Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Συνταγή: Μακαρόνια ... από τα παλιά

Κάποιοι θα τα θυμούνται σίγουρα, εκείνα τα κυριακάτικα μεσημέρια, που το τραπέζι στο σπίτι ήταν “ξεχωριστό”, γιορτινό, αποτύπωνε την διαφορετικότητα της ημέρας και μάζευε όλη την οικογένεια γύρω του

Εκπαίδευση µε... δράση

Το παραδοσιακό µοντέλο που ήθελε τους φοιτητές να εισέρχονται σε µια «υψηλόβαθµη» σχολή της οποίας τα αµφιθέατρα δεν επισκέπτονται ποτέ, να αποστηθίζουν εκατοντάδες σελίδες για τις εξεταστικές περιόδους και να αποφοιτούν µε την ψευδαίσθηση ότι το πτυχίο θα τους εξασφαλίσει επαγγελµατικά έχει «πεθάνει» ελέω οικονοµικής κρίσης. Το ίδιο µοντέλο που ήθελε τους µαθητές να παπαγαλίζουν τις πληροφορίες του βιβλίου για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθίσταται εξίσου παρωχηµένο.

Πώς συμπεριφέρεστε στα βιβλία που δανείζεστε;

Στις δανειστικές βιβλιοθήκες υπάρχει τεράστια ποικιλία βιβλίων: επιστημονικά, λογοτεχνικά, παιδικά,..., αλλά και βιβλία με σημειώσεις, μουντζούρες, ζωγραφιές, ακόμη και λεκέδες από καφέ. Εσείς πώς συμπεριφέρεστε στα βιβλία που δανείζεστε;

"Σήμερα πήγα στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου κι έριξα μια ματιά στα ράφια με τα βιβλία γλωσσολογίας, ψάχνοντας στα ευρετήρια για αναφορές σε αυτοκτονικά σημειώματα. Δε βρήκα τίποτα, αλλά δανείστηκα κανά δυο βιβλία με θέμα την ανάλυση κειμένου, τα οποία σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι συναφή. Έπαθα σοκ όταν διαπίστωσα ότι το ένα από αυτά είχε αρκετά σημεία σημαδεμένα με τιρκουάζ μαρκαδόρο υπογράμμισης, όχι μόνο στα περιθώρια, αλλά και με παράλληλες γραμμές τραβηγμένες πάνω στις αράδες του κειμένου, από τ’ αριστερά στα δεξιά.

Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοέμβριος 2011)

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου,
ώρα 18.00-21.00, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος»
Διάλεξη που οργανώνει ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων με θέμα: «Γλώσσα και Εγκέφαλος-Αφασία».

Τεστ ούρων συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας

Ένα τεστ ούρων που διενεργείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες γυναίκες θα εκδηλώσουν τελικά προεκλαμψία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας.

Κατερίνη: Τρήμερο σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας

Βαμβακερά υφάσματα από παλιά σεντόνια ή ξεχασμένες μπλούζες, ένα ψαλίδι, μερικές βελόνες ραψίματος, διάφορα χρώματα κλωστής και ένα ρολό γυψογάζας είναι ορισμένα από τα υλικά που απαιτούνται για να «γεννηθεί» μια χειροποίητη κούκλα.

ΘΚΕ: Διημερίδα:"Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα"