Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Το διάβασμα μεγαλώνει τα παιδιά!

Εκτός από το φαγητό, τον ύπνο και το παιχνίδι, τα βιβλία μεγαλώνουν τα παιδιά.
Ιστορίες που δεν είναι παιδιάστικες, δεν προσφέρουν έτοιμα σχήματα σκέψης αλλά αντίθετα δίνουν τα κλειδιά για ν’ ανοίξουν οι πόρτες της φαντασίας των παιδιών, γίνονται μια μοναδική εμπειρία που συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και ωρίμανση της σκέψης και των συναισθημάτων τους.

Όταν η τέχνη θεραπεύει

Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των ατόμων με ψύχωση έχουν αναγνωριστεί και έχουν γίνει αποδεκτές πλέον από τον χώρο της τέχνης, ενώ η δημιουργία τέχνης είναι από μόνη της θεραπευτική, καθώς ανακινεί μια έντονη δημιουργικότητα, ενισχύοντας το «εγώ» των ασθενών.

Μιλάνο 1880 - Βανκούβερ 2010



Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονται 130 χρόνια από το περίφημο Συνέδριο του Μιλάνο, το οποίο διεξήχθη από τις 6 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου του 1880. Η φετινή επέτειος όμως έχει μια σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες. Τον περασμένο Ιούλιο στο 21ο Διεθνές Συνέδριο για την Εκπαίδευση των Κωφών καταργήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο Μιλάνο το 1880. Από το Συνέδριο, που είχε θέμα "Partners in Education", προέκυψε ένα ιστορικής σημασίας κείμενο με τίτλο "A New Era: Deaf Participation an Collaboration". Σε αυτήν τη "Νέα Εποχή", πρακτικά καταργούνται οι αποφάσεις του Συνεδρίου του Μιλάνο και προωθείται η χρήση της νοηματικής γλώσσας, καθώς και η συμμετοχή των Κωφών πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Signmark: «Τραγουδάω και χωρίς φωνή»

Ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης όταν άρχισε να µεταφράζει σε µικρή ηλικία τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη νοηµατική γλώσσα, προκειµένου όλη η οικογένειά του να µπορεί να τα τραγουδήσει. Ο φινλανδός τραγουδοποιός Signmark ήθελε, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», να φέρει κοντά, µέσω της µουσικής, τους κωφούς γονείς του και τους ακούοντες παππούδες του.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος και πολλοί ανάμεσά μας, μικροί και μεγάλοι, αρχίζουν τις προετοιμασίες για το σχολείο. Κάποιοι μαθητές περιμένουν με αγωνία την πρώτη μέρα στο σχολείο, γιατί θα μοιραστούν με τους συμμαθητές και τους φίλους τους τις καλοκαιρινές τους περιπέτειες. Κάποιοι άλλοι μελλοντικοί μαθητές αλλά και γονείς ζουν την περίοδο της νευρικότητας και του άγχους για το νέο ξεκίνημα της ζωής τους, που θα οδηγήσει τα παιδιά τους σε ένα νέο κύκλο ωρίμανσης.

Αριστοι μαθητές με έξυπνη μελέτη

Σχολικά είδη, ο εποχικός γονικός μπελάς

ΕΛΠΑ: Πρακτικός οδηγός οδικής ασφάλειας για τους γονείς προς τα παιδιά τους

Κάθε χρόνο στο μακρύ κατάλογο με τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων προστίθενται ολοένα και περισσότερα ανήλικα παιδιά απόρροια της έλλειψης παιδείας στον τομέα της οδικής ασφάλειας. "Μην περιμένετε από το σχολείο και μόνο να διδαχθούν τα παιδιά σας όλα τα θέματα της οδικής ασφάλειας", συμβουλεύει η ΕΛΠΑ τους γονείς και τους καλεί να δείξουν στα παιδιά τους τα βασικά σημεία για τη σωστή και ασφαλή συμπεριφορά τους.

Τι μπορεί να κάνει κάθε γονέας;

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Οι κρατήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της σχολικής χρονιάς 2010-2011 ξεκινούν τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κοινού, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του χώρου και το Διαθεματικό Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών. Είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής συνεργασίας και διαθεματικής προσέγγισης. Υλοποιούνται από ερμηνευτές – εκπαιδευτικούς του Μουσείου.