Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αφήνοντας τα παιδιά στο σχολείο: 7 τύποι γονιών

Η κόρη μου πηγαίνει στο νηπιαγωγείο από 1,5 χρονών και κάθε πρωί βλέπω πολλούς διαφορετικούς τύπους μαμάδων και μπαμπάδων που αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Για παράδειγμα:

- Ο πολυάσχολος γονιός: είναι εκείνος που μεθοδικά αφήνει την τσάντα του παιδιού του στο ντουλαπάκι του, το συνοδεύει μέσα στην τάξη, σκύβει δίπλα του, το αγκαλιάζει και το φιλάει γρήγορα και φεύγει χωρίς να κοιτάξει πίσω. 

Προβολή: Rita Pierson "Every kid needs a champion"



Υπάρχουν πολλές μορφές αυτισμού

Ο αυτισμός δεν είναι μια ενιαία διαταραχή, αλλά έχει πολλές διαφορετικές γενετικές μορφές, επιβεβαιώνει νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες ουσιαστικά κάνουν λόγο για πολλούς αυτισμούς,ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή «υπογραφή» στο DNA.

Ποιοι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμμετάσχουν στη βαθμολόγηση γραπτών

Οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. της Διεύθυνσης στην οποία εδρεύει το Β.Κ., οι οποίοι κατά το ίδιο σχολικό έτος δίδαξαν το οικείο μάθημα, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη βαθμολόγηση γραπτών, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη βαθμολόγηση, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πενήντα (50), εφ’ όσον ορισθούν από τον Πρόεδρο του οικείου Βαθμολογικού Κέντρου.

Μόνο αλλόθρησκοι ή άθρησκοι μαθητές απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά

Τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή των μαθητών από τα θρησκευτικά προβλέπει η τελευταία εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα απο το υπουργείο Παιδείας, πριν ανακοινωθεί η αλλαγή στο «τιμόνι» του. 

Παιδί στο γιατρό-να είναι παρόντες οι γονείς; - τι λέει ο Συνήγορος του Πολίτη

Τον προβληματισμό του κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη συμβατότητα της ακολουθούμενης πρακτικής κατά τη διενέργεια αιμοληψίας και άλλων απλών ιατρικών πράξεων στα ανήλικα παιδιά, με την απομάκρυνση των γονέων- κηδεμόνων, επιδιώκοντας παράλληλα την αναζήτηση τρόπων για την αποτροπή τυχόν δυσμενών συνεπειών στα παιδιά.

Διήμερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά στην Θεσσαλονίκη

Διήμερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά στην Θεσσαλονίκη Διήμερο φεστιβάλ εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά με θέμα τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, με τίτλο “Electric Circus”, διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρία Robotixlab, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015. 

Καταργείται η «Τράπεζα θεμάτων» και επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές

Άμεσες και σαρωτικές αλλαγές αναμένονται στην εκπαίδευση από την εφετινή χρονιά. 

Δεν θα δώσουν οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου το καλοκαίρι εξετάσεις με το σύστημα της «Τράπεζας θεμάτων» η οποία καταργείται, ενώ σταματούν και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στο πανεπιστήμιο στις δύο αυτές τάξεις.

Διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά διοργανώνει η Τoyota

Η Toyota, στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης, διοργανώνει για ένατη χρονιά το Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής Τοyota, για όλα τα παιδιά ηλικίας 15 ετών και κάτω ,με τίτλο: «Το αυτοκίνητο των ονείρων σου – Το αυτοκίνητο του μέλλοντος – Υour Dream Car». Η Toyota Ελλάς μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση της διοργάνωσης του συγκεκριμένου ετήσιου διαγωνισμού τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιεί και φέτος, το συγκεκριμένο διαγωνισμό στη χώρα μας και προτρέπει τους μικρούς της φίλους να μας οδηγήσουν με τη χαρούμενη παλέτα τους, στα μονοπάτια της τέχνης των ονείρων τους.

Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών». 

Μητρικός Θηλασμός: Δικαίωμα κάθε παιδιού

Ο μητρικός θηλασμός είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή της μητέρας και του παιδιού της!

H Unicef μας υπενθυμίζει με αυτό το εξαιρετικής ευαισθησίας βίντεο, γιατί δεν υπάρχει υποκατάστατο για το μητρικό γάλα...

«Ατροφία εγκεφάλου» στα παιδιά των ρουμανικών ορφανοτροφείων

Η παραμέληση κατά την βρεφική ηλικία οδηγεί σε μείωση της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, δείχνει πολυετής μελέτη που παρακολουθεί παιδιά από ορφανοτροφεία της Ρουμανίας. 

Δεκάδες χιλιάδες ανεπιθύμητα παιδιά κατέληξαν σε κρατικά, ανεπαρκή ορφανοτροφεία επί της κομουνιστικής κυβέρνησης του Νικολάε Τσαουσέσκου. Η κατάσταση βελτιώθηκε μετά την πτώση του το 1989, τα προβλήματα όμως δεν εξαφανίστηκαν σε μια μέρα.

Παράνομη η χρήση iPads σε παιδιά κάτω των 2 ετών στην Ταϊβάν

Στην απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, όπως iPad, τηλεοράσεις και smartphones, από παιδιά κάτω των 2 ετών προχώρησε η Ταϊβάν.

Οι γονείς δε που θα επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν με τα gadgets τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Άποψη: Ε. Λουλακάκη - Μουρ "Εκπαιδευτική Φιλοσοφία και Εκπαιδευτική Πολιτική"

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, είναι η ανυπαρξία ενιαίας εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που να διαπερνά και να κατευθύνει όλους τους τομείς του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι συνέπειες της έλλειψης αυτής είναι η αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου και η τελική εξασθένιση ή αποτυχία κάθε καινοτομίας.