Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Πώς κινούμε τα χέρια μας;

Το κάνουμε κάθε μέρα: βλέπουμε κάτι που χρειαζόμαστε ή μας αρέσει και αυτομάτως κινούμε τα χέρια μας προς την κατεύθυνσή του. Αυτό ακριβώς κάνουν και τα κοντινά εξελικτικά ξαδέλφια μας, οι πίθηκοι. Ετσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουόσιγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ μελέτησαν ενδελεχώς την ενεργότητα των εγκεφάλων πιθήκων όταν έκαναν αντίστοιχες κινήσεις.

Τα βίαια και σεξιστικά στερεότυπα των Ελλήνων εφήβων

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ YOUTH4YOUTH
Στους νέους επιτρέπονται οι πολλές σύντροφοι, η παρέμβαση στο τι φοράει η φίλη τους, η άσκηση βίας σε περίπτωση «απιστίας», η πίεση για ερωτική επαφή μετά από ραντεβού. Μία στις τρεις έφηβες πιστεύει ότι μερικές φορές, φταίνε τα κορίτσια για τη βία που τους ασκείται!

Το βάρος γέννησης του παιδιού καθορίζει τον μητρικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά με μεγάλο σωματικό βάρος γέννησης στην πρώτη γέννα τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μετέπειτα, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Τον έσωσε η αγάπη του για το σκάκι

Ο εντεκάχρονος Φαχίμ Αλάμ, γιος παράνομου μετανάστη, πρωταθλητής στο πρωτάθλημα σκακιού παίδων της Γαλλίας, θα εκπροσωπήσει τελικά τη χώρα στο επικείμενο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η ιστορία του που θυμίζει σύγχρονο παραμύθι, λίγο έλειψε να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Επίδομα τριτέκνου σε γονείς με περισσότερα παιδιά που δεν έχουν την ιδιότητα του πολυτέκνου

Επίδομα τριτέκνων θα παίρνουν πλέον οι οικογένειες που έχουν περισσότερα παιδιά αλλά δεν μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους.

Η διερμηνεία των νοηματικών γλωσσών

της Lina Elhage-Mensching

Περίληψη
Εκτός σχολείων επί πολλά χρόνια, οι νοηματικές γλώσσες είναι σήμερα ευρέως αναγνωρισμένες στην πλειοψηφία των βιομηχανοποιημένων χωρών. Εξάλλου, οι κωφοί διεκδικούν την ισότητα των δικαιωμάτων τους και οι καθημερινές τους ανάγκες λαμβάνονται υπόψη όλο και περισσότερο. Το φαινόμενο αυτό εξηγεί γιατί η αγορά της διερμηνείας των νοηματικών γλωσσών γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη και γιατί η ζήτηση διερμηνέων μεταξύ κωφών και ακουόντων αυξάνεται συνεχώς.

Τα παιδιά είναι πάντα σοβαρά όταν διαβάζουν παραμύθια

Ένας προβοκατόρικος τίτλος που φουντώνει αμέσως την περιέργεια των παιδιών (βλ. «Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου») και μια ονειρική και λεπτοδουλεμένη ασπρόμαυρη εικονογράφηση, «υφασμένη» σε διάφανο σκληρό χαρτί (με σποραδικές κόκκινες πινελίτσες), με την υπογραφή της έμπειρης εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη. Η καταξιωμένη δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη βρήκε την ιδανική συνοδεία για το νέο της παιδικό βιβλίο – μια συλλογή έξι σύγχρονων παραμυθιών που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ποταμός. Πώς όμως αποφάσισε μια «σκληρά ορθολογιστική μαμά» να γράψει μια μοντέρνα συλλογή παραμυθιών; Τις απαντήσεις μάς έδωσε η ίδια.

Ανοσοποιητικό σύστημα και αυτισμός

Μία δεκαετία πριν ερευνητές στο California Institute of Technology (Caltech) διερεύνησαν πρώτοι τη σχέση μεταξύ ανωμαλιών του ανοσοποιητικού συστήματος και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός.

250 προσλήψεις σε φορείς της Θεσσαλονίκης

Tην πρόσληψη 250 ατόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου... ορισμένου χρόνου, διάρκειας 5 μηνών, για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) ανακοίνωσε το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού. Το νέο προσωπικό θα εργαστεί σε φορείς του Νομού Θεσσαλονίκης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Δείτε αναλυτικά τις θέσεις εδώ.