Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ακαταστασία!!!

Η ακαταστασία των μικρών παιδιών είναι αντιστρόφως ανάλογη με το σωματικό τους μέγεθος και την ηλικία τους. Δυστυχώς για τους γονείς, τα μικρά παιδιά επίσης σχεδόν πάντα αγνοούν το χάλι που αφήνουν πίσω τους. Πρέπει να καταλάβετε ότι το παιδί σας δεν είναι ακατάστατο επειδή το θέλει, αλλά επειδή δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να διατηρεί το περιβάλλον του σε μια τάξη. Διδάξτε του λοιπόν (όσο μικρότερο αρχίσει να το μαθαίνει τόσο το καλύτερο) ότι τα πράγματα δεν τακτοποιούνται από μόνα τους με μαγικό τρόπο, αλλά εκείνος που προξενεί την ακαταστασία πρέπει και να την εξαλείψει (με τη συνδρομή βοηθών). Μεταδώστε στο παιδί σας την αλήθεια αυτή, αλλά μην περιμένετε να ακολουθήσει τον κανόνα σε σημείο τελειότητας. Μην απαιτείτε από το παιδί να είναι τακτικό, αλλά ενθερρύνετέ το, επαινώντας και την πιο μικρή απόπειρά του να φανεί τακτικό. 

Κριτική σκέψη στην τάξη

Οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους περισσότερη πληροφόρηση από ποτέ. Ωστόσο πρόκληση παραμένει να την εντοπίσουν, να την αξιολογήσουν και να την αξιοποιήσουν στο σχολικό περιβάλλον. Η ικανότητα των μαθητών να κρίνουν τα ευρήματα των διαδικτυακών τους ερευνών ενισχύει τη βελτίωση των ερευνητικών δεξιοτήτων, την αξιολόγηση των πληροφοριών και την ενσωμάτωσή τους στις εργασίες τους. Διερευνήστε τα σχέδια μαθημάτων της Microsoft για την κριτική σκέψη στην τάξη.

To '21 στο… mp3 σας


"Η επανάσταση του 1821 αν και είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη μεταγενέστερη ελληνική Ιστορία, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους σύγχρονους Έλληνες τραγουδοποιούς. Αν ανασκαλέψει κανείς την μνήμη ή την δισκοθήκη του, πολύ λίγα έργα σύγχρονων συνθετών θα συναντήσει με θέμα εμπνευσμένο από πρόσωπα ή γεγονότα της ελληνικής επανάστασης". Με αυτόν τον τρόπο κάνει την εισαγωγή του στο "μουσικό 1821" ο Allu Fun Marx. Επισκεφτείτε τη σχετική ανάρτηση του ιστολογίου και πάρτε ιδέες για να "ντύσετε" μουσικά τα μαθήματα και τις σχολικές γιορτές για το 1821.

Ένα γράμμα μια ιστορία

Ένα Διαδραστικό Περιβάλλον Μάθησης σε εξέλιξη…
Γράφει η Σοφία Μαντουβάλου, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος
Η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων «ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» -μια πρωτότυπη παραγωγή της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για τη Γλώσσα στην ψηφιακή εποχή της εκπαίδευσης- αναπτύσσεται με τον σχεδιασμό παράλληλου Διαδραστικού Περιβάλλοντος Μάθησης με Διαδραστικά Παιχνίδια για κάθε γράμμα χωριστά, αλλά και για το σύνολο του αλφάβητου. Για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του Διαδραστικού Περιβάλλοντος της σειράς έχουν ληφθεί υπόψη οι σύγχρονες τάσεις γλωσσικού αλφαβητισμού στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία και οι γνωστικές και ψυχοκινητικές κατηγορίες του Bloom.

Π. Βρυώνης: Η βιβλιοθήκη του σχολείου μου, το iPad μου και η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά

Το κείμενο που ακολουθεί είναι παρμένο αυτολεξεί από το ιστολόγιο του κ. Π. Βρυώνη
Ως παιδί, είχα την τύχη να πηγαίνω σε ένα σχολείο με μία αρκετά μεγάλη και πλήρη δανειστική βιβλιοθήκη. Είχα ξεχάσει αυτό το συναίσθημα που είχα νιώσει ως μαθητής δημοτικού, όταν συνειδητοποίησα ότι όλα αυτά τα βιβλία που έβλεπα γύρω μου, ήταν στην διάθεσή μου: απλά μπορούσα να διαλέξω ποιο ήθελα και να το πάρω σπίτι μου!

Ανοικτά τα μουσεία την 25η Μαρτίου και με ελεύθερη είσοδο

Οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μνημεία και τα Μουσεία του Κράτους θα παραμείνουν ανοικτά κατά την επίσημη αργία της 25ης Μαρτίου 2011 με ωράριο λειτουργίας 08.30-15.00 (μονή βάρδια) και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011.
Πηγή:  government.gov.gr

Διαδικτυακά εργαλεία στην εκπαίδευση (1)

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Web 2.0 στην εκπαιδευτική διαδικασία; Για το Wiki, το twitter,  τα μικροϊστολόγια  και τα ιστολόγια  στην εκπαίδευση; Δείτε και αποθηκεύστε τις κατατοπιστικότατες παρουσιάσεις του κ. Παλαιογεωργίου σχετικά με τα παραπάνω. Περιμένουμε με ανυπομονησία και άλλες.

Δημιουργία ψηφιακών κόμικ με το Comic Strip Creator


Ένα λογισμικό που επιτρέπει ακόμη και σε μικρούς μαθητές να δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά κόμικ δημιούργησε το εργαστήριο του τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Περισσότερα για τον τρόπο χρήσης, αλλά και για οτιδήποτε σχετικό με την εκπαιδευτική τεχνολογία και την πληροφορική θα βρείτε στο πολύ καλό ιστολόγιο του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Μιχαηλίδη.

Εκδήλωση: Ελληνικά για μετανάστες: Πώς, από ποιους, με ποιο σκοπό;

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για έκτη χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Boccia 2011


Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Boccia για το έτος 2011 θα πραγματοποιηθεί στις 2 ως 5 Ιουνίου στο Ζηρίνειο κλειστό γυγμναστήριο Κηφισιάς (Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι ενδεικτικές σύμφωνα με την ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ). Επισκεφτείτε το Boccia Hellas και μάθετε τα πάντα σε σχέση με το άθλημα και τις διοργανώσεις!

Όταν το Θέατρο συναντά τη νοηματική γλώσσα...


Περισσότερα εδώ κι εδώ.