Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο πλαίσιο πράξεων του ΕΠΕΑΕΚ

Tο ακόλουθο εκπαιδευτικό υλικό παρήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των πράξεων του ΕΠΕΑΕΚ: α) Έγκαιρη και συστηματική ανίχνευση, αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, προβλήματα λόγου και ομιλίας και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. β) Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει τα εξής:
- Βιβλίο: "Διαγνωστική αξιολόγηση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών στο Δημοτικό Σχολείο (Ανάγνωση, Ορθογραφία, Δυσλεξία, Μαθηματικά)".

- Βιβλίο: "Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και υλικό για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου".

Πηγή: specialeducation.gr

Δύο δωρεάν παιδικά βιβλία

Μπορείτε να "κατεβάσετε" δωρεάν δύο χαριτωμένα βιβλία για παιδιά στα αγγλικά.
Το πρώτο, "Mimi volume one, a picture story book for young boys and girls" είναι μια συλλογή από διασκεδαστικές ιστορίες κατάλληλες για παιδιά. Ακολουθήστε τη Mimi με τους γονείς της, καθώς μετατρέπει κάθε μέρα της σε μια περιπέτεια, εξερευνώντας τον κόσμο και βρίσκοντας με τη φαντασία της πιθανά σενάρια. Μπορείτε επίσης να χρωματίσετε τις ιστορίες!
Το δεύτερο βιβλίο, "Busy Book for Kids ", περιλαμβάνει 35 δραστηριότητες για παιδιά. Ξεφυλλίστε το και πάρτε ιδέες για ανέξοδες οικογενειακές δραστηριότητες στο σπίτι ή εκτός.

Καλή διασκέδαση!!

Τα παραολυμπιακά «δελφίνια» μας αναμένεται να λάμψουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

24 διακεκριμένοι κολυμβητές απαρτίζουν την ελληνική αποστολή που λαμβάνει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης 2010 του Αϊντχόβεν. Μεταξύ των μετεχόντων πρωταθλητών μας δεσπόζουν σημαντικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας του αθλήματος όπως οι Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Γιώργος Καπελάκης και Χρήστος Ταμπαξής, άπαντες μεταλλιούχοι των προηγούμενων παραολυμπιακών αγώνων.

Συνέδριο: "European citizenship: real benefits for persons with disabilities?"

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2010 θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες συνέδριο με θέμα: "European citizenship: real benefits for persons with disabilities?". Θα συζητηθεί η απόκτηση της ταυτότητας ευρωπαίου πολίτη από άτομα με αναπηρία, δίνοντας έμφαση  στην αμοιβαία αναγνώριση της αναπηρίας, στην κινητικότητα των ατόμων και  των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Το «112» σώζει ζωές

Το πρωί της 17ης Ιουλίου γύρω στις 9.20, το τηλεφωνικό κέντρο του 112 δέχτηκε μια κλήση έκτακτης ανάγκης: η γυναίκα που είχε καλέσει τον τριψήφιο αριθμό δήλωσε στον τηλεφωνητή ότι βρισκόταν σε έναν λόφο στην Ιο κοντά σε παραλία, χωρίς να γνωρίζει πού ακριβώς, και αδυνατούσε να μετακινηθεί από το σημείο διότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια της.

«Όλοι για το Χαμόγελο του Παιδιού»

Ισχυρό «παρών» έδωσαν στην καλοκαιρινή κινητοποίηση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα δημοφιλή μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του protagon.gr, Σταύρος Θεοδωράκης, Ηλίας Μαμαλάκης, Παύλος Τσίμας και Μαρία Χούκλη.

Ατομικά και ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια αναβιώνει και παρουσιάζει ένας 70χρονος συνταξιούχος

Σβούρες, κότσια, πεντόβολα και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια μνήμης, στρατηγικής και δύναμης, που συνέβαλαν στη διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία χιλιάδων παιδιών, για πολλές δεκαετίες, κατασκευάζει και αναδεικνύει ο Πέτρος Γουμπερίτσης. Ο 70χρονος συνταξιούχος από τη Φλώρινα αποφάσισε να αναβιώσει μερικά από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια της εποχής του, έχοντας ως μοναδικά εφόδιά του την αγάπη του γι' αυτά και τις μνήμες του από τη δική του παιδική ηλικία.

Οι προσπάθειες για προσβάσιμο τουριστικό προϊόν ανά την Ελλάδα

Μια νέα δυναμική στοιχειώδους τουλάχιστον σεβασμού των δικαιωμάτων των τουριστών με αναπηρία μοιάζει να αναπτύσσεται από φέτος σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Με τις όποιες αδυναμίες της, η κουλτούρα παροχής κάποιων βασικών υπηρεσιών προς τα “εμποδιζόμενα άτομα” διεκδικεί πλέον χώρο στην σκέψη και τους σχεδιασμούς των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών.

«Βαλκανική Πλατεία 2010»

Πρόκειται για την πιο σημαντική σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Νεάπολης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού. Μια γιορτή του Πολιτισμού με συμμετοχές από όλες τις χώρες της Βαλκανικής, που καθιερώθηκε και αποτελεί πλέον έναν πετυχημένο θεσμό με πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, έπειτα από τη θερμή ανταπόκριση των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης, ‘’καταλαμβάνοντας’’ κάθε χρόνο μεγαλύτερη έκταση.

Φωνητική υπαγόρευση στην ελληνική γλώσσα

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί από την MLS η εφαρμογή Talk & Write που είναι ένα πρόγραμμα φωνητικής υπαγόρευσης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα για κάθε άνθρωπο με αναπηρία, αλλά και για κάθε άνθρωπο που είναι αναγκασμένος να γράφει μακροσκελή κείμενα.

Οι προτάσεις του ΠΕΣΕΑ για την βελτίωση της νομοθεσίας περί ειδικής αγωγής

Οι ανισότητες σε βάρος των παιδιών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν από τον κατατεθέντα νόμο περί την «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και Λοιπές Διατάξεις» του ΥΠΕΠΘ είναι κραυγαλέες, αποτιμά ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ), προτείνοντας σειρά ρυθμίσεων ώστε οι ανισότητες να αμβλυνθούν.