Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Κάτω από τη βάση» η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα

Την 29η θέση ανάμεσα στα 48 που εξετάστηκαν καταλαμβάνει το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου πανεπιστημίων Universitas 21. Κορυφαίο στον κόσμο αναδεικνύεται το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γιρλάντα από φρουτομπαλόνια

Φτιάξτε με τους μαθητές σας το στολισμό για την καλοκαιρινή γιορτή, διδάσκοντας παράλληλα τα φρούτα. Το μόνο που θα χρειαστείτε, εκτός από μεράκι, είναι πολύχρωμα μπαλόνια (μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και μακρόστενα κίτρινα για τις μπανάνες), χαρτόνια πράσινα (σε διάφορους τόνους), σπάγκο, ψαλίδι και κολλητική ταινία. Η φωτογραφία είναι της Hilda Grahnat  από το  Oh Happy Day

Ενα διαφορετικό σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

Το Κέντρο Αποκατάστασης για άτομα με προβλήματα όρασης του Αλ-Νουρ ήταν το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη στη Λωρίδα της Γάζας, για παιδιά από 5 έως 16 χρονών που πάσχουν από μερική ή ολική τύφλωση.

Iδρύθηκε από την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την περίθαλψη Παλαιστίνιων προσφύγων στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Η UNRWA παρέχει βασική εκπαίδευση σε παιδιά Παλαιστινίων προσφύγων από το 1950. Το κέντρο στο Αλ-Νουρ χτίστηκε εκ νέου το 1996, από χορηγία της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Παλαιστίνιοι δάσκαλοι παρέχουν σε παιδιά με ολική ή μερική τύφλωση μαθήματα ανάγνωσης, γραφής, ασκήσεις κοινωνικού προσανατολισμού και αθλητισμού, καθώς και εκμάθηση μουσικών οργάνων. Το Νοέμβριο του 2001, στο σχολείο απονεμήθηκε το Βραβείο Αριστείας Sharjah για την πρωτοποριακή μεταχείριση και αγωγή παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Σήμερα υπάρχουν 149 μαθητές στο σχολείο. Από αυτούς, οι 89 είναι τυφλοί και οι 60 με προβλήματα όρασης. Στα παιδιά παρέχονται γυαλιά και οπτικά βοηθήματα, ενώ παράλληλα λειτουργεί τυπογραφικό κέντρο Μπράιγ. 
 

Ξεκινούν στις 21 Μαϊου οι πανελλαδικές εξετάσεις

Λήγει την Πέμπτη, 17 Μαΐου, το διδακτικό έτος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, ενώ στις 15 Ιουνίου θα λήξει το διδακτικό έτος στα δημοτικά σχολεία. Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου όμως ξεκινούν, για πρώτη φορά εφέτος σε τεταμένο πολιτικό κλίμα και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου.

Πρόγραμμα αφήγησης και γραφής παραμυθιών ενηλίκων & παιδιών στη Ζάκυνθο

Ζάκυνθος
10 παραμυθένιες μέρες και νύχτες
στο χωριό των παραμυθιών

Πρόγραμμα αφήγησης και γραφής παραμυθιών ενηλίκων & παιδιών

9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου - Παιδική & Εφηβική Γωνιά

Ένα από τα δυνατά σημεία της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης:  H Παιδική Γωνιά  με focus στην Αρχαία Αίγυπτο (24-27 Μαΐου)

Με διάβασες; Χάρισέ με για να φτιάξουμε βιβλιοθήκες!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του Δημου μας, ζητά να είμαστε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια δημιουργίας νέων «πυρήνων» Δημοτικών Βιβλιοθηκών στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βασιλικών & Τριλόφου.

Πρόσωπο: Ηλίας Πούλιας

Η Μαριέλος και ο Φερνάντο είναι δύο από τα παιδιά που μπορούν να ονειρεύονται ελεύθερα και να χαμογελούν, αφού στο πρόσωπο ενός Έλληνα, του επιχειρηματία Ηλία Πούλια, έχουν βρει τον δικό τους «καλό Σαμαρείτη», τον άνθρωπο που έχει βάλει στόχο ζωής να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά της Γουατεμάλα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, συνήθως σε περιοχής υψηλής εγκληματικότητας.

Όταν η Google φτιάχνει Doodle για βιβλία και βιβλιοθήκες…

Θέλω να πιστεύω πως δεν είμαι ο μόνος άνθρωπος σ’ αυτό τον κόσμο που πιάνει τον εαυτό του να κοιτάζει κάτι αλλά να μη βλέπει. Αυτό σκεφτόμουν προχθές τη στιγμή που έβλεπα το σκιτσάκι που είχε ετοιμάσει η Google για τη γιορτή της μητέρας.

Θερινά τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει θερινά τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2012.

Ημερίδα: "Υποστηριζόμενη Εργασία = Εργασία για Όλους"

Ημερίδα με θέμα "Υποστηριζόμενη Εργασία = Εργασία για Όλους"  στις 16/5/2012 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από την Ελληνική Εταιρεία Υποστηριζόμενης Εργασίας.
Πηγή: noesi

Yλικό για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας

Κατεβάστε και διαβάστε από τον παρακάτω σύνδεσμο, το υλικό για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.
ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
 

Υποτροφίες από το κληροδότημα Σπυρίδωνος Φ. Αντύπα υπέρ της Κεφαλληνίας

Το Κληροδότημα Σπυρίδωνος Φ. Αντύπα Υπέρ της Κεφαλληνίας, ανακοίνωσε την χορήγηση έξι ( 6 ) υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013, ως εξής :
α) Δύο ( 2 ) υποτροφίες προδιδακτορικού ή διδακτορικού επιπέδου σπουδών εξωτερικού, χρηματικού ποσού 6.000 € η κάθε μία και
β) Τέσσερις ( 4 ) υποτροφίες προδιδακτορικού ή διδακτορικού επιπέδου σπουδών εσωτερικού, χρηματικού ποσού 3.000 € η κάθε μία.