστημονικού πεδίου, χωρίς να είναι υποχρεωτική η επιλογή 5ου μαθήματος. Πέρυσι το 22,04% των υποψηφίων επέλεξαν να εξεταστούν σε 5ο μάθημα. Να τονίσουμε ότι αν ένας υποψήφιος δεν εξεταστεί σε ένα μάθημα θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος υποψήφιος επιλέξει να εξεταστεί σε 5ο μάθημα και δεν πάει στην εξέταση «ανοίγει» το επιστημονικό πεδίο που απαιτεί εξέταση σ’ αυτό το μάθημα. Αν σκεφτούμε ότι ο βαθμός στο 5ο μάθημα δεν «μετράει» στον υπολογισμό μορίων του βασικού πεδίου, δεν βλέπω το λόγο να μη δηλώνουν οι υποψήφιοι και 5ο μάθημα, αν φοβούνται μήπως δεν συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία και μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελεί μύθο ότι όλοι περνάνε σε μια σχολή. Το 2016 έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 16.424 υποψήφιοι της κατηγορίας 90%.

4. Τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι απαιτούνται από κάποια τμήματα για την εισαγωγή σ’ αυτά. Ο υποψήφιος για να εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία, για παράδειγμα, πρέπει να εξεταστεί στα Αγγλικά και να γράψει πάνω από 10. Διαφορετικά δεν εισάγεται στο τμήμα. Αν δηλώσει ότι θα εξεταστεί στο μάθημα και δεν παρουσιαστεί, θεωρείται ότι πήρε μηδέν και φυσικά αποκλείεται από την Αγγλική φιλολογία. Δεν υπάρχει, όμως, καμία επίπτωση στα μόριά του για τις υπόλοιπες σχολές και τμήματα. Συνεπώς μη διστάσετε να δηλώσετε τώρα ότι θα εξεταστείτε. Αν δεν δηλώσετε τώρα και αλλάξετε γνώμη δεν θα μπορείτε να εξεταστείτε σε ειδικό μάθημα.

5. Η δήλωση για τις στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές την πυροσβεστική, το εμπορικό ναυτικό και τα ΤΕΦΑΑ είναι προαιρετική. Απαραίτητο είναι να κάνετε την αίτηση προς αυτές τις σχολές, όταν δημοσιευτεί η προκήρυξη εισαγωγής, συνήθως από τον Απρίλιο και μετά. Αν δεν κάνετε τότε την αίτηση αποκλείεστε από την εισαγωγή σ’ αυτές τις σχολές.

Προσέξτε ότι η αίτηση δεν αλλάζει μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχολείου του υποψηφίου αν είναι μαθητής της Γ Λυκείου και μέσω οποιουδήποτε σχολείου αν είναι απόφοιτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου