Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Σχολικό βοήθημα 300 ευρώ: Τί ισχύει για φέτος και πώς θα το εισπράξεις

Με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, επικοινωνήσαμε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας και ενημερωθήκαμε σχετικά με το τί ισχύει αυτή τη στιγμή για τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και είσπραξη του σχολικού βοηθήματος.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο σωστός όρος δεν είναι “σχολικό βοήθημα” αλλά “Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης”. Χάριν συντομίας ωστόσο και επειδή τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο σχολείο, έχει δοθεί ο τίτλος “Σχολικό βοήθημα”.

Ανοιχτός διαγωνισμός «Μαθαίνω από την πόλη μου»



Το γενικό πλαίσιο: 
Το ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “The city is my learning space”, διοργανώνει διαγωνισμό με θέμα «Μαθαίνω από την πόλη μου» και καλεί όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν με τις δικές τους προτάσεις και ιδέες. 

Η πόλη μας, εκτός από το χώρο στον οποίο ζούμε, αποτελεί ένα ευρύ και ανοιχτό μαθησιακό περιβάλλον, που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους κατοίκους της ευκαιρίες για εκπαίδευση και μάθηση, μέσα από εναλλακτικούς τρόπους και διαδικασίες, πέρα από αυτούς που προτείνει και υλοποιεί η τυπική- σχολειοποιημένη εκπαίδευση. 

Πανελλαδικές 2014: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Αναλυτικά ημερομηνίες

Την Τετάρτη 21 Μαΐου τελειώνουν τα μαθήματα του διδακτικού έτους 2013 - 2014 στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ακολουθήσουν οι εξετάσεις.

Αναλυτικά:
Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Τετάρτη, 28 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη, 29 Μαΐου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 23 Ιουνίου ως και 4 Ιουλίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Εικονική εκπαίδευση και «ουάου» σχέσεις

Σίγουρα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ή εντοπισθεί, αν όντως υπάρχει, μια μελέτη οικονομικής αποδοτικότητας μιας νέας, εντελώς «προοδευτικής» εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής, που στο επίκεντρό της θα είχε μία εκπαίδευση που θα στηριζόταν αποκλειστικά και μόνο στις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Και τονίζω εδώ, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, το «αποκλειστικά και μόνο». Αν ήδη υπήρχε μια τέτοια μελέτη, είμαι σίγουρος ότι οι υπέρμαχοι της ελεύθερης ζούγκλας της αγοράς θα την είχαν ήδη κατάλληλα αξιοποιήσει.

Σχολεία: Αλλαγές στο σύστημα των απουσιών εξετάζει το υπ. Παιδείας

Αλλαγές στο σύστημα των απουσιών εξετάσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να βάλει φρένο στο... άδειασμα των σχολείων πριν την έναρξη των πανελλήνιων. Οι μαθητές κατά παράδοση μαζεύουν τις απουσίες τους για το τέλος της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις, διαβάζοντας από το σπίτι και το φροντιστήριο.

Η Σχολή Τυφλών σβήνει...

της Ιωάννας Γυμνοπούλου στο protagon

Η σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης, Ήλιος, είναι ένα από τα δύο εναπομείναντα ιδρύματα για τυφλούς. Αποδυναμωμένο από την κακοδιαχείριση και την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να φιλοξενεί μερικούς τρόφιμους που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την έλλειψη μέριμνας και δομών για άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα.