Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

«Σαββατόβραδα με νόημα» στο «Θέατρο Κωφών Ελλάδος»

Σας προσκαλούμε κάθε Σάββατο στο θεατράκι μας να παρακολουθήσουμε υποτιτλισμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ (ελληνικές ή ξένες) και να συζητήσουμε με τους δημιουργούς των ταινιών και εκπροσώπους ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Να απολαύσουμε σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες και να συζητήσουμε για ορατούς και αόρατους φράχτες που μας αφορούν όλους.

Το πλήρες πρόγραμμα Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2011 θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Θέατρο Κωφών Ελλάδος
Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή,
10553 Αθήνα.
Πηγή: Facebook

Τα καταλληλότερα αθλήματα για παιδιά με αυτισμό

Ποια είναι τα καταλληλότερα αθλήματα για τα παιδιά με αυτισμό;  Όπως ισχύει και για όλα τα παιδιά, το καλύτερο άθλημα για ένα παιδί είναι αυτό που το ενθουσιάζει και το διασκεδάζει. Ωστόσο, στην περίπτωση του αυτισμού, τα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες στον κοινωνικό και επικοινωνιακό τομέα και ενδεχομένως και στην αδρή κινητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα κλασικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα δύσκολα και σκληρά για τα παιδιά με αυτισμό. Τα ατομικά αθλήματα, ωστόσο, μπορεί να είναι καταλληλότερα.

 

Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο

Με αφορμή την Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις 28 Ιανουαρίου 2011, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δημιούργησε ένα νέο διαδικτυακό κόμβο για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Μέρος αυτής της ενημέρωσης αποτελεί και εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους καθηγητές για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στην τάξη.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για την πλοήγησή σας στις τέσσερις ενημερωτικές μας ενότητες, όπου θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές, αλλά και κουίζ γνώσεων και βίντεο που θα σας βοηθήσουν να μάθετε διασκεδάζοντας πώς να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο με ασφάλεια...

5ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» της ΕΜΕ

H Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει τον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» του περιοδικού «ο μικρός Ευκλείδης» για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΔΒΜΘ στις 11 Μαρτίου 2011, ημέρα Παρασκευή, για τους μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης, κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, αφού προβλεφθεί από του Δ/ντές και εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τάξεων αναπροσαρμογή του προγράμματος. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

«Ο πελαργός» δεν είναι απάντηση

«Μαμά, μπαμπά, τι κάνετε εκεί στο κρεβάτι;». «Τι σημαίνει σεξουαλική επαφή;». «Δηλαδή, αν κοιμηθούμε με τη Μαρία και την αγκαλιάσω θα κάνουμε μωρό;». Απορίες παιδιών, που ζητούν άμεσα απάντηση, γύρω από ένα ζήτημα που όσο κι αν έχει… προχωρήσει η κυπριακή κοινωνία, όσο κι αν αρκετές προκαταλήψεις έχουν ξεπεραστεί, αυτό εξακολουθεί από αρκετούς ν’ αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις. Αλλά εμείς, ως οι μεγάλοι, καλούμαστε ν’ απαντήσουμε απλά, ανοιχτά και φυσικά ειλικρινέστατα. Να ξεπεράσουμε τα ταμπού μας στο θέμα του σεξ και να τους δώσουμε τις σωστές κατευθύνσεις.

Η πιθανή κατάργηση σχολικών πρωταθλημάτων θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην ανάπτυξη των σπορ

Αποδομείται ο ελληνικός αθλητισμός; Πολλοί ιθύνοντες ομοσπονδιών το πιστεύουν ακράδαντα. Και το στηρίζουν σε στοιχεία: Οι αθλητές που ασχολούνται, ολοένα λιγοστεύουν, πολλοί από αυτούς που συνεχίζουν, προπονούνται ελλιπώς, ενώ η προσέλευση μικρών παιδιών βαίνει σταθερά μειούμενη. Το κράτος διαθέτει κάθε χρόνο και λιγότερα χρήματα για τον αθλητισμό, τη στιγμή, που τ’ αρμόδια γι’ αυτόν υπουργεία (ναι, είναι πολλά), διακηρύσσουν, ότι θα τον αναβαθμίσουν. Υπουργείο Πολιτισμού, υπουργείο Υγείας και υπουργείο Παιδείας κάνουν, ό,τι μπορούν για ν’ αδειάσουν τα στάδια και οι άλλοι αθλητικοί χώροι, όταν θα έπρεπε να πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Οχι για να έχουμε, κατ’ ανάγκη, πρωταθλητές και μετάλλια, αλλά για να διαθέτουμε υγιείς Ελληνες. Αν κάποιοι κατορθώσουν, μέσω της επιστημονικής προπόνησης και μόνο, να κατακτήσουν και διεθνή μετάλλια, καλώς ας έλθουν αυτά. Για εμάς, όμως, το κύριο είναι να βλέπουμε πολλά προπονούμενα και αγωνιζόμενα παιδιά στα στάδια, στα κολυμβητήρια, στα γυμναστήρια.

