Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Εφηβοι: Μειώνεται το τσιγάρο, αυξάνεται… η κάνναβη!

Το τσιγάρο μειώνεται ανεπαίσθητα, το αλκοόλ καλά κρατεί και η κάνναβη… αυξάνεται δραματικά στις συνήθειες των Ελλήνων εφήβων. Πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής αποδεικνύει ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι αρκετά διαδεδομένη ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές ηλικίας από έντεκα ως δεκαπέντε ετών.

«Ξέρω τι έκανες, παιδί μου, χθες στο Ιντερνετ»

Ολοένα και περισσότεροι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο ντετέκτιβ με τη βοήθεια της τεχνολογίας για να κατασκοπεύσουν την ιντερνετική ζωή των παιδιών τους. Ψάχνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναζητούν λέξεις-κλειδιά για να ανοίξουν τις πόρτες της πραγματικής και της ψηφιακής πραγματικότητας των τέκνων τους. Και όταν δεν το κάνουν οι ίδιοι καταφεύγουν ακόμη και σε ιδιωτικούς αστυνομικούς για να πάρουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν. Είναι όμως θεμιτό και πού βρίσκεται το όριο μεταξύ του υγιούς ελέγχου και της ιδιωτικής ζωής των εφήβων;

Η διδασκαλία στο σχολείο γίνεται γοητευτική

Οι μαθητές στο μάθημα της Γλώσσας μπορούν να στείλουν μία επιστολή στον παίκτη της αγαπημένης τους ομάδας, ο οποίος απογοήτευσε με την απόδοσή του στο προηγούμενο κυριακάτικο παιχνίδι. Στο μάθημα των Θρησκευτικών μπορούν να λάβουν απαντήσεις για τους ναούς και τον τρόπο λατρείας μακρινών στην Ελλάδα λαών.