Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η γυμναστική μας κάνει πιο έξυπνους

Εάν θέλετε να αποδίδετε καλύτερα στα μαθήματα και στη δουλειά σας, βάλτε την γυμναστική στη ζωή σας. Μια νέα μελέτη δείχνει πως η συστηματική γυμναστική επιδρά απ’ ευθείας στον εγκέφαλο, διεγείροντας την ανάπτυξη ενός τμήματός του που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μάθηση και στην μνήμη.

Τα παιδιά κάνουν πράσινα τα σχολεία

Πόσα κιλά χαρτί δώσατε για ανακύκλωση; Υπάρχει σύστημα αποθήκευσης και αξιοποίησης του νερού της βροχής; Μετρήσατε τις κιλοβατώρες ανά μαθητή και εκπαιδευτικό; Υπολογίσατε το βάρος απορριμμάτων που πάει για τη χωματερή, ανά μαθητή και εκπαιδευτικό ανά μήνα; Μήπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως που χρησιμοποιούνται είναι πολλές; Υπάρχει πρόσφατη βεβαίωση συντήρησης του λέβητα καλοριφέρ; Ποια είναι η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων του σχολείου (αν διαθέτει); Διαθέτει το σχολείο κήπο ή ταρατσόκηπο; Εφαρμόζεται πρόγραμμα κομποστοποίησης;

"Μονόλογοι απ' τη Γάζα": 32 μαθητές-μαθήτριες από τη Γάζα γράφουν για τη ζωή τους

Από το Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, 32 νέοι και νέες 13-17 ετών στη Γάζα επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο το Δεκέμβριο του 2008. Η προσέγγιση έγινε με τη βοήθεια τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Αουγκούστο Μποάλ, της Δραματοθεραπείας και των Αφηγήσεων-Παραμυθιών.

Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων του γενικού λυκείου

Το Υπουργείο Παιδείας μετά και από σχετική εισήγηση του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου απέστειλε στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία των Μαθημάτων και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου.

"Ρισπέκτ"

Το Θέατρο Χώρα παρουσιάζει το «Ρισπέκτ» (Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο) του Jack Thorne γραμμένο στα πλαίσια του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας “Connections 2008”. Θέατρο αποκλειστικά για εφήβους.

Εκπαίδευση με αναπηρίες

Απορίας άξιο είναι τι θα συμβεί, εάν οι γονείς όλων των παιδιών με αναπηρίες αποφασίσουν μια μέρα να τα στείλουν στο σχολείο. Μάλλον πανικός. Γιατί με μία αύξηση μόλις 4% των μαθητών με αναπηρίες οι διευθύνσεις εκπαίδευσης τρέχουν και δεν φτάνουν.