Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Βιβλιοκριτική: Όταν o Ζορό έφαγε την έκθεσή μου

Τι σχέση έχει ο Ζορό με την έκθεση του Πέτρου; Ο Ζορό του κινηματογράφου καμία, αλλά ο Ζορό ο σκύλος, το Μπασέ λουκανικάκι του μικρού πρωταγωνιστή, έχει. Ή μάλλον γι΄ αυτό προσπαθεί να πείσει τη δασκάλα του ο Πέτρος που εμφανίζεται καθυστερημένος στο σχολείο χωρίς το «Σκέφτομαι και γράφω» του. Έφαγε, όμως, πραγματικά ο Ζορό το τετράδιο των εκθέσεων και μετά έμπλεξε σε καβγά με το λυκόσκυλο του γείτονα; Ή μήπως ο Πέτρος προσπαθεί να δικαιολογηθεί; Θα καταλάβει η δασκάλα το ψεματάκι του; Πώς θα αντιδράσει;  

Ένα ευχάριστο βιβλίο για τα παδιά με φαντασία που βαριούνται να κάνουν τα μαθήματά τους, για ζωηρά σκυλάκια και για έμπειρες δασκάλες που καταλαβαίνουν τα αθώα ψεματάκια των μαθητών τους. 

Μια αστεία, απολαυστική ιστορία που διαβάζεται εύκολα από τους μικρούς αναγνώστες οι οποίοι κάνουν τα πρώτα βήματα μόνοι τους στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, αλλά και από μεγαλύτερα παιδιά με δυσκολίες στην ανάγνωση, καθώς η γραφή της Ντορίνας Παπαλιού είναι απλή, αλλά όχι απλοϊκή. Το θέμα της ιστορίας είναι ενδιαφέρον και αστείο, οι ρυθμοί γρήγοροι, οι δύο πρωταγωνιστές (σκύλος και αγόρι) απολαυστικοί και απουσιάζουν τα διδάγματα και οι φωνές «νουθεσίας» των ενηλίκων. Άλλωστε συνδυάζει δύο αγαπημένα στοιχεία των παιδιών, τις σκανταλιές και τα ζώα. 

Η υπέροχη και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση (μαθητές που κοιμούνται, ένα κοροϊδευτικό χαρτάκι κολλημένο στην πλάτη της δασκάλας) έρχεται να προσθέσει στο κείμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μάθουν τα παιδιά να παρατηρούν προσεκτικά τις εικόνες και να απολαμβάνουν τις λεπτομέρειές τους. Δίνει επίσης αφορμή για συζήτηση και προβληματισμούς σχετικά με τα ψέματα που λέμε, αλλά και τη θέση των κατοικίδιων ζώων στην καθημερινότητα της οικογένειας. 

Ιδανικό για σκανταλιάρηδες μικρούς αναγνώστες με ιδιαίτερη αγάπη στα σκυλάκια και τις φανταστικές ιστορίες. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες που αποσκοπούν να πλουτίσουν τις γνώσεις των παιδιών. 

Ένας πολύ  διασκεδαστικός τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά μας να μην λένε ψέματα... 

Όταν ο Ζορό έφαγε την έκθεσή μου
εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά
39 σελ.

Γράφει η Ιωάννα Αγγέλου, ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου