Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Μάθετε στο παιδί να μιλά χωρίς να… μιλάτε

Αν έχετε ένα μωρό που μαθαίνει τώρα να μιλά πιθανώς νιώθετε την ανάγκη να του μιλάτε συνέχεια για να ενισχύσετε το λεξιλόγιό του. Νέα έρευνα, όμως, υποστηρίζει πως υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία αυτή: Η ικανότητα να εφοδιάζετε το παιδί με μη-λεκτικές ενδείξεις που θα το βοηθούν να ανακαλύπτει τι σημαίνει η κάθε λέξη.

11ο Διεθνές Συνέδριο Γλωσσολογίας

Η Κατεύθυνση Γλωσσολογίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας, το οποίο θα διεξαχθεί στη Ρόδο από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο ομφάλιος λώρος ευθύνεται για τα επίπεδα σιδήρου του βρέφους

Η χρονική στιγμή κατά την οποία κόβεται ο ομφάλιος λώρος φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του παιδιού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Επιστήμονες του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων διαπίστωσαν ότι ο ομφάλιος λώρος πρέπει να κόβεται τουλάχιστον ένα λεπτό μετά τον τοκετό, επειδή έτσι υπάρχει περισσότερος χρόνος για να μετακινηθεί το αίμα από τον πλακούντα.

Τεχνητή νοημοσύνη- «κυνηγός» παιδόφιλων στο Ίντερνετ

Μία «παγίδα» τεχνητής νοημοσύνης για παιδόφιλους στο Ίντερνετ δημιούργησαν Ισπανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντεούστο (Μπιλμπάο): το Negobot χρησιμοποιεί εξελιγμένο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να αναπαραστήσει ένα 14χρονο κορίτσι το οποίο περιπλανιέται σε chatrooms και συναντά κόσμο, μιμούμενο την γλώσσα και τον τρόπο των εφήβων.

23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας: Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 4-10 Αυγούστου 2013, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, διοργανώνεται από την Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτείται από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία. Το κύριο θέμα του Συνεδρίου «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», με την έμφαση που δίνει και στη θεωρία και στην πράξη, ανακαλεί στη μνήμη τη διακήρυξη του Σωκράτη «ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω».

Υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2013-2014

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας διενέργειας των αποσπάσεων σε σχολικές μονάδες κατά το σχολικό έτος 2013-2014, καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης για το διδακτικό έτος 2013-2014, για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Ενα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

«Δεν είμαι εδώ για να πάρω εκδίκηση από τους Ταλιμπάν. Αλλά για να υπερασπιστώ το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση». Η φωνή της Μαλάλα Γιουσαφζάι ακούστηκε και πάλι. Η έφηβη από το Πακιστάν, που έγινε στόχος των Ταλιμπάν επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. Στην ομιλία της στον ΟΗΕ δήλωσε πως οι σφαίρες που δέχθηκε στο κεφάλι δεν την έκαναν να σιωπήσει. Και ξανάρχισε τη μάχη της.

Μαθητές 14 ετών παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης ναρκωτικών

«Σαρώνει» η χρήση ναρκωτικών από έφηβους μαθητές, οι οποίοι ακόμη και από τις ηλικίες των 13 και 14 ετών είναι συστηματικοί χρήστες χασίς με αποτέλεσμα να παρακολουθούν προγράμματα αποτοξίνωσης, με τους διακινητές να κάνουν «πάρτι» έξω από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.