Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Τα ωρολόγια προγράμματα για το σχ. έτος 2014-15 των Γυμνασίων, Λυκείων και ΙΕΚ

Το esos δημοσιεύει τα ωρολόγια προγράμματα που θα ισχύσουν το νέο σχολικό έτος 2014-15 για τα Γυμνάσια, Λύκεια και ΙΕΚ.
Ειδικότερα:
ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Α. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Α και Β τάξεων του Γυμνασίου καθορίζεται με υπουργική απόφαση του 2013.Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το σχετικό ΦΕΚ.
Β. Της Γ τάξης καθορίζεται με υπουργική απόφαση του έτους 2009. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το σχετικό ΦΕΚ.

Οι οθόνες «σκοτώνουν» την οικογενειακή ζωή

Η προειδοποίηση προέρχεται από τον «τσάρο» των παιδιών, τον ειδικό Ρεγκ Μπέιλι με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας της Unicef για την οικογένεια σε τρεις χώρες, τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Σύμφωνα με αυτά οι Βρετανοί γονείς είναι αυτοί που παραμελούν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους τα παιδιά τους.

Εργαζόμενοι γονείς και παροχή παιδικής φροντίδας

Η μεγάλη ζήτηση των εργαζόμενων γονέων για μια δωρεάν θέση στους παιδικούς σταθμούς που βρίσκεται από καιρό στην ελληνική επικαιρότητα –στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ– ακούγεται σαν ένα ηχηρό μανιφέστο μέσα στο «2014, Ευρωπαϊκό Ετος για την Εναρμόνιση της Εργασίας και Ζωής», όπως το έχει κηρύξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με σκεπτικό ότι, πέρα από τον εκμοντερνισμό των πολιτικών απασχόλησης, η ανακήρυξη του «Ευρωπαϊκού Ετους» αφορά και την ανακούφιση της Γενιάς Χ –όσων γεννήθηκαν μετά το 1960 και ώς το 1980– που σήμερα έχει πληθυσμιακά διευρυνθεί, πλήττεται περισσότερο από την ανεργία και την κρίση, ενώ δέχεται διπλή πίεση, τόσο από τη νέα γενιά των παιδιών τους όσο και από αυτήν των ηλικιωμένων μελών των οικογενειών τους.

Η εξίσωση της δημιουργικότητας

Εκτενέστατη βιβλιογραφία είναι διαθέσιμη. Πολλοί ειδικοί είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τη δημιουργικότητα. Οι περισσότεροι έχουμε μια ιδέα τού τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε «δημιουργικούς ανθρώπους», από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ως τον Μπομπ Ντίλαν. Ωστόσο, μέσα σε όλα υπάρχει ένα παράδοξο: κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι είναι η δημιουργικότητα. Οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι νευροεπιστήμονες που μελετούν το θέμα δεν έχουν συμφωνήσει ως σήμερα σε κάποιον ορισμό.

UNICEF: Σχολική εκστρατεία με μπαζάρ στο Μετρό Συντάγματος

Σχολική εκστρατεία ξεκινά η UNICEF με ένα μεγάλο μπαζάρ στο Μετρό Συντάγματος.

Στόχος της εκστρατείας είναι να εξασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το μπαζάρ θα λειτουργεί από την Πέμπτη έως και Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (είσοδος ελεύθερη). Στον ίδιο χώρο θα παρουσιασθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά», καθώς και στιγμιότυπα από τη δράση της UNICEF για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.