Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η αδυναμία των αυτιστικών παιδιών να κατανοήσουν τον μεταφορικό λόγο και πώς αυτό επιδρά στη ζωή τους: Γιατί το να αντιλαμβάνεσαι τα πάντα κυριολεκτικά είναι σημαντικό θέμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των βιβλίων αυτοβοήθειας που απευθύνονται σε γονείς, ιδίως σε γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι η υπεραπλούστευση. Καταλαβαίνω φυσικά ότι αυτά τα βιβλία προσπαθούν να βοηθήσουν ένα ευρύ κοινό να καταλάβει νέες έννοιες, ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο προσφέρω τετριμμένες πληροφορίες για παραδείγματα και ανάμεσα στο χρησιμοποιώ γεγονότα/ στοιχεία από την πραγματική ζωή προκειμένου να δείξω ακριβώς τι εννοώ. 

Πολυμήχανοι επιχειρηματίες στο Ιντερνετ ετών 15

Δεν έχουν καν ενηλικιωθεί, αλλά μπορούν να καυχώνται πως έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους - σημαντικά - βήματα στο χώρο των επιχειρήσεων. Είναι οι λιλιπούτειοι μπίζνεσμεν των ΗΠΑ που έχουν θέσει τις βάσεις για τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.

Τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών υγιέστερα και πιο χαρούμενα σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα

Τα παιδιά των γονέων του ιδίου φύλου απολαμβάνουν καλύτερων επιπέδων υγείας και ευημερίας από τα συνομήλικά τους παιδιά που προέρχονται από παραδοσιακές οικογένειες σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή έρευνα.

Η μελέτη αυτή που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στον κόσμο, έγινε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Ετοίμασαν το πρώτο social media για παιδιά 7 - 12 ετών

Εναν... ψηφιακό παιδότοπο για τα παιδιά του 21ου αιώνα δημιούργησε η βρετανική εταιρεία online παιδικών παιχνιδιών Mind Candy, που τολμάει να παρουσιάσει πρώτη το πρώτο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για παιδιά.

Ανοδος των βάσεων και αύξηση των αριστούχων

Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των αριστούχων σε 16 από τα συνολικά 22 μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν οι φετινοί υποψήφιοι Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για τη φετινή τάση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές σε σύγκριση με πέρυσι. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες των 88.356 υποψηφίων, η άνοδος των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές θεωρείται δεδομένη, «αλώβητη» από την επίδραση που θα έχουν στις χαμηλές βάσεις η φετινή απελευθέρωση των μετεγγραφών, η τυχόν αύξηση -κατά περίπτωση σχολής- των θέσεων και οι αυξομειώσεις στη ζήτηση κάθε σχολής από τους υποψηφίους.

Εικονική πόλη για την εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών

Στην ανάπτυξη ενός εικονικού περιβάλλοντος πόλης μέσα από το οποίο μαθητές και φοιτητές μπορούν να αναπτύσσουν δεξιότητες σε θετικές επιστήμες, μαθηματικά και τεχνολογία, συμμετέχει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μαθητές διδάσκονται πώς να είναι ευτυχισμένοι

Στην Αυστραλία, ένα σχολείο έχει αναπτύξει πρόγραμμα εκμάθησης αισιοδοξίας. Από το 2008, το “Geelong Grammar School” εφαρμόζει πρόγραμμα «Θετικής Εκπαίδευσης» και συνδυάζει την διδασκαλία με την θετική ψυχολογία.

Βία, υποβάθμιση, ανοχή, παραίτηση

«Are you f... your students darling? » γραμμένο στον πίνακα. Πλαστικά ποτήρια του καφέ στα έδρανα και στις γωνίες της αίθουσας, χαρτομάνι παντού, μια μικρή χωματερή. Σε διπλανό κτίριο άγνωστοι τα έκαναν γυαλιά-καρφιά σε ένα εργαστήριο. Σε άλλο ΑΕΙ, ένα απόγευμα, ένας τρίχρονος παραλίγο να πέσει πάνω σε μία σύριγγα ηρωίνης, ενώ αλλού, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, 25 κουκουλοφόροι έσπαζαν στο ξύλο φοιτητές. Οι εικόνες της υποβάθμισης, της παράλυσης, της βίας (ρεαλιστικής και μεταφορικής), της περιφρόνησης της δημόσιας περιουσίας αλλά και της παραίτησης ανήκουν στο ίδιο ανάγλυφο.

Άποψη: Γ. Τσιάκαλος "Μετεγγραφές ή διολίσθηση στη φτώχεια;"

Του Γιώργου Τσιάκαλου, ομότιμου καθηγητή Παιδαγωγικής ΑΠΘ, στον Αγγελιοφόρο

Εμείς σωθήκαμε! Η δική μας περνάει σε Τμήμα της Θεσσαλονίκης κι έτσι απαλλαχτήκαμε από έναν οικονομικό εφιάλτη που μας έκλεβε τον ύπνο τον τελευταίο καιρό. Ομως από εκείνη τη στιγμή που έμαθα το ευχάριστο νέο, άρχισα να σκέφτομαι την άγνωστη –ίσως γειτονική- οικογένεια, για την οποία η δική μας επιτυχία σημαίνει καταδίκη σε οικονομική αφαίμαξη ή σε αφαίρεση του δικαιώματος του δικού της παιδιού να κάνει πραγματικότητα το όνειρο των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναρωτιέμαι συνεχώς: Θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει στο ίδρυμα όπου πέρασε ή αδυνατούν παντελώς να αντεπεξέλθουν κι άρα θα εγκαταλείψει πριν ακόμη προβεί στην εγγραφή; Εχουν, άραγε, ένα κάποιο εισόδημα, ώστε με πολλές στερήσεις στην καθημερινότητά τους να καταφέρουν ν’ αντέξουν τέσσερα χρόνια; Υπάρχει, μήπως, κάποιο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να πουληθεί –μισοτιμής βέβαια, γιατί πού να βρεθούν αγοραστές σήμερα!- για να εξασφαλιστούν οι τριάντα, σαράντα χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται;