Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τα πολλά παιγνίδια μπερδεύουν τα παιδιά

Όπως κάθε χρόνο, ο πιο αναμενόμενος επισκέπτης, φοράει την κόκκινη στολή του και με την άσπρη γενειάδα του σκορπάει τη χαρά, την αγάπη αλλά και τα πολυπόθητα δώρα στα παιδιά! Σύμβολο γενναιοδωρίας, αφθονίας και πληρότητας, φαίνεται να έχει «στεφθεί» ως ο κυρίαρχος αρωγός που ικανοποιεί απλόχερα τις ανάγκες των παιδιών!

«Αρκτουράκια» εκπαιδεύει ο Αρκτούρος

Ο Αρκτούρος δίνει την δυνατότητα σε παιδιά να γίνουν «Αρκτουράκια», δηλαδή να κάνουν κομμάτι της ζωής τους την άγρια ζωή, να την αγαπούν και να την προστατεύουν.

Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών μας;

Τα παιδιά μας μάς ρωτούν συνεχώς για το καθετί που ακούν, βλέπουν και σκέφτονται. Απορίες που συνεχώς μας βομβαρδίζουν κι εμείς ως σωστοί γονείς απαντάμε. μερικές ερωτήσεις όμως  των παιδιών μας μάς φέρνουν σε αμηχανία και πολλές φορές τις αποφεύγουμε ή τους απαντάμε με λάθος τρόπο. Και φυσικά αναφέρομαι στο πιο ευαίσθητο για εμάς τους γονείς θέμα, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. 

Χιονισμένα πειράματα

Eνα από τα πολλά ωραία που «μας τελειώνουν» στην εποχή που ζούμε είναι η σιγουριά του χιονιού την περίοδο Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς. Φυσικά - ή «αφύσικα» - υπαίτιος θεωρείται η προϊούσα κλιματική αλλαγή, που έχει κάνει τις γνωστές μας «τέσσερις εποχές»... αγνώριστες.

Ακολουθήστε τον Άγιο Βασίλη στο ταξίδι του!

Ο Άη Βασίλης άρχισε ήδη το ταξίδι του από το Βόρειο Πόλο πάνω στο φορτωμένο δώρα έλκηθρό του, για να φτάσει σε όλες τις γωνιές της γης, όπου τον περιμένουν με αγωνία τα παιδιά. Η Αμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία ανέλαβε και φέτος, όχι μόνο να προστατεύσει αυτό το ταξίδι, αλλά και να ενημερώνει για το ακριβές στίγμα του Αγίου τα παιδιά όλου του κόσμου.

Παιδικά Χωριά SOS

«Μαμά, με πονάει η κοιλιά μου. Δεν μπορώ να φάω άλλο σαλάτα». Το μικρό αγόρι στέκεται όρθιο πλάι στο τραπέζι της κουζίνας. Της δείχνει τη μισοτελειωμένη σαλάτα λάχανο στην άκρη του πιάτου του. «Ελα, μια προσπάθεια ακόμα. Η σαλάτα μας κάνει καλό, δεν είπαμε; Θα πάρεις λίγο ψωμάκι και θα κάνεις μικρές πιρουνίτσες», του λέει η μαμά SOS Βαγγελιώ Αποστολάκη χαμογελώντας. Το παιδί ξανακάθεται στο τραπέζι. Σκαλίζει το φαγητό του και την ξαναρωτά: «Μαμά, μου πέρασε η κοιλιά. Να φάω τούρτα σοκολάτα;».

Ανενεργό το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης Παιδιών

Κλειστό παραμένει το πρώτο Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης Παιδιών στην Ελλάδα. Το Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια σε νεογνά, βρέφη και παιδιά που χρειάζονται εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, και υδροθεραπεία μετά από παθήσεις τραυματολογικές, νευρολογικές, νευρομυϊκές κλπ, εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2008 στον οργανισμό του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στεγάζεται στο Παράρτημα Παίδων Καλλιθέας (πρώην Κλινική Δαβάκη).

Ο Άγιος Βασίλης στο μικροσκόπιο της... Φυσικής

Πώς κατορθώνει ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει μέσα σε μία νύχτα δώρα σε 2 δισεκατομμύρια σπίτια ανά τον πλανήτη; Επιστήμονες των ΗΠΑ μελέτησαν το θέμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να... παίζει στα δάκτυλα την κβαντική θεωρία, την γενετική μηχανική και τις νευροεπιστήμες!

Τρεις μαθητές, τρεις γλώσσες, ένα βραβείο

Η εικόνα ξεκινά µε δύο όµορφα κοριτσίστικα πρόσωπα που καλωσορίζουν τον θεατή. «Γεια σας, παιδιά, εγώ είµαι η Γκιουλµπαχάρ» λέει το ένα κορίτσι χαµογελώντας. «Και εγώ είµαι η Αϊτούλ» προσθέτει το άλλο. Το πρόσωπο ενός αγοριού εµφανίζεται ανάµεσά τους, που συστήνεται ως Εµράχ. Τι θα µας δείξουν τα παιδιά;

Φύλακες-άγγελοι των παιδιών

Ξεκίνησε από ένα πρόβλημα που ζητούσε λύση. Την κακοποίηση ανηλίκων. Οδήγησε στη δημιουργία ενός σπιτιού πρωτοβάθμιας φροντίδας παιδιών στη Βέροια και ένα δεύτερο - μακροχρόνιας παραμονής - στη Βεργίνα. Το έργο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί δεν εξάλειψε το πρόβλημα. Συνεχίζει όμως να αλλάξει την τοπική κοινωνία.

Κατέβηκε η ιστοσελίδα ρατσιστικού μίσους ενάντια στα άτομα με αναπηρία

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες δεκάδων αντιφασιστών χρηστών του διαδικτύου, οι διαχειριστές του facebook έσπευσαν να “κατεβάσουν” την φασιστική ιστοσελίδα που αναδύει απροκάλυπτο ρατσιστικό μίσος ενάντια στους ανθρώπους με αναπηρία.

Τα ήθη και τα έθιμα των εορτών στην Ελλάδα

Παραμένουν ζωντανά μέσα στο χρόνο, όσο και αν η ζωή έχει αλλάξει. Θυμίζουν στους πιο παλιούς και διδάσκουν στους νεότερους, άλλες εποχές περισσότερο δύσκολες, αλλά και πιο ανθρώπινες.

Μπαμπά! Μην ξεχνάς, είναι γιορτές!

Ή τι μπορεί να κάνει ο μπαμπάς για να είναι η περίοδος των γιορτών ήρεμη και ωραία

Για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά και τα νοικοκυριά υποφέρουν περισσότερο τις μέρες των γιορτών, όταν τα έξοδα είναι αυξημένα και συνυφασμένα με τη διασκέδαση και την καλοπέραση.

Αναβάθμιση της υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης (e-learning) του Π.Σ.Δ. με υπηρεσία e-Portfolios.


Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ανακοίνωσε πρόσφατα την αναβάθμιση της υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης (e-learning) του, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά.

Εθελοντισμός αγάπης... μετά μουσικής

Στο αμφιθέατρο διδάχθηκαν να δημιουργούν μελωδίες με απλά μέσα: χρησιμοποιώντας το σώμα και τα χέρια ως τύμπανα, παίζοντας ξυλόφωνο ή ακορντεόν. Έξω από αυτό, προπτυχιακoί φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών πετυχαίνουν κάτι πιο πολύπλοκο: προσεγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσω της μουσικής.