Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Φθινόπωρο στην Αθήνα: 7 φυσιολατρικές βόλτες

της Ηρώς Κουνάδη 
Ναι, εντάξει, κόκκινα δάση σημύδας μπορεί να μην φύονται στις πλαγιές του Υμηττού, και τα χρώματα του φθινοπώρου μπορεί να μην είναι εμφανή ανάμεσα στις πολυκατοικίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιούστε να γκρινιάζετε κάθε χρόνο ότι «στην Αθήνα δεν υπάρχουν εποχές» –όπως «δεν υπάρχει πράσινο», «δεν υπάρχουν πάρκα» και «δεν υπάρχουν μέρη να καθίσεις, είναι όλα κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα». Όλα αυτά υπάρχουν, αρκεί να θέλεις να τα δεις, και ενίοτε να είσαι διατεθειμένος να διασχίσεις την απόσταση που σας χωρίζει. Αφήνουμε, λοιπόν, τις γκρίνιες στο σπίτι και ξεκινάμε να… πιάσουμε τον Νοέμβρη σε επτά «εξοχικές» γωνιές της Αθήνας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο in2life και δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες που το συνοδεύουν!

Η γονιμότητα της κόρης εξαρτάται από την ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας

Δανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας από την ηλικία που η μητέρα της μπήκε στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction

Χάρτης για τις Λέσχες Ανάγνωσης

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ έχει δημιουργήσει ένα χάρτη που περιλαμβάνει τις Λέσχες Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε τις υπάρχουσες και να καταχωρήσετε την δική σας. Καλή περιήγηση τόσο στο χάρτη, όσο και στον ιστότοπο της ομάδας!

Μουσειοσκευή: “Αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη”

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης προσκαλεί όλα τα παιδιά των Νηπιαγωγείων να δηλώσουν συμμετοχή στο “Αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη”. Μέσα από τον κόσμο του Μουσείου, η μάθηση γίνεται ταξίδι και η κατασκευή ενός μουσείου γίνεται παιχνίδι για τα παιδιά.
Διάρκεια δραστηριότητας: 12/11 έως 26/11

Δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά του Springer

Για όλο το Νοέμβριο του 2012, η εκδοτική εταιρεία Springer μας επιτρέπει να αποκτήσουμε δωρεάν πρόσβαση σε περιοδικά της που σχετίζονται με την έρευνα στην Εκπαίδευση.

Η συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο

Γράφει η Μαρία Καρίκη

Το σχολείο, εκτός από το γνωστικό και παιδαγωγικό του ρόλο, είναι ο πιο σημαντικός φορέας κοινωνικοποίησης για τα παιδιά μετά την οικογένεια. Εκεί «χτίζονται» σχέσεις με τα άλλα παιδιά, συνομήλικους και μη, και μαθαίνουν να διαχειρίζονται εντάσεις, συγκρούσεις και «κοροϊδίες». Το περιβάλλον του σχολείου αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπου αναπαράγονται αντιλήψεις και συμπεριφορές των «μεγάλων».

Νέο τοπίο στην ιδιωτική εκπαίδευση

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φέρνει σημαντικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Κάθε τρία χρόνια θα διενεργείται πλέον ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό το διορισμό ή την πρόσληψή τους στα δημόσια σχολεία. Τα προηγούμενα χρόνια ο διαγωνισμός αυτός γινόταν κάθε δυο έτη.

Χριστούγεννα 2012 στο Μουσείο Πειραμάτων

Τα Χριστούγεννα, η πιο μαγική γιορτή της χρονιάς πλησιάζει! Τι συμβαίνει όταν η μαγεία των Χριστουγέννων συναντήσει τη μαγεία της επιστήμης; Τότε έχετε βρεθεί στα χριστουγεννιάτικα προγράμματα του Μουσείου Πειραμάτων!

Βιβλίο: «Πώς να γράψεις το δικό σου βιβλίο»

«Πώς να γράψεις το δικό σου βιβλίο». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου, υπέροχου βιβλίου των εκδόσεων Πατάκη που εξασκεί την φαντασία των παιδιών βοηθώντας τα να την αποτυπώσουν στις λευκές σελίδες του, μεταμορφωμένη σε ιστορία.

Βιωματικό Σεμινάριο: Τεχνικές Συναισθηματικής Εξέλιξης

«Τεχνικές Συναισθηματικής Εξέλιξης»
Λόγος: Το συναισθηματικό μας «επίπεδο» επηρεάζει τις σχέσεις μας, επαγγελματικές και προσωπικές. Η βελτίωση του αποτελεί θεραπευτικό στόχο, μειώνει το άγχος και ενισχύει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά μας σε όλες μας τις προσπάθειες.

Bazaar του Φάρου Τυφλών Ελλάδος & Ελληνικού Κέντρου Σκύλων Οδηγών

BAZAAR
ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ &
ΤΟΥ ΕΛ. ΚΕΝΤΡΟΥ «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Παρασκευή 16/11 & Σάββατο 17/11 2012
ώρα 9.30 π.μ. – 19.30
στο ΜΕΡΟΠΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

Θετική σκέψη ενάντια στην παιδική κατάθλιψη

Στενοχώρια και άγχος, κατήφεια και επιθετικότητα ακόμη και προς τον εαυτό τους, είναι τα συναισθήματα των παιδιών, σήμερα. Στα παιδιά λειτουργούν τα ίδια αίτια της κατάθλιψης με αυτά των ενηλίκων.

Οι παιδικές ημικρανίες... βλάπτουν τους βαθμούς

Οι ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να βλάπτουν τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Ερευνητές εστίασαν σε περισσότερα από 5.600 παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών, και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 0,6% είχαν χρόνιες ημικρανίες, 9 είχαν επεισοδιακές και 17,6% είχαν πιθανές.

"Σιωπηλές Κραυγές" για τους "Γιατρούς του Κόσμου"


Τη θεατρική παράσταση «Σιωπηλές Κραυγές» παρουσιάζει το Θέατρο του Βορρά, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για το λειτούργημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Φορείς διοργάνωσης είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών και ο Δημιουργικός Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «Εστία».

Γιατί δεν πρέπει να απλώνουμε την μπουγάδα στο σαλόνι

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, πολλοί βάζουν τις απλώστρες με τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, για να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι αυτό δεν είναι διόλου καλή ιδέα – ιδίως όταν στο σπίτι κατοικούν πάσχοντες από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργίες.

Ο Μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλίο στο μικροσκόπιο (Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου)

Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου
Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου
Επιλογή, Διασκευή, Εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη
Εκδόσεις: Τρίμορφο
2012

Η σημαντική λαογράφος Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου κατέγραψε παραμύθια από την λαϊκή παράδοση της Ζακύνθου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό: Λαογραφία.