Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

EduTube Plus Workshop: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών για την πιλοτική εφαρμογή στα σχολεία


Με ένα βιβλίο ταΐζεις ένα αδέσποτο!

Κλεισμένοι στη φυλακή του εαυτού τους

Παιδιά ερμητικά κλεισμένα στον εαυτό τους. Απόμακρα, ακόμα και από τους γονείς τους. Που θέλουν να αγαπιούνται, αλλά που δεν αντέχουν τα αγγίγματα, τους δυνατούς θορύβους, την έντονη μουσική, τα οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Που εκφράζουν τα συναισθήματά τους όχι με το λόγο, αλλά με περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες, στερεοτυπικές συμπεριφορές, ή με κρίσεις θυμού ή άγχους, με επιθετικότητα, ή με αυτοκαταστροφικότητα. Τα αυτιστικά άτομα, μέρος της παγκόσμιας και βέβαια της κυπριακής κοινωνίας, διεκδικούν, με το δικό τους «αυτιστικό» τρόπο, το σεβασμό των άλλων και μιαν αξιοπρεπή ζωή, έστω και αν δεν μπορούν να εργαστούν και εξαρτώνται από άλλους για την αυτοεξυπηρέτησή τους.

Μουσική με τη δύναμη του νου

Μια καινοτόμα συσκευή που συνδέει τον εγκέφαλο με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να παίζουν μουσική μόνο με τη δύναμη του νου τους. Η συσκευή, που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές, «συλλαμβάνει» τους ηλεκτρικούς παλμούς των νευρώνων του εγκεφάλου και τους μετατρέπει σε μουσική.

Λόρδος Βύρων: Ο φιλλέληνας που είχε κινητική αναπηρία

Ο Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων αποτελεί έναν από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Ρομαντισμού όπου κυριαρχούσαν οι ενάρετοι ήρωες και τα θέματα για την αγάπη και τον θρίαμβο. Εξαιτίας των έργων του, της έντονης ζωής και της φυσικής του ομορφιάς θεωρήθηκε η τέλεια εικόνα του ρομαντικού ποιητή. Ωστόσο, όλη η ζωή του Βύρωνα περιστρέφεται γύρω από αυτό το μοντέλο με αποκορύφωμα τον αγώνα του για την ελληνική απελευθέρωση του 1821.

Καθηγητές και γονείς ξετυλίγουν το κουβάρι της νεανικής παραβατικότητας

Μαθητής ξυλοφόρτωσε ανελέητα τον πατέρα του σε γραφείο της Διεύθυνσης Λυκείου. Την ίδια ώρα, ο πατέρας δεχόταν υπομονετικά το ξύλο χωρίς να βγάλει… τσιμουδιά. Επίσης, μαθητές στη διάρκεια μαθήματος έβγαλαν τράπουλα από τις τσάντες τους και άρχισαν να επιδίδονται στο τυχερό παιχνίδι πόκερ. Σε μιαν άλλη περίπτωση, μαθητές άναψαν φωτιές σε καλάθους του σχολείου, λεηλάτησαν τα αποχωρητήρια και προέβησαν σε πρωτοφανείς βαρβαρότητες.

Βιβλιοθήκες στο... ράφι

«Η βιβλιοθήκη είναι σημείο συνάντησης. Ενα μέρος που διώχνει τον φόβο, δημιουργώντας κοινότητα αισθημάτων, την πεποίθηση ότι μοιραζόμαστε τα ίδια πράγματα ανεξάρτητα από το χρώμα και την προέλευσή μας. Το βιβλίο πρωτοστατεί αλλά η σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Διαδικτύου έχει αλλάξει οριστικά τη μορφή των βιβλιοθηκών. Και οι αλλαγές είναι συνταρακτικές. Η παρέμβαση στην πόλη με ένα τέτοιο κτίριο είναι πρωτίστως κοινωνική και λειτουργική και, πιθανόν, αρχιτεκτονική». Χρειάζεται άραγε το σχόλιο ενός κορυφαίου αρχιτέκτονα, του Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος σχεδιάζει τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, για να αντιληφθούμε πόσο αναπόσπαστο στοιχείο της εξέλιξης και του πολιτισμού είναι οι χώροι αυτοί;

Μικροί καταναλωτές, μεγάλο χαρτζιλίκι

Τυρόπιτες, λουκουμάδες, χυμοί, καραμέλες, λιχουδιές, αλλά και αυτοκόλλητα με αγαπημένους ήρωες των παιδιών, φαίνεται πως κοστίζουν ακριβά στους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να μετατρέπονται σε μικρούς καταναλωτές από την ηλικία των... έξι ετών.