Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Παιδιά με αναπηρία χωρίς αδέρφια

Παιδιά με αναπηρία χωρίς αδέρφια: σαν τη μύγα μέσα στο γάλα Ή ζώντας σε μια άλλη εποχή.

Τα περισσότερα παιδιά με κάποια σοβαρή αναπηρία που δεν έχουν αδέρφια – μικρότερα ή μεγαλύτερα- περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας περιτριγυρισμένα από ενήλικες: τους γονείς τους, θεραπευτές και δασκάλους, φίλους των γονιών τους. Πολύ συχνά λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών (έλλειψη κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής, απουσία ραμπών, στενά και κατειλλημμένα από αυτοκίνητα πεζοδρόνια, απουσία ειδικών διαμορφωμένων χώρων για παιχνίδι), αλλά και λόγω της κούρασης των γονιών, του υπερφορτωμένου προγράμματος, της ρατσιστικής αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία από το κοινωνικό σύνολο και των δυσκολιών ή των προβλημάτων συμπεριφοράς του ίδιου του παιδιού, οι έξοδοι της οικογένειας και οι επαφές της με άλλα παιδιά είναι πολύ περιορισμένες. Κάποιες φορές μάλιστα η οικογένεια απομονώνεται – ηθελημμένα ή μη- από συγγενείς και φίλους, με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος του παιδιού να είναι λίγα τετραγωνικά μέτρα και δύο άνθρωποι. 

Πρόσωπο: Σταύρος Λένα

Συνέντευξη με έναν Κωφό Ηθοποιό που Γεννήθηκε στην Αλβανία του Χότζα
Ελευθερία Αλαβάνου, Φωτογραφίες: Αλεξία Τσαγκάρη στο vice

Ο Σταύρος Λένα είναι ξανθός, όμορφος και κωφός. Γεννήθηκε στην Αλβανία του Χότζα, ενηλικιώθηκε στο Πόρτο Ράφτη. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του σε ένα σχολείο των Τιράνων όπου φοιτούσε κάθε είδους άνθρωπος με κάποια αναπηρία (κωφός, βαρήκοος, κινητικά ανάπηρος κ.λπ.), αλλά μετά ήρθε στην Ελλάδα και αποφοίτησε στα 26 του από το Ειδικό Σχολείο Κωφών της Αγ. Παρασκευής.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Οι κουραστικοί γονείς του Facebook"

Δεν διετέλεσα ποτέ οπαδός του «sharenting» (εκ του share = μοιράζομαι και του parenting = ανατροφή). Το βρίσκω ανούσιο να γεμίζω τον λογαριασμό μου στο Facebook με φωτογραφίες της κόρης μου την πρώτη στιγμή που μπουσούλησε ή να εξαπολύω tweets για το πρώτο μας μάθημα baby swimming. Είναι σαν να εισβάλλεις σε ένα reunion party του σχολείου σου κραδαίνοντας έναν βραστήρα για μπιμπερό. Καταθέτεις «too much information» (σε ελεύθερη απόδοση, πληροφορίες που οι άλλοι δεν έχουν κανέναν λόγο ή ποσώς επιθυμούν να γνωρίζουν). 

Βγάλτε το παιδί από το μάρσιπο

Οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους σε μάρσιπο ή καρεκλάκι για πολλή ώρα ή πολύ συχνά μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά με τον τρόπο αυτό στην ομαλή ανάπτυξη της ομιλίας και των σωματικών ικανοτήτων του παιδιού τους.

Life Skills (Δεξιότητες Ζωής): Εργαστήρια για σχολεία

Η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων, η εκμάθηση, η επικοινωνία και η συνεργασία, η ιδιότητα του πολίτη, η σχέση της καθημερινότητας με την καριέρα, η προσωπική και η κοινωνική υπευθυνότητα είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για την επιτυχία στον 21ο αιώνα, χρήσιμα τόσο για υγιείς κοινωνίες όσο και για ισχυρούς, δυναμικούς, και με απήχηση στην αγορά εργασίας, ανθρώπους.

Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών

Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014 στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Εκδηλώσεις για παιδιά.
21 Μαρτίου 2014 - 5 Απριλίου 2014

Μελέτη: Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία και Εκπαιδευτικές Καινοτομίες

Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, που εφαρμόζονται στα Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην αναζήτηση της δυνατότητας, από μέρους των σχολείων αυτών, να παρεμβαίνουν στον τρόπο εφαρμογής της κεντρικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής πολιτικής, σε θέματα καινοτομιών, με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η παρέμβαση αυτή και τι είδους καινοτομίες εφαρμόζουν.

Παιχνίδι σε τέσσερις τοίχους για τα παιδιά της Φουκουσίμα

Αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα που προέκυψε ως ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Τα όρια ηλικίας για άνδρες, γυναίκες και γονείς με ανήλικο στο δημόσιο

Σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για σύνταξη ακόμα και στα 50 ισχύουν για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου. 
Για παράδειγμα, οι γυναίκες που προσλήφθηκαν μετά το 1983 και μέχρι το 2010 είχαν συμπληρώσει 25ετία, με ανήλικο παιδί, κατοχυρώνουν σύνταξη στα 50. Ενώ από το 2011 η συνταξιοδότηση με ανήλικο παιδί επεκτάθηκε και για τους δύο γονείς.

«Τζάμπα χαπακώναμε τα υπερκινητικά παιδιά»

Αιχμή του δόρατος έχει αποτελέσει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα το βιβλίο ενός γνωστού νευρολόγου, του δρος Ρίτσαρτντ Σάουλ, που έπειτα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ, καταλήγει να διαπιστώνει σε ένα βιβλίο του (τίτλος: Το ΔΕΠΥ δεν υφίσταται), που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο... δεν υφίσταται και κακώς έχει συμπεριληφθεί στο Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών.