Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πασχαλινή Εορταγορά του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Την Τετάρτη 24 Απριλίου και ώρα 9.00-17.00
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος

Ερωτηματολόγιο στα σχολεία για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα βίας

Ειδικό ερωτηματολόγιο έχει αποσταλεί στα σχολεία στις 12 Απριλίου από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου που αφορά τα συχνά εμφανιζόμενα τον τελευταίο καιρό κρούσματα βίας στα σχολεία. Ηδη είναι διαθέσιμο από τις 17 Απριλίου και οι μαθητές μπορούν να το συμπληρώνουν ως τις 25 του μηνός που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η έρευνα απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων και έχει σκοπό τη συγκρότηση ενός πρωτογενούς υλικού το οποίο θα βοηθήσει ώστε οι δράσεις για την πρόληψη να γίνουν το βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εξάλλου μέσω των απαντήσεων των μαθητών το υπουργείο Παιδείας θα έχει εικόνα για το σε ποια σχολεία υπάρχει έξαρση της βίας.

Η πρόσβαση των μαθητών στο ερωτηματολόγιο γίνεται μέσω κωδικού και οι διευθυντές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στους μαθητές για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, το οποίο έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του υπουργείου

Η αύξηση φαινομένων βίας στα σχολεία είναι ανησυχητική τα τελευταία χρόνια. Πολλοί μαθητές πέφτουν θύματα επιθετικών συμπεριφορών από συνομηλίκους τους αλλά και από μεγαλύτερα παιδιά. Τα περιστατικά με παιδιά θύτες, θύματα ή εμπλεκόμενα κατά κάποιον τρόπο σε σωματική, λεκτική κ.ο.κ. βία προβλημάτισαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το οποίο ίδρυσε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού.

Πηγή: Βήμα

Πάτρα: «Senses in the dark» μια βιωματική εμπειρία της τυφλότητας στο Λιθογραφείον

Ένα παιχνίδι αισθήσεων στο σκοτάδι ξεδιπλώνεται στο θέατρο Λιθογραφείον, από 25 έως 29 Απριλίου. Πρόκειται για ένα project που υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, και στοχεύει σε μια κοινή εμπειρία βλεπόντων και μη.

«Αφήστε τα παιδιά να παίξουν» .. η αρχή του Teacher Tom

Στο προαύλιο της οδού Ιπποκράτους, επικρατεί ο γνωστός για την ώρα πανζουρλισμός. Ακούραστος, παρά το τζετ λαγκ, ο Τομ Χόμπσον, περισσότερο γνωστός ως Teacher Tom, συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα.

Συναυλία Αλληλεγγύης "Αμυμώνη"

Συναυλία Αλληλεγγύης πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, στο νέο χώρο έκφρασης και δημιουργίας AREA B, στο Βύρωνα.
Σκοπός της συναυλίας είναι η ενίσχυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «ΑΜΥΜΩΝΗ», και παίρνουν μέρος 5 συγκροτήματα της ελληνικής ροκ σκηνής, στέλνοντας το μήνυμά τους μέσω της μουσικής, για ευαισθητοποιηση και συμπαράσταση προς τους αναξιοπαθούντες πολίτες. 

Πλήρως προσβάσιμο σπίτι για ΑμεΑ από την κατασκευαστική κατοικιών baasbuilding

Τον νέο τύπο πλήρως προσβάσιμου σπιτιού για άτομα με κινητικές αναπηρίες, το Access Ηouse, παρουσίασε πρόσφατα η κατασκευαστική κατοικιών baasbuilding, μετά από ενδελεχείς μελέτες, μακροχρόνιες επαφές και συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού και μεταφορά τεχνολογίας από χώρες με παράδοση, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

Τεχνολογία EEG επέτρεψε το χειρισμό ταμπλέτας της Samsung με τη σκέψη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας και το εργαστήριο Emerging Technology Lab της κορεατικής εταιρείας τεχνολογίαςSamsung ανέπτυξαν ένα καπέλο εξοπλισμένο μεηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που επιτρέπει το χειρισμό ενός υπολογιστή ταμπλέτας απευθείας από τον εγκέφαλο χωρίς τη μεσολάβηση των χεριών και της αφής.

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Το ερώτημα του τίτλου απασχολεί πολλούς γονείς οι οποίοι θέλουν να νηστέψουν αυτές τις ημέρες, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πολύ περισσότερο, εάν μπορεί ένα μικρό παιδί να τους ακολουθήσει στη νηστεία. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για το εάν ένα παιδάκι μπορεί και πρέπει (από ιατρικής απόψεως) να νηστεύει, από ποια ηλικία και πάνω δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και τέλος θα διαβάσετε τα οφέλη μια νηστείας στον οργανισμό ενός παιδιού 

Της παιδιάτρου Χρυσάνθης Λαθήρα

5ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κ. Μακεδονίας

5ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
Τετάρτη 24 Απριλίου - Πέμπτη 25 Απριλίου 2013
09:00 - 18:30
στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ
Στο Συνέδριο συμμετέχουν με έργα τους 4.000 μαθητές από τους 7 Νομούς Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι προσυνεδριακές εργασίες ξεκίνησαν από τον προηγούμενο Φεβρουάριο 2013 και έχουν ολοκληρωθεί. Οι μαθητές των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τις εργασίες τους στα τοπικά Προσυνέδρια και οι εκεί Οργανωτικές και Επιστημονικές Επιτροπές έχουν επιλέξει τις πιο ενδιαφέρουσες θεματικά και τεχνικά.