Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Πώς να χορέψεις στο Οχάιο»: ένα ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό.

Ένα νέο φιλμ του HBO ακολουθεί μια ομάδα νεαρών ατόμων με αναπτυξιακές αναπηρίες καθώς περνούν μήνες προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για να ξεπεράσουν τις κοινωνικές ανησυχίες τους γύρω από το χορό του γυμνασίου τους. 

Το ντοκιμαντέρ «Πώς να χορέψεις στο Οχάιο» θα κάνει το ντεμπούτο του στην καλωδιακή τηλεόραση αργότερα αυτό το έτος μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance στις 25 Ιανουαρίου. 

Πώς μια δασκάλα σώζει τη ζωή του μαθητή της

Η Lindsey Painter είναι δασκάλα στην Α΄ δημοτικού και προσφάτως έδωσε ένα μάθημα που πάει πολύ πιο μακριά από το διάβασμα, το γράψιμο και την αριθμητική. Τον Δεκέμβριο, όταν οι γονείς ενός εκ των μαθητών της αναζήτησαν ανοιχτά δότη νεφρού και η Lindsey ήταν η πρώτη που προσφέρθηκε να κάνει τις εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει συμβατότητα.

Πιο πιθανό να μεταφέρουν στα παιδιά τους γενετικές ανωμαλίες έφηβοι γονείς

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία υποστηρίζουν, ότι οι έφηβοι γονείς είναι πιο πιθανό να «κληροδοτήσουν» γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας οι ερευνητές εξέτασαν 24.000 γονείς και τα παιδιά τους, τα σπερματικά κύτταρα των έφηβων πατεράδων εμφάνιζαν κατά 30% μεγαλύτερο βαθμό μεταλλάξεων στο DNA. Αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, μπορεί να εξηγεί το γιατί τα παιδιά γονέων νεότερης ηλικίας βρέθηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, ο αυτισμός και η δισχιδής ράχη.

«Σερφάρουν» από την ηλικία των 5

Από την ηλικία των πέντε ετών ξεκινούν την επαφή τους με το Διαδίκτυο τα Ελληνόπουλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 524 μαθητών ηλικίας 10-14 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Άποψη: Χ. Πουλίδου "Μια συνηθισμένη εφηβούλα"

Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό. Η Σαμίμα πήρε το πρωινό της, φίλησε τους γονείς της κι έφυγε να πάει στο σχολείο της. Στο μεγάλο διάλειμμα εξαφανίστηκε, δεν ξαναγύρισε στο μάθημα. Σήμερα είναι στη Συρία, στο πλάι των τζιχαντιστών, παντρεμένη ίσως με έναν «μαχητή», ένα προσφερόμενο ίσως κορμί για να εκτονώνουν οι «αγωνιστές» τη σεξουαλική τους ένταση, εκπαιδευόμενη ίσως στην τεχνική του αποκεφαλισμού των ομήρων.

Πρόγραμμα T.A.B.B.Y. (Εκτίμηση του Κινδύνου Εκφοβιστικής Συμπεριφοράς)

Στις Ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων αποτελούν τον κυρίαρχο τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι συγκρούσεις, επιθετικότητα και εκφοβισμός συμβαίνουν (επίσης) στον κυβερνοχώρο.

Το Πρόγραμμα T.A.B.B.Y. (Threat Assessment of Bullying Behavior, Εκτίμηση του Κινδύνου Εκφοβιστικής Συμπεριφοράς) στοχεύει στην ενίσχυση της επίγνωσης του κινδύνου που διατρέχει κανείς όταν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ή οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας, καθώς και στην εκμάθηση πληροφοριών και δεξιοτήτων για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Ένας 12χρονος αντιμετώπισε το Bullying με όπλο τις πολεμικές τέχνες

Ο 12χρονος Martin Hendricks έφτασε στην ακαδημία των Gracies στην Καλιφόρνια με μηδενική αυτοπεποίθηση. Οι προπονητές εκεί την είχαν ξαναδεί την ιστορία και οι γονείς του την επιβεβαίωσαν. Ο νεαρός ήταν θύμα bullying στο σχολείο του για πολλά χρονιά και δεν είχε αντιδράσει ποτέ. Οι βαθμοί του είχαν πέσει πάρα πολύ και δεν υπεράσπιζε ποτέ τον εαυτό του.

Dialogue in the Dark: Περπατήσαμε για μία ώρα στην Αθήνα σαν τυφλοί


Πήγα κάπου αλλά δεν μπορώ να σας πω πώς ήταν επειδή δεν είδα τίποτα. Μπορώ όμως να σας πω τι έκανα, πώς ένιωσα και ποιους συνάντησα. Για μία ώρα και παραπάνω περπάτησα στην Αθήνα με άλλους επτά ανθρώπους. Ακούγεται συνηθισμένο, αλλά αυτή η «βόλτα» είχε μια μικρή ιδιαιτερότητα: τα πάντα έγιναν στο απόλυτο σκοτάδι. Τα πάντα έγιναν δηλαδή όπως ακριβώς θα τα ζούσε και ένας τυφλός.

Funifi: Λανσάρει στην Βρετανία την εφαρμογή για παιδιά και γονείς

Το πλήρες λανσάρισμα της εφαρμογής που προτρέπει τα παιδιά να ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε η εταιρεία Funifi.

Η εφαρμογή πραγματοποίησε το soft launch της στα τέλη του 2014 και αναφέρει ότι ήδη οι γονείς που τη χρησιμοποιούν έχουν προσθέσει 30.000 δουλειές σε αυτήν. Μέσω του Funifi Do, τα παιδιά βλέπουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις (από το να καθαρίσουν το δωμάτιό τους μέχρι να διαβάσουν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας) και λαμβάνουν ανταμοιβέςαπό τους γονείς τους για κάθε μία που ολοκληρώνουν, κάτι που προσθέτει περισσότερο κίνητρο και διασκέδαση σε καθημερινές, πολλές φορές βαρετές διαδικασίες.

Χορευτές με και χωρίς αναπηρία: «Ποιος δεν έχει μια ειδική ανάγκη;»

Εγινε χορεύτρια κατά σύμπτωση. Δεν άργησε να βρεθεί στη λίστα με τις 50 καλλιτέχνιδες που πρέπει κάποιος να δει οπωσδήποτε. Οταν ανεβαίνει στη σκηνή, όλοι πιστεύουν ότι εμπόδιο στις κινήσεις της ίσως να είναι οι πατερίτσες που έχουν «αντικαταστήσει» τα πόδια της. Εκείνη όμως δηλώνει ότι ο μόνος της αντίπαλος είναι η τεμπελιά της. Μπορεί η ιστορία της Σκωτσέζας Κλερ Κάνιγχαμ να χωρέσει σε μια παράσταση 17 λεπτών; Από τη στιγμή που εκείνη καταφέρνει να εντυπωσιάζει με ακρίβεια και ευελιξία ακροβάτη, όλα μπορούν να συμβούν. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου κυρίως ως χορεύτρια, αλλά ως δημιουργό, ως κάποιον που κάνει τέχνη και κάποιες φορές ως χορογράφο και ως ερμηνεύτρια» μας λέει η 37χρονη χορογράφος λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν έρθει στην Αθήνα με το έργο της «Evolution». Ενα σόλο για τη διαδρομή της στον χορό και τις ιατρικές επεμβάσεις που έχει δεχτεί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access που φιλοξενεί χορευτές με και χωρίς αναπηρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαχωρίζονται τα Πειραματικά από τα Πρότυπα Σχολεία

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, τα πρότυπα θα διαχωριστούν από τα πειραματικά, όπου από φέτος οι νέοι μαθητές θα εισαχθούν με κλήρωση και όχι με εξετάσεις όπως ισχύει σήμερα. Πρότυπα θα παραμείνουν πέντε σχολεία με βάση την ιστορικότητά τους (η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά, η Βαρβάκειος Σχολής, η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων), ενώ ο τρόπος εισαγωγής για φέτος θα αποφασιστεί με βάση τη βούληση των ιδρυτών τους και έπειτα από διαβούλευση με τους διδάσκοντες σε αυτά αλλά και τους συλλόγους των αποφοίτων. Τις σχετικές διαδικασίες θα φέρει σε πέρας η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, τα νέα μέλη της οποίας θα ορισθούν άμεσα, μετά την παραίτηση σύσσωμης της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα. 

Μάθημα μητρικής αγάπης από ανταλλαγή βρεφών

Οταν η Σοφί Σεράνο κράτησε επιτέλους την κόρη της –Μανόν– στα χέρια της, αφού το νεογέννητο κοριτσάκι είχε ξεπεράσει τον ίκτερο, εξεπλάγη από το πυκνά μαλλιά του βρέφους.

«