Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Οι περιπέτειες του Τραγανούλη




"Γεια σου! Είμαι ο Τραγανούλης και είμαι ένα πολύ διάσημο δημητριακό. Η εταιρία μου θέλει να φτιάξει ένα νέο χώρο στο διαδίκτυο, μια ιστοσελίδα αποκλειστικά για μένα και θέλω να με βοηθήσεις να τη φτιάξουμε μαζί."

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το Media Awareness Network παρουσιάζουν τις "Περιπέτειες του Τραγανούλη στο Μαγικό Κόσμο των Διαφημίσεων στο Διαδίκτυο", ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά- χρήστες του Διαδικτύου από 6 έως 12 ετών.
Ο Τραγανούλης, όπως μας περιγράφουν οι δημιουργοί του, είναι ένα διάσημο δημητριακό που μιλάει στα παιδιά για τις διαφημίσεις τροφίμων και τα μαθαίνει πώς να αναγνωρίζουν τις τεχνικές προώθησης που χρησιμοποιούν οι εταιρίες στο διαδίκτυο. Μέσα από 5 απλά βήματα, τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν μια ιστοσελίδα για τον Τραγανούλη, η οποία θα βοηθήσει στην προβολή και την προώθησή του στο διαδίκτυο. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν για τα διαφημιστικά τρικ που χρησιμοποιούν οι εταιρίες όταν θέλουν να πουλήσουν ένα προϊόν έτσι, ώστε να εξοπλιστούν και να προστατευθούν από τα παραπλανητικά μηνύματα των διαφημίσεων στο διαδίκτυο.
Το παιχνίδι αυτό εντάσσεται στις πρωτοβουλίες οπτικοακουστικής παιδείας για παιδιά και νέους που αναπτύσσει το Ινστιτούτο, και έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τις τεχνικές προώθησης της αγοράς από τα νέα μέσα (διαδίκτυο) παράλληλα με την καλλιέργεια μιας καταναλωτικής αγωγής στο ευρύτερο πλαίσιο της "παιδείας για τα μέσα" (media literacy).

Εγχειρίδιο Χρήσης προς γονείς και δασκάλους μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Ινστιτούτου, ενώ το παιχνίδι υπάρχει σε αυτόν το διαδικτυακό τόπο

Νέες προτεραιότητες για τον τουρισμό



Στα εγκαίνια της 25ης Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Πολιτισμου και Τουρισμού, κυρία Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην έρευνα για το καθεστώς των "all inclusive" μονάδων και υπενθύμισε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε τουρίστες με αναπηρία" (το οποίο είχε μεταφραστεί στα ελληνικά από τον ΕΟΤ το 2003).

Σχετικά με τον προσβάσιμο τουρισμό, πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι αυτή του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (European Network for Accessible Tourism- ENET). Στο μήνυμα της, η Πρόεδρος Lilian Muller, εξηγεί γιατί το θέμα αφορά περισσότερο πληθυσμό από αυτόν που φανταζόμαστε:
"Σαν πληθυσμός από τη μία γερνάμε ταχέως και από την άλλη ταξιδεύουμε περισσότερο: οι ηλικιωμένοι που θα θέλουν και που μπορούν να ταξιδέψουν, σύντομα θα συνιστούν το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Προσθέστε σε αυτούς τα 50 εκατομμύρια των ανθρώπων με αναπηρίες στην Ευρώπη που θέλουν να κάνουν διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους τους και βρίσκουμε ότι 130 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη μόνο, θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης σε ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες. ο προσπελάσιμος τουρισμός δεν είναι μια μικρή, εξειδικευμένη αγορά' συμβαίνει μια δημογραφική έκρηξη και όλοι θα νιώσουμε τα αποτελέσματά της. Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση τώρα".

Να σημειωθεί ότι σε έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης των κολυμβητικών δεξαμενών από κινητικά αναπηρούς σε προσβάσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα (Αγγέλου, Αγγέλου 2006) είχε διαπιστωθεί ότι από τα 256 ξενοδοχεία, μόνο τα 36 είχαν σήμα προσβασιμότητας, από τα οποία τα 17 είχαν πισίνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι καμία από αυτές δεν πληρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές για το σχεδιασμό προσβάσιμων κατασκευών. (η έρευνα είναι διαθέσιμη εφόσον ζητηθεί).

ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ...




Σε δέκα και πλέον κωμικές σκηνές η μειονότητα - σε αυτή την περίπτωση, ένας ακούοντας - παλεύει να επικοινωνήσει και διαρκώς έρχεται αντιμέτωπη με τοίχους, τοίχους ανθρώπινους. Η πραγματικότητα αντιστρέφεται, πλειοψηφία εδώ οι κωφοί, στη δική τους χώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι η μειονότητα δε μιλάει νοηματική ή ότι η πλειοψηφία δεν δέχεται τη διαφορετικότητα...;


...ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ...


Παίζουν οι : Νίκος Αξιώτης, Απόστολος Γιαννόπουλος, Βασίλης Κόσκορης, Σταύρος Λένα, Βίκυ Πανταζή, Ευανθία Πλαχούρα, Ηλίας Καραμιχάλης, Μαρία Τουλούμη....


Σύλληψη - ιδέα : Ομάδα Θεάτρου Κωφών Ελλάδος
Σκηνοθεσία : Νίκος Αξιώτης
Πρωτότυπη Μουσική : Γιώργος Ζηγούρης
Κινησιολογία - Χορογραφίες: Βίκυ Σαχπάζη
Διερμηνεία : Σοφία Ρομπόλη
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία : Αμβράζη Τασούλα

6 Νοεμβρίου - 19 Δεκεμβρίου
Παρασκευή και Σάββατο στις 21 : 00
Θέατρο Κωφών Ελλάδος, Σαχτούρη 8 - 10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων : 15 € με ποτό, γενική είσοδος
10 € με ποτό, φοιτητικό

Τηλέφωνο Κρατήσεων με SMS, καθημερινά : 6985765550

Τηλέφωνο / FAX : 210 32 14 708

μία μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε εδώ κι εδώ

Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας



Στα πλαίσια της στήριξης σχολείων σε περιοχές της χώρας, στα οποία εντοπίζονται τα φαινόμενα της σχολικης αποτυχίας, σχολικής καθυστέρησης, εγκατάλειψης, χαμηλών δεικτών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τη θέσπιση "Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας" (ΖΕΠ).
Το πρόγραμμα συζητήθηκε στη συνάντηση της Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ οι οποίοι και αναφέρθηκαν σε επιπλέον χρηματοδότηση, νέες μεθόδους διδασκαλίας και ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται αντισταθμιστικές ενέργειες και υποδομές για την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των υποβαθμισμένων περιοχών τόσο της περιφέρειας όσο και των μεγάλων αστικών κέντρων.
"Στόχος μας είναι να σταματήσουν τα σχολεία πολλών ταχυτήτων στη χώρα και να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες", τόνισε χαρακτηριστικά χθες η κυρία Διαμαντοπούλου.

Μέσα στο γήπεδο..έξω από το τηλεοπτικό πλάνο...




Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Κάθεστε σε περίοπτη θέση και απολαμβάνετε το θέαμα. Ξαφνικά, σας πλησιάζει ένας υπάλληλος (τουλάχιστον από την ενδυμασία αυτό αντιλαμβάνεστε) και σας ζητά να μετακινηθείτε από τη θέση σας, "διότι μπαίνετε στο πλάνο της τηλεοπτικής κάλυψης" και "δεν πρέπει το θέαμα αυτό να μεταδίδεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες συνέχεια στα 90 λεπτά του αγώνα". Τι κάνετε;

Δεν ξέρουμε πόσοι απο εσάς παρακολουθήσατε από τους τηλεοπτικούς σας δέκτες τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Καβάλας και του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρουμε πόσοι από εσας ενοχληθήκατε από την παρουσία των φιλάθλων που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια και τους συνοδούς τους στο πλάνο. Αυτό που έχει δημοσιεύθει (βλ. Καθημερινή) όμως είναι ότι λίγα λεπτά πριν από τη "σέντρα" ένα άτομο με την ένδειξη "Staff" πλησίασε τους συγκεκριμένους φιλάθλους και σύμφωνα με την καταγγελία του κυρίου Αλέξη Καζαντζίδη ζήτησε από την ομάδα των φιλάθλων να μετακινηθούν άμεσα. Οι λόγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στην υποθετική περίπτωση λίγο πιο πάνω (έχουν μεταφερθεί τα σχόλια μέσα στα εισαγωγικά, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν). Ο φίλαθλοι πράγματι μετακινήθκαν και παρακολούθησαν τον αγώνα από τη γωνία του κόρνερ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Super League, η διοργανώτρια του πρταθλήματος αρχή εξετάζει τις καταγγελίες "ωστόσο, απ' ότι έχει προκύψει, ούτε η Λίγκα ούτε η Nova που μετέδιδε τον αγώνα έδωσαν ποτέ τέτοια εντολή". συνεχίζει πιθανολογώντας ότι πρόκειται για υπάλληλο που επιθυμούσε οι φίλαθλοι να μεταφερθούν σστην ειδικά διαμορφωμένη θύρα του γηπέδου. "Το γήπεδο της Καβάλας διαθέτει τέτιο χώρο... είναι κάτι στο οποίο έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν όλα τα ελληνικά γήπεδα".

Την Κυριακή, η Καβάλα υποδέχεται τον Πανθρακικό. Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Κωστής Σιμιτσής, δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα τους στον αγωνιστικό χώρο (ο ίδιος δεν ήταν παρών στο περιστατικό). Δήλωσε επίσης, στο γήπεδο κατασκευάζεται υποδομή ώστε τα άτομα με αναπηρία να ανεβαίνουν στην κερκίδα με ανελκυστήρα. "Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί γι' αυτό και όπως πάντα οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα κάθισαν στον αγωνιστικό χώρο..."

Αξιοσημείωτο είναι ότι το γήπεδο στο οποίο διαδραματίστηκε το περιστατικό φέρει το όνομα "Ανθή Καραγιάννη". Για όσους δεν γνωρίζουν τη συγκεκριμένη αθλήτρια, είναι παραολυμπιονίκης (έχει περιορισμό όρασης εκ γενετής) της Αθήνας, στα 100μ, στα 200μ και στο άλμα εις μήκος.

Επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με τα βασικά στοιχεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία


H Inclusion Europe διοργανώνει ένα μοναδικό πρόγραμμα κατάρτισης σχετικά με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Γερμανικό Οργανισμό "Lebenshilfe" και το παράρτημα της Inclusion Europe στην Τσεχία, χάρη στην επιχορήγηση από το ταμείο της γερμανικής λοταρίας "Aktion Mensch".
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεδρίες αφιερωμένες στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία.
Η κατάρτιση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των οργανώσεων των ατόμων με νοητική αναπηρία και των οικογενειών τους σε ότι αφορά την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις αντίστοιχες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η εκπαίδευση θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να: αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράση, να κατανοήσουν τις πολιτικές και νομικές πτυχές της σύμβασης σε ό,τι αφορά τα άτομα με Νοητική Αναπηρία, να επωφεληθούν από την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σχετικά με τον προσανατολισμό και την ανάπτυξη δράσεων στη χώρα τους και τις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εφαρμοστούν.
Όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Πράγα της Τσεχίας. Το κόστος των σεμιναρίων καλύπτεται από την επιχορήγηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής των συμμετεχόντων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτών.
Οι συμμετέχοντες θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα μετάβασης και μετακίνησής τους, καθώς επίσης και με τα ατομικά τους έξοδα.

Πρόγραμμα Κατάρτισης για την περίοδο Νοέμβριος 2009- Μάρτιος 2010

  • Διαβίωση στην Κοινότητα (20-21 Νοεμβρίου 2009)
  • Προσβασιμότητα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στην επικοινωνία (22-23 Ιανουαρίου 2010)
  • Συνεκπαίδευση: ανάπτυξη πρωτοβουλιών της οικογένειας για την άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση της συνεκπαίδευσης των παιδιών τους (5-6 Φεβρουαρίου 2010)
  • Παρακολούθηση της Σύμβασης των ηνωμένων Εθνών, ανάπτυξη στρατηγικών, σύνταξη και υποβολή σχετικών εκθέσεων (Μάρτιος 2010- ακριβής ημερομηνία αναμένεται)
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς/ άτομα μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνονται στην κυρία Θωμαή Μαυράκη, τηλ/ φαξ 2392028743, κιν. 6936630648 email: thomy_mg@otenet.gr

οι πληροφορίες προέρχονται από ανάρτηση της κυρίας Μαυράκη στις συζητήσεις της ομάδας "MENTAL DISABILITY - Είμαι διαφορετικός...ε, και?" στο FACEBOOK


Εάν σας ενδιαφέρει η δράση της Inclusion Europe μπορείτε να επισκευθείτε το δικτυακό τους τόπο, ενώ πληροφορίες για την οργάνωση "Lebenshilfe" μπορείτε να βρείτε εδώ και στην αγγλική γλώσσα μια σύντομη παρουσίαση εδώ.

"Κι εγώ για μένα"



Πρόκειται για μία μικρού μήκους ταινία (διαρκεί μόλις 20 λεπτά) που διηγείται το εικοσιτετράωρο ενός νέου ανθρώπου που έχει χάσει και τα δύο του χέρια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το θέμα είναι βαρύ, αλλα η ταινία τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά διακρίνεται για το χιούμορ της. Ο σκηνοθέτης, Τζώρτζης Γρηγοράκης, άλλωστε έχει δηλώσει ότι "δεν ήθελα να γυρίσω μια ταινία για έναν ανάπηρο... Πρόκειται για μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού αποφάσισα να επικεντρωθώ στις δυσκολίες της προσωπικής του ζωής. Ο ήρωας μετά το δυστύχημα οφείλει να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του και τη σχέση του με μια γυναίκα από την οποία είναι εξαρτημένος". Ο ίδιος άλλωστε αναγνωρίζει στον ήρωά του "χιούμορ και τσαμπουκά". Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε ότι σε όλη τη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου ο Τζώρτζης Γρηγοράκης είχε δίπλα του την πηγή έμπνευσης και φίλο του, Αντώνη Ηλία. Στην ταινία τους ήρωες υποδύονται οι Βαγγέλης Μουρίκης και Αλεξία Καλτσίκη.

Να επισημανθεί ότι η ταινία "Κι εγώ για μένα" συμμετείχε στο 32ο Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τιμήθηκε βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας (μυθοπλασίας).

Κι Εγώ Για Μένα
2009 ΕΓΧ 35mm 19
Βραβεία: Μυθοπλασίας, Τιμητική Διάκριση Μοντάζ, Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου
Σκηνοθεσία: Γρηγοράκης Τζώρτζης (g.grigorakis@gmail.com)
Μοντάζ: Τσαλαχούρης Φίλιππος
Σχεδιασμός ήχου: Ακάουι Κενάν