Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Σιέρα Λεόνε: Κορίτσια εξετάζονται για εγκυμοσύνη μέσα στα σχολεία

Σε εξευτελιστικές και ταπεινωτικές εξετάσεις εγκυμοσύνης μπροστά στους συμμαθητές τους υποβάλλονται οι μαθήτριες στη Σιέρα Λεόνε, από τότε που η κυβέρνηση απαγόρευσε στα κορίτσια που κυοφορούν να πηγαίνουν στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι δάσκαλοι και οι νοσοκόμες εξετάζουν το στήθος και την κοιλιά των κοριτσιών μπροστά στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριες τους και τα αναγκάζουν να υποβάλλονται σε ουρολογικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να αποθαρρύνονται να πηγαίνουν στο σχολείο, ανεξάρτητα αν ήταν έγκυες ή όχι.

Η απαγόρευση για τα κορίτσια που κυοφορούν να πηγαίνουν σχολείο ισχύει ανεπίσημα εδώ και μια δεκαετία, αλλά τον Απρίλιο η κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να επιβάλει την απαγόρευση, όταν τα σχολεία επαναλειτούργησαν έπειτα από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

«Αυτή η εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση οδήγησε τις μαθήτριες να διακινδυνεύουν την υγεία τους για να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις, όπως να δένουν τις κοιλιές και τα στήθη τους», δήλωσε η Σαμπρίνα Μαχτάνι, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική Αφρική στο Thomson Reuters Foundation.

«Τα κορίτσια που κυοφορούν κατηγορούνται και εξευτελίζονται. Καθώς η Σιέρα Λεόνε αφήνει πίσω της την καταστροφική κρίση του Έμπολα, είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα κορίτσια να μην παραγκωνίζονται» ανέφερε η Μαχτάνι.

Τα κρούσματα σεξουαλικής βίας και οι σχέσεις με περιστατικά κακοποίησης ήταν αρκετά διαδεδομένα κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του ιού και πυροδότησαν μεγάλη άνοδο στις εγκυμοσύνες έφηβων κοριτσιών, υπογραμμίζεται στην έκθεση του οργανισμού.

Η επιδημία παρεμπόδισε την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες όπως την άμβλωση, την επείγουσα αντισύλληψη και την ψυχοθεραπεία σε θύματα βιασμών, ενώ με το κλείσιμο των σχολείων για περίπου ένα χρόνο, πολλά κορίτσια βρέθηκαν εκτεθειμένα σε βίαιη μεταχείριση, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ακόμη και πριν το ξέσπασμα του ιού το Δεκέμβριο του 2013, η Σιέρα Λεόνε είχε παγκοσμίως έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκυμοσύνης σε εφηβική ηλικία. Ένα στα τέσσερα κορίτσια μεταξύ των ηλικιών των 15 ετών και των 19 ετών είχαν αποκτήσει παιδί ή κυοφορούσαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2013.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), περισσότερα από 14.300 κορίτσια έμειναν έγκυες στην Σιέρα Λεόνε κατά την περίοδο του ξεσπάσματος του ιού Έμπολα.

Με την επιβολή της απαγόρευσης, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως αν επέτρεπε στα κορίτσια που ήταν έγκυες να συμμετέχουν στα σχολικά μαθήματα, αυτό θα μείωνε την ικανότητα συγκέντρωσης και συμμετοχής τους στην τάξη, θα τους εξέθετε σε χλευασμό και θα ενθάρρυνε άλλες μαθήτριες να μείνουν έγκυες.

Τον Μάιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό σύστημα «γέφυρα», επιτρέποντας στα κορίτσια που κυοφορούν να πάνε σχολείο, σε διαφορετικές εγκαταστάσεις και ώρες από τους συμμαθητές τους, απόφαση που οδηγεί σε περαιτέρω στιγματισμό και περιθωριοποίηση τους, όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Μόλις έξι στα δέκα κορίτσια μεταξύ 15 ετών και 24 ετών στη Σιέρα Λεόνε είναι εγγράμματες, σε αντίθεση με τα 3/4 των αγοριών στις ίδιες ηλικίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2013.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου