Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν (λογοτεχνία) και πώς μπορούν οι γονείς να τα βοηθήσουν.

- Οι πιο ενθουσιώδεις αναγνώστες διαβάζουν σε δύο μέρες όσα διαβάζουν οι πιο απρόθυμοι σε ένα χρόνο. 
- Το πόσο διαβάζει κανείς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ανάπτυξη της αναγνωστικής ικανότητας, αλλά και την ανάπτυξη του λεξιλογίου και των γνώσεών του. 
- Αυτά που ξέρει κανείς σχετίζονται άμεσα με το πόσο διαβάζει. 

Τα παιδιά με φτωχές αναγνωστικές ικανότητες και συνήθειες μπορεί να αποκτήσουν τελικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος;

Safeline: Ανησυχητική αύξηση της παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα - μάστιγα η κλοπή προσωπικών δεδομένων

Περίπου 3.500 καταγγελίες έλαβε το 2014 η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο Safeline. 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν σε ιστότοπους παιδικής πορνογραφίας έφτασε στο 20% επί των συνολικών καταγγελιών.

Στο Ιντερνετ από τα 7 τους τα παιδιά

Σε... προέκταση των δακτύλων τους έχει αναδειχθεί το πληκτρολόγιο για τα παιδιά καθώς πάνω από τρεις στους πέντε ανηλίκους μεταξύ 7 έως 12 ετών χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικό υπολογιστή και Ιντερνετ, ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν σε εβδομαδιαία βάση κομπιούτερ.

Πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά από την «ΠΥΡΝΑ»

Εκδηλώσεις με σκοπό την δημιουργική ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των παιδιών διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά η μη κερδοσκοπική πολιτιστική αστική εταιρεία «Πύρνα».

Δημιουργικά παιχνίδια, θεατρικό εργαστήρι, εκπαιδευτικές δράσεις, αποκριάτικη εκδήλωση με παιχνίδι και χορό, εξερευνήσεις, εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, κυνήγι θησαυρού, εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκδρομές και άλλα περιμένουν παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού στη στέγη της Πύρνας στην Κηφισιά από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο. 

Απόκριες: Γιατί το παιδί μου φοβάται τον κλόουν;

Οι απόκριες είναι μια περίοδος γιορτής και χαράς για μικρούς και μεγάλους. Όλοι σκέφτονται τι θα ντυθούν και σε ποια πάρτι θα πάνε. Τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν αυτή τη γιορτή καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να μεταμφιεστούν στον αγαπημένο τους ήρωα. Οι πριγκίπισσες, οι νεράιδες, οι υπερήρωες και πολλοί άλλοι παιδικοί ήρωες έχουν την τιμητική τους. Υπάρχουν όμως αρκετά παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας που μπορεί να φοβούνται τους μασκαράδες. Είναι φυσιολογική αντίδραση και καλό είναι να την αναγνωρίζουμε εγκαίρως και να την αποδεχθούμε καθώς μπορεί να καθιερωθούν φόβοι στην παιδική ψυχή.

Κατεβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του Διαδικτύου για μαθητές 13-16 ετών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται για 12η χρονιά διεθνώς την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, η Google ανανεώνει τη συνεργασία της με το Saferinternet.gr, οργανώνοντας τη θεατρική παράσταση "Η Φάρμα του Διαδικτύου" για πάνω από 400 μαθητές της Δ' τάξης και δάσκαλους από δημοτικά σχολεία της Αττικής. 

Διαπόμπευση ή σωφρονισμός;

Κουρέας στην Ατλάντα των ΗΠΑ σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο τιμωρίας των παιδιών που παρεκτρέπονται. Τα παιδιά που μιμούνται την κακή συμπεριφορά των ενηλίκων κουρεύονται σαν να είναι ηλικιωμένοι. Ο κουρέας ξυρίζει το πάνω μέρος του κεφαλιού, ώστε να φαίνεται πως το παιδί έχει φαλάκρα. 

OHE: Αυξάνονται απειλητικά οι επιθέσεις κατά κοριτσιών που θέλουν να σπουδάσουν

Οι επιθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η απαγωγή των 300 μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και η απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, είναι μόλις ένα ελάχιστο κλάσμα των όσων περνούν τα κορίτσια στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν, υποστηρίζει η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Όταν οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους σχετικά με τον έρωτα

Στην ελληνική οικογένεια, οι γονείς συνηθίζουν να είναι αρκετά παρεμβατικοί, ακόμα κι όταν πρόκειται για την ερωτική ζωή των παιδιών τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς, πάνω στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα βλαστάρια τους και να μεταλαμπαδεύσουν την πείρα ζωής που έχουν (ή νομίζουν ότι έχουν), δίνουν όχι και τόσο βοηθητικές συμβουλές...

Ναι, ακόμη και οι χιμπατζήδες μαθαίνουν ξένες γλώσσες!

Αν ένας Έλληνας ταξιδέψει στην Αγγλία και θελήσει ένα μήλο, θα πρέπει να πει τη λέξη στα Αγγλικά (apple). Λοιπόν, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ίδιο πράγμα κάνουν και οι χιμπατζήδες: με τον τρόπο τους μαθαίνουν ″ξένες γλώσσες″. Άρα οι άνθρωποι χάνουν μάλλον και σε αυτό το σημείο την μοναδικότητά τους.

Αρχισαν οι δηλώσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές

Αρχισε χθες και θα διαρκέσει ώς την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υποβολή Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις φετινές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.