Ενσυναίσθηση: πώς ο νους μας ιδιοποιείται τα αλλότρια πάθη

Τι ακριβώς συμβαίνει «μέσα» μας όταν βλέπουμε ένα γνωστό ή και άγνωστο πρόσωπο να σφαδάζει από τον πόνο ή ένα παιδάκι να κλαίει απαρηγόρητο; Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αντιλαμβανόμαστε απλώς τις εκδηλώσεις χαράς ή λύπης των άλλων, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να βιώνουμε προσωπικά και σχεδόν σωματικά τέτοια αλλότρια συναισθήματα. Για να περιγράψει την αινιγματική ικανότητά μας να μοιραζόμαστε από κοινού και να βιώνουμε σε πρώτο πρόσωπο τα συναισθήματα ενός τρίτου προσώπου η σύγχρονη νευροψυχολογία καταφεύγει στην έννοια της «ενσυναίσθησης».

Δωρεάν μαθήματα Γερμανικών στο Βόλο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερμανόγλωσσων Μαγνησίας «Ιάσων» διοργανώνει και δωρεάν γερμανικά μαθήματα, με τον τίτλο «ΑΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ Τ΄ΑΣΤΕΡΙΑ!»Τα δωρεάν μαθήματα γλώσσας στα γερμανικά και στα ελληνικά για παιδιά, νέους και ενήλικους θα συνεχιστούν από το Φεβρουάριο, με την εξής μορφή: «Σχολείο του Σαββάτου»: Γερμανικά σαν δεύτερη μητρική γλώσσα για παιδιά και νέους. Γερμανικά σαν ξένη γλώσσα για ενήλικους. Ελληνικά σαν ξένη γλώσσα για ενήλικους.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο κα. Ντάγκμαρ Λεγαντή: 24230/22868 ή 6977562168 ή dlegadis@yahoo.gr ή τον αντιπρόεδρο κ. Σπύρος Μπαστούνης: 24210/67752

Πρόσωπα: Jimmy Hobley


 
Ο δεκάχρονος Jimmy Hobley, συμμετέχει στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό χορού ντίσκο που γίνεται στην περιοχή Blackpool της Μεγάλης Βρετανίας και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αναδειχτεί και νικητής.

Πού είναι το παράξενο στη συμμετοχή του μικρού Jimmy; Η μορφή του αυτισμού από την οποία πάσχει ο 10χρονος, δεν του επέτρεπε μέχρι και πριν δύο χρόνια να διαβάσει ή να γράψει, ενώ ήταν αδύνατο να περπατήσει χωρίς νάρθηκες που να του στηρίζουν τα πόδια!

Διάκριση για τη μακρόχρονη προσφορά στους συνανθρώπους τους

Τηρούν διακριτική στάση. Ανθρωποι χαμηλού προφίλ, δεν επεδίωξαν να στρέψουν τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω τους. Η μακρόχρονη προσφορά εκείνης και η εσωτερική δύναμη εκείνου να ανακουφίσει τον πλησίον είναι τα χαρακτηριστικά που στρέφουν στα πρόσωπά τους τα φώτα της αναγνώρισης. Την ερχόμενη Τετάρτη 2/2, στις 6 μ. μ., στο Ιδρυμα Ευγενίδου, δέκα σωματεία με μακρόχρονη παράδοση στη φροντίδα παιδιών, που εδώ και 14 χρόνια συνθέτουν την ένωση «Μαζί για το παιδί», θα τιμήσουν δύο ανθρώπους: την 88χρονη κ. Δομινή Σαρρή, πρόεδρο του Ιδρύματος «Θεοτόκος», το οποίο από το 1963 αποκαθιστά και εκπαιδεύει στο Ιλιον παιδιά και νέους 3,5 έως 30 ετών με νοητική υστέρηση, και τον 60χρονο κ. Γιώργο Χειμώνα. Παραπληγικός και πατέρας δίδυμων, 30χρονων σήμερα, αγοριών με αυτισμό, ίδρυσε το 2001 τον σύλλογο αυτιστικών «Αγιος Νικόλαος» και έχτισε για τέτοιους νέους ενήλικες ομώνυμο οικοτροφείο στην Παιανία, που λειτούργησε πέρυσι. Στην κ. Σαρρή θα απονεμηθεί το βραβείο «Εργο Ζωής» και στον κ. Χειμώνα το «Μάθημα Ζωής» (χορηγοί επικοινωνίας, η «Κ» και ο ΣΚΑΪ).

Εκδρομής της Αγάπης

Στην άχρωμη καθημερινότητα δεκάδων παιδιών, η εκδρομή είναι μία λέξη άγνωστη. Εάν τους δοθεί, όμως, η ευκαιρία να γίνουν μέρος της, τα προσωπάκια τους θα λάμψουν από χαρά.
Με αυτή τη σκέψη οδηγούσε στον δρόμο μία μέρα ο Τιμολέων Γκέτσος και, αφού το όχημά του τράκαρε με το αυτοκίνητο της Όλγας Γεωργίου, χρησιμοποίησε δημιουργικά το τυχαίο γεγονός! Γρήγορα έγιναν φίλοι και ένωσαν τις φιλανθρωπικές ανησυχίες τους. Στην παρέα αργότερα προστέθηκαν η Κατερίνα Κίσκιλα και ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.

«Φοβάμαι μη χάσω την επιμέλεια των αγοριών μου»

Μια μητέρα και ένας πατέρας που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους μιλάνε για την καθημερινότητα των μονογονεϊκών οικογενειών, που λόγω της οικονομικής κρίσης γίνεται όλο και πιο δυσχερής

Το διαζύγιο είναι το πρώτο πλήγμα. Η ανεργία όμως, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που βιώνει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι ένα συνεχές μαρτύριο για τους ανθρώπους που ανατρέφουν μόνοι τα παιδιά τους· είτε το κάνουν από άποψη είτε επειδή η ζωή τα έφερε ανάποδα...

Στα θρανία οι γονείς

Σε πολλά σχολεία της χώρα, αφού έχει ολοκληρωθεί το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα πόρτες των σχολικών αιθουσών παραμένουν ανοιχτές, κατά τις απογευματινές ώρες και τα θρανία γεμίζουν από γονείς, που για λίγες ώρες γίνονται μαθητές ώστε να λάβουν τη γνώση που θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σύνθετο και δύσκολο ρόλο του γονέα.

Σεξουαλική παρενόχληση σε παιδικά ιδρύματα

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης και σοβαρής αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν παιδιά, τα οποία έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους εξαιτίας σοβαρών συναισθηματικών και άλλων προβλημάτων, θίγει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Οικογένειας και Νεανικής Παραβατικότητας του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες, για πιθανή σεξουαλική παρενόχληση παιδιών σε παιδική στέγη.

Οι κρατικές μονάδες πρόνοιας έχουν μετατραπεί σε άσυλα ενηλίκων

Tο όνειδος της Λέρου αναβιώνει στα μικρά ιδρύματα της Πρόνοιας. Eκθεση ενός κρατικού φορέα, του Eθνικού Kέντρου Kοινωνικής Aλληλεγγύης, αποκαλύπτει το τεράστιο κενό στον τομέα της παιδικής προστασίας, αφού οι κρατικές μονάδες πρόνοιας έχουν μετατραπεί σε άσυλα ενηλίκων και αδυνατούν να φιλοξενήσουν ακόμη και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο (περισσότερα εδώ).

Δωρεάν μαθήματα «Μαιευτικής Φροντίδας κατά τη διάρκεια του τοκετού και της λοχείας» και μαθήματα «Μητρικής Τέχνης» ..στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Δωρεάν μαθήματα «Μαιευτικής Φροντίδας κατά τη διάρκεια του τοκετού και της λοχείας» και μαθήματα «Μητρικής Τέχνης» διοργανώνει η κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Διεθνής διαγωνισμός ποίησης στη γαλλική γλώσσα για μαθητές και φοιτητές

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας διοργανώνει το 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης στη γαλλική γλώσσα για μαθητές λυκείου και φοιτητές μέχρι 25 ετών.

Συμμετοχές στο διαγωνισμό υποβάλλονται από τις 3 Ιανουαρίου 2011 έως και τις 10 Απριλίου 2011 αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας http://www.poesie-en-liberte.com/ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στο contact@poesie-en-liberte και στο τηλέφωνο 0030(0)1.83.62.66.48

Πηγή: diorismos