Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

UNICEF: Το ένα τρίτο των παιδιών σε όλο τον κόσμο... δεν υπάρχει

Το ένα τρίτο των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, δεν δηλώνονται στις αρχές, γεγονός που τους απαγορεύει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την φροντίδα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και την οποία επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εγκέφαλος προτιμά τη γαλήνη της εξοχής παρά τη σύγχυση της πόλης

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μέσα σε ένα φυσικό και όχι αστικό περιβάλλον φαίνεται πως έχουν «καλωδιώσει» έτσι τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε ενστικτωδώς, ακόμα και σήμερα, να προτιμά τη γαλήνη της εξοχής παρά τη σύγχυση των πόλεων, σύμφωνα με μελέτη βρετανών ψυχολόγων που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Independent. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν ότι τα φυσικά περιβάλλοντα ασκούν θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική - νοητική υγεία των ανθρώπων.

Eκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων στο ΝΟΗΣΙΣ!

Για μια ακόμα χρονιά το ΝΟΗΣΙΣ για τις μέρες των χριστουγεννιάτικων σχολικών διακοπών έχει ετοιμάσει για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του ποικιλία δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τη μαγεία των παραμυθιών και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών.

Ένα νέο, χρήσιμο εργαλείο κατά του ρατσισμού από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ένα νεαρό κορίτσι που το πυροβόλησαν στο κεφάλι, γιατί διεκδίκησε τη μόρφωσή της. Ο γιος απελευθερωμένων σκλάβων που αγωνίζεται για την κατάργηση της δουλείας. Μια γυναίκα με κώφωση που μάχεται για τους ανθρώπους με αναπηρία: Οι τρεις από τους έξι νικητές του φετινού Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν είναι παρά σταγόνες στον ωκεανό όσων παλεύουν παγκοσμίως για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων μας. Αυτοί είναι τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου.

Καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα του «χρήσιμου ξύλου»...

Το άρθρο αυτό καταρρίπτει τις πιο συνήθεις εκλογικεύσεις της σωματικής βίας, αυτό που αβίαστα ονομάζουμε στην καθομιλουμένη «ξύλο» ως τρόπο διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού. Τα επικρατέστερα επιχειρήματα (και ο επιστημονικός τους αντίλογος) είναι:

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ενόψει των Χριστουγέννων ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, από τις 11:00 έως τις 14:00, εορταστική εκδήλωση για παιδιά στο δημαρχείο (Β. Γεωργίου Α΄ 1). 

Χάρτης Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Νοσοκομείο

«Χάρτης Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Νοσοκομείο» από την Στέλλα Τσίτουρα, Παναγιώτη Σπυρίδη, Δημήτριο Καφετζή, της Β” Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άποψη: H χαρά ως εκπαιδευτικό αίτημα. Του Βασίλη Συμεωνίδη

Πάω πίσω στον χρόνο της εκπαιδευτικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης για να ξεκινήσω τις σκέψεις μου από λεπτομέρειες. Μέσα στα πολλά που εξαγγέλθηκαν από υπουργικά χείλη είναι και σχεδιασμοί για κινητά εργαστήρια πληροφορικής. Πρόκειται για κονδύλιο περίπου 15-19 εκατομμύριων ευρώ (ανάλογα με το δημοσίευμα) την τύχη του οποίου δεν ξέρω, αν και πέρασε ένας χρόνος από τον δημοσιογραφικό θόρυβο που προκάλεσαν εγκύκλιοι και δηλώσεις. Του Βασίλη Συμεωνίδη