Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στην έκθεση "Ο Μιρό της Μαγιόρκα"



Μερικά από τα σημαντικότερα έργα της έκθεσης "Ο Μιρό της Μαγιόρκα", η οποία φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, αναπαράχθηκαν απτικά, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν προσιτά σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Στις συγκεκριμένες απτικές απεικονίσεις των έργων τα περιγράμματα αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά για την καλύτερη απόδοση των σχημάτων, των όγκων και της τεχνικής του καλλιτέχνη. Η απτική αναπαραγωγή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος "Αγγίζοντας την τέχνη", που υλοποιούν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Ήλιος"- Σχολή Τυφλών και η Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Επίσης, τα έργα συνοδεύονται από λεζάντες και κείμενα σε γραφή Μράιγ. "Στόχος μας είναι τα συγκεκριμένα έργα να αγγίξουν όχι μόνο άτομα με απώλεια όρασης, αλλά και τους υπόλοιπους επισκέπτες, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν στη σηασία της απτικής επαφής με τα έργα τέχνης", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Πλιόγκου από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης "Ο Μιρό της Μαγιόρκα" εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα στη νοηματική γλώσσα για άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια ακοής.
δημοσίευμα της Κουζινοπούλου Μαρίας (ΑΝΑ- 2009)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλόγλειου ή να επικοινωνήσετε με τις υπεύθυνες του τμήματος τηλεφωνικά, κα. Βενετούλια (τηλ. 2310991611), κα. Πλιόγκου (τηλ.2310991615) ή με email: pllogouv@eled.auth.gr

Στο δικό τους σπίτι...



Η Στέλλα και η Κική, η Πωλίνα και η Στελλίτσα, η Αφροδίτη και η Θεανώ τελείωνουν αυτήν την περίοδο το "πρόγραμμα μετάβασης" στην Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και ετοιμάζονται να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους! Γιατί αυτό το σπίτι στα Μελίσσια θα μεταβιβαστεί στο όνομά τους και θα είναι δικό τους όσο ζουν.
Τα κορίτσια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε διαφορετικές γειτονιές και συνθήκες και δεν έχουν καμιά συγγένεια μεταξύ τους: "Το κοινό πρόβλημα, η νοητική υστέρηση, είναι που τις ενώνει και στο εξής η καθεμία θα είναι μέλος της 'οικογένειας των έξι' στο πρώτο μας σπίτι υποστηριζόμενης διαβίωσης. Τα κορίτσια θα έρχονται κάθε πρωί, όπως και πριν στην Εστία, αλλά από το μεσημέρι και μετά θσ συμβιώνουν δημιουργικά και θα διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους στο ίδιο σπιτικό", εξηγεί η κ. Έφη Προκοπάκη, πρόεδρος της Ειδικής Εστίας Επαγγελματικής Αγωγής (ΕΣΕΕΠΑ).

Διαβάστε περισσότερα για τις ζωές των κοριτσιών και το πρόγραμμα στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", από όπου είναι και το απόσπασμα.


"Αντιμετώπιση Παιδιών με Κοχλιακό Εμφύτευμα: Σύγχρονες τάσεις"



Στις 21 Νοεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ημερίδα με θέμα την

"Αντιμετώπιση Παιδιών με Κοχλιακό Εμφύτευμα: Σύγχρονες Τάσεις"

και η οποία απευθύνεται κυρίως σε ειδικούς ακουολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοπεδικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και όσους ασχολούνται με το κωφό παιδί. Στοχεύει σε μία ευρεία ενημέρωση αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις, τις προκλήσεις καθώς και τις διεθνώς ενδεδειγμένες θεραπευτικές και εκπαιδευτικές πρακτικές στην αντιμετώπιση των παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα που φοιτούν στο σχολείο.
Η ημερίδα διεξάγεται με τη συνεργασία του Ear Foundation και της ιδρυματικά υπεύθυνης Δρ. Sue Archbold, η οποία προέρχεται από το πρότυπο στην Ευρώπη κέντρο κοχλιακών εμφυτεύσεων του Nottingham και είναι παγκοσμίως διακεκριμένη για την πρωτοπόρο επιστημονική της συμβολή στον τομέα αυτό.
Η παρουσίαση των θεμάτων της ημερίδας θα συμπεριλάβει την ελληνική πραγματικότητα με εισηγήσεις και ανταπαντήσεις διαπρεπών επιστημόνων από τον ελληνικό χώρο, οι οποίοι θα μεταφέρουν την πρόσφατη εμπειρία που έχει αποκομιστεί από έρευνες και προγράμματα για τα θέματα εκπαίδευσης και επικοινωνίας των παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα στην Ελλάδα, παραθέτοντας συνάμα επιστημονικές θέσεις και προβληματισμούς αλλά και μελέτες περίπτωσης προς συζήτηση.

Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ (επαγγελματίες),
80 ευρώ (μέλη Π.Σ.Λ.) και
60 ευρώ (φοιτητές)

Πληροφορίες- εγγραφές
Triaena Tours & Congress AE,
τηλ. 21074499308 7499300, fax. 2107705752
email: pennyh@triaenatours.gr
Υπεύθυνη: Πέννη Χατζηγεωργίου

Συνέδριο: Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας



Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης, διοργανώνει το Σαββατοκύριακο, 21-22 Νοεμβρίου 2009, συνέδριο με θέμα:
Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας

Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι και περιλαμβάνει εργαστήρια διαλόγου. Οι σύνεδροι θα φωτίσουν τις ποικίλες πλευρές της σχέσης των παιδιών με τα οπτικοακουστικά μέσα επικοινωνίας και θα προσπαθήσουν να πλουτίσουν το διάλογο για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Στόχος του συνεδρίου είναι να κατανοηθεί και να αναδειχθεί η ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών στην αποκωδικοποίηση και τη σωστή χρήση των οπτικοακουστικών μέσων.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Ημερίδα Επιμόρφωσης ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ. "Στρατηγικές Εκμάθησης"



Ο Πανελλήνιος Σύλλογος καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ), προκειμένου να βοηθήσει τόσο τους αδιόριστους όσο και τους μόνιμους συναδέλφους να εμπλουτίσουν τις διδακτικές πρακτικές τους, αλλά και τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς μέσα στην τάξη, μετατρέποντας την επιθετικότητα των μαθητών σε δημιουργία, διοργανώνει το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Παλαιό Κτίριο της Φιλοσοφικής (Αίθουσες 1,7, 9, 13, salle informatique 308), ημερίδα επιμόρφωσης με σεμινάρια διδακτικής που αφορούν στους τρόπους αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών των μαθητών. Διευκρινίζεται ότι η ημερίδα θα τελεί μάλλον υπό την Αιγίδα του Υπ.Ε.Π.Θ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα οι καθηγητές γαλλικών και για τα παιδαγωγικά εργαστήρια, όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που το επιθυμούν. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει 2 εργαστήρια διδακτικής και 1 εργαστήριο παιδαγωγικής. Στη λήξη της ημερίδας θα διανεμηθούν σε όλους βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν για τα ταμειακώς εντάξει μέλη για το 2009. Τα μη μέλη του Συλλόγου θα καταβάλουν το ποσό των 40 ευρώ για το δικαίωμα συμμετοχής τους και τα έξοδα διοργάνωσης.

5ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ' Αποστάσεως Εκπαίδευση



Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ελληνικό Δίκτυο της Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και το Διεθνές Περιοδικό OPEN EDUCATION- The Journal for Open & Distance Educational Development, διοργανώνουν το

"Πέμπτο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση- Μορφές Δημοκρατίας στην Εκπαίδευση:
Ανοικτή Πρόσβαση και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση"

που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Πολυχώρος ΑΠΟΛΛΩΝ) από 27 ές 29 Νοεμβρίου 2009.

Πληροφορίες και αίτηση εγγραφής στο συνέδριο.
Πρόγραμμα συνεδρίου



Επικοινωνία

icodl2009@eap.gr

alionar@eap.gr

papadakis@eap.gr

Πληροφορίες για την εγγραφή σας στο συνέδριο kanelopl@eap.gr

Σεμινάριο "Συνοδεία Εθελοντών για άτομα με αναπηρία"



Το Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης δέχεται αιτήσεις νέων εθελοντών και διοργανώνει το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα

"Συνοδεία Εθελοντών για άτομα με αναπηρία"

Η συμμετοχή για τους εθελοντές είναι δωρεάν.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν τη σειρά: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ- ΣΠΟΥΔΩΝ. Μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Συμμετοχής.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα συνεδριάσεων Β' Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου 93

Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ και να τις αποστείλετε με fax (2310702388) είτε με email (info@iea.gr)



Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης
Μ. Μπότσαρη 3, Άγιος Αθανάσιος 57003 Θεσσαλονίκη
τηλέφωνο: 2310639570
fax: 2310702388
email: info@iea.gr

5ο Διεθνές Συνέδριο Γραμματισμού: "Γραφή και γραφές στον 21ο αιώνα. Η πρόκληση για την εκπαίδευση"



Στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2009, οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, και την Ελληνική Εταιρεία Γλώσσας και Γραμματισμού, το Πέμπτο Διεθνές Συνέδριος Γραμματισμού, με τίτλο:
"Γραφή και γραφές στον 21ο αιώνα. Η πρόκληση για την εκπαίδευση"

Θεματικές ενότητες
- Ανάδυση της ικανότητας της γραπτης έκφρασης
- Παράγοντας κείμενα
- Δομώντας το κείμενο και τα κείμενα
- Πολυτροπικότητες, πολυγραμματισμοί, πολυπολιτισμικότητα
- Η γραφή ως εξουσία, η γραφή ως απελευθέρωση
- Κείμενο, συγκείμωνο, κοινωνία: προς ένα κριτικό γραμματισμό
- Εξελικτική πορεία στην παραγωγή γραπτού
- Ψυχολογικές όψεις της παραγωγής γραπτού
- Η διδασκαλία για την παραγωγή αποτελεσματικών κειμένων
- Προβλήματα μάθησης της γραπτής έκφρασης


Χώρος διεξαγωγής: Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Εγγραφή: 60 ευρω, φοιτητές 30 ευρώ

επικοινωνία
email συνεδρίου: papoulia@upatras.gr
τηλέφωνο γραμματείας: 2610997628, 993047, 969701
Fax: 2610997736

26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας: "Τα μαθηματικά ως Παγκόσμια Γλώσσα κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων"



Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας με θεματικό άξονα "Τα μαθηματικά ως παγκόσμια γλώσσα κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων".

Οι θεματικές ενότητες που θα κινηθούν οι εργασίες του συνεδρίου είναι οι εξής:
- Μαθηματική Έρευνα
- Εφαρμογές των Μαθηματικών
- Ιστορία Θετικών Επιστημών
- Διδακτική των Μαθηματικών
- Μαθηματικοί διαγωνισμοί
- Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
- Μαθηματικά- Διεπιστημονικότητα και Διαθεματικότητα.

Στρογγυλό Τραπέζι: Η Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Οι νέες συνθήκες, κοινωνικοί και επιστημονικοί προβληματισμοί

Ημερομηνία διεξαγωγής: 13- 15/11/2009
Τόπος διεξαγωγής: Porto Palace Hotel, Θεσσαλονίκη

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2103616532, 2103617784 ή στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας www.hms.gr

Μαγικά κουτιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας


Τα μαγικά κουτιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, τα οποία συνεχίζουν να μαγεύουν μικρούς και μεγάλους με τα πολυάριθμα βιβλία, τις όμορφες μουσικές, τις εικόνες και τα παιχνίδια, διοργανώνουν για το μήνα Νοέμβριο σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων. Δηλώστε συμμετοχή τώρα, ελάτε με τους γονείς ή με τους φίλους σας.


Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

11.00 – 12.30 το πρωί

«Αυτός ο Κόσμος ο μικρός ο μέγας»

Όλοι εμείς μέσα στο σύμπαν, τους γαλαξίες και τ’ αστέρια, ζωγραφίζουμε για το Παγκόσμιο έτος Αστρονομίας 2009.

Για παιδιά 6-13 ετών με την Βασιλική Σιδηροπούλου - Καραμήτσου.

Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

5:00- 6:00 το απόγευμα

«Παραμύθι θ’ αρχινήσει και την καλή μας συντροφιά, να την χαιρετήσει.

Αρχή του παραμυθιού…καλησπέρα σας!»

Τα φασολάκια μεγάλωσαν πολύ και οδηγούν ψηλά στα σύννεφα. Άραγε τι θα συναντήσει εκεί ο Τζακ;

Αφήγηση παραμυθιού , θεατροπαιχνίδια, ζωγραφική και κατασκευές πάνω στο παραμύθι.

Για παιδιά 6-12 ετών με την Κατερίνα Αναστασίου.

Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

11.00-12.30 το πρωί

«Τα φανταστικά ζωάκια»

Μικρές ιστοριούλες για ζώα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία των παιδιών. Που ζουν, τι τρώνε, έχουν φίλους? Ομαδική εργασία κολλάζ για την κατασκευή των φανταστικών ζώων…

Για παιδιά 8-10 ετών με την Φωτεινή Χαμιδιελή.

Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

7 το απόγευμα

Ο Πέτρος Τατσόπουλος μιλά για το καινούργιο του βιβλίο «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και πάνω.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

10:00- 11:00 το πρωί

«Παραμύθι θ’ αρχινήσει και την καλή μας συντροφιά, θα την χαιρετήσει.

Αρχή του παραμυθιού …..καλημέρα σας.»

Ποιον τρόπο θα βρει άραγε ένας γεωργός για να καταφέρει τους τεμπέληδες γιους του, να αγαπήσουν το διάβασμα;

Αφήγηση παραμυθιού και κυνήγι θησαυρού μέσα στα βιβλία. Όλοι μαζί μια παρέα θα διαβάσουμε τα μηνύματα, θα λύσουμε τους γρίφους και βιβλίο – βιβλίο θα φτάσουμε στον γλυκό θησαυρό.

Για παιδιά 8 -12 ετών με την Κατερίνα Αναστασίου.

Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της βιβλιοθήκης.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

11.00 – 12.30 το πρωί

«Μαριονέττες στα δαχτυλάκια»

Τα δαχτυλάκια των παιδιών ζωντανεύουν σκηνές γνωστών παραμυθιών στη μικροσκοπική σκηνή του κουκλοθέατρου. Ζωγραφική & κατασκευή φιγούρας.

Για παιδιά 8-10 ετών με την Φωτεινή Χαμιδιελή.

Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Καθημερινές δραστηριότητες για παιδιά και γονείς

Επιπλέον, καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο (12.00 - 2.00 το μεσημέρι, αλλά και τα απογεύματα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από 5.30 – 7.00) ελάτε να ζήσετε τη μαγεία του «Wii στη Βιβλιοθήκη». Το μήνα αυτό παίξτε και διασκεδάστε με Wii sports και Mariokart.

Ομαδικές δραστηριότητες για σχολεία

«ΜΙΚΡΟΒΙΑ; ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ»

Γνωριμία των παιδιών με οργανισμούς τόσο μικρούς που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Γνωριμία με το σώμα τους και τις λειτουργίες του. Εξάσκηση στην τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Η δραστηριότητα διαρκεί 1,5 ώρα, έπειτα από συνεννόηση.

Για τυχόν διευκρινήσεις και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 και στο τηλέφωνο 2331024494.

Ημερίδα Bowling 2009



Ο "Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων" με την αφορμή την ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου και της εορτής του Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου, διοργανώνει Φιλικούς Αγώνες Bowling για παιδιά και νέους με νοητική καθυστέρηση, μαθηασικές δυσκολίες και κινητικέ ςαναπηρίες, σε συνεργασία με το Super Bowl Village Penth.
Στην Ημερίδα θα λάβουν μέρος συνολικά, 120 περίπου αθλητές από 15 σχολεία, ιδρύματα, φορείς και αθλητικά σωματεία παιδιών και νέων με αναπηρία της Αττικής.

Σχετικές πληροφορίες...
Ημέρα: Tετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009
Ώρα: 10:00π.μ.- 12:00π.μ.
Τόπος: Super Bowl Village Penth

Λίγα λόγια για το σύλλογο:
O "Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων" είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1996 από ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων εργαζομένων στην ειδική αγωγή. Ο σύλλογος υλοποιεί αθλητικά, πολιτιστικά, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκες με αναπηρία (νοητική υστέρηση, αυτισμό με ή χωρίς κινητική αναπηρία) με στόχο την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δημιουργική απασχόλησή τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Μέσα από ποικίλες και δημιουργικές δραστηριότητες αξιοποιούνται και αναπτύσσονται οι ικανότητές τους και προωθείται η ένταξή τους σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Μοσχονησίων 42, Πλατεία Αμερικής, 11252 Αθήνα
Τηλέφωνο: 2108664100, 6932242414
Fax: 2108664100
email: adapted_activities@hotmail.com

Μαθητές με ειδικές ανάγκες εξαιρέθηκαν από τη χορήγηση λάπτοπ


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της περιοχής των Ιωαννίνων κατήγγειλε ρατσιστική ενέργεια σε βάρος των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Όπως αναφέρουν στα δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες "Τα Νέα" και "Το Βήμα", οι μαθητές ειδικών σχολείων στα Ιωάννινα δεν έλαβαν τα κουπόνια των 450 ευρώ για την αγορά λάπτοπ, ενώ γονέας που απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικό διευθυντή αντιμετωπίσθηκε με απαράδεκτη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, όπως κατήγειλαν εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων, γονέας μαθητή ΑΜΕΑ αντιμετώπισε ρατσιστική συμπεριφορά από το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. "Όταν ο γονέας απευθύνθηκε στο διευθυντή ρωτώντας τον γιατί το παιδί του δεν πήρε υπολογιστή, εισέπραξε την εξής απαράδεκτη απάντηση: "Αυτά τα παιδιά (δηλαδή τα ΑΜΕΑ) δεν ξέρουν τι τους γίνεται, υπολογιστή θέλουν;"

Περαιτέρω έρευνα των εκπαιδευτικών απέδειξε ότι πολλοί μαθητές ειδικών σχολείων της χώρας δεν εντάχθηκαν στην ευεγερτική διάταξη της διανομής φορητών υπολογιστών (Ειδικότερα, στο Νομό Ιωαννίνων δεν έχει δοθεί λάπτοπ σε κανένα μαθητή που φοιτά στο ΕΕΚ-ΑΜΕΑ).

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες ότι η καταγγελία θα ερευνηθεί και θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, καθώς το ζήτημα της δωρεάν διανομής των κουπονιών μελετήθηκε κυρίως από το Υπουργείο Οικονομίας και αφορούσε όλους τους μαθητές της Α΄Γυμνασίου χωρίς να έχουν γίνει γνωστές διακρίσεις και εξαιρέσεις. Για το λόγο αυτό, το θέμα θα ερευνηθεί, ώστε στην περίπτωση που η προηγούμενη κυβέρνηση "ξέχασε" να συμπεριλάβει στη διανομή τους μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, να διορθώθεί αμέσως η παράλειψη και να χορηγηθούν υπολογιστές με πρόσθετο ειδικό παιδαγωγικό υλικό.

Πρόγραμμα Άθλησης του δήμου Πολίχνης στα Άτομα με Αναπηρία



Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου πολίχνης υλοποιεί το πρόγραμμα Άθλησης στα Άτομα με Αναπηρία. Οι αθλητικές δραστηριότητες των ΑμεΑ θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 17:00 έως 19:00 (δύο τμήματα) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου δημοτικού Σχολείου Πολίχνης (Ολυμπιονίκη Καρυπίδη 11- περιοχή ΔΑΚ).

Τα τμήματα άρχισαν στις 5 Νοεμβρίου 2009

Πληροφορίες: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ - Αλ. Παπάγου 14, τηλ. 2310609559, κα. Νόρα Μορφίδου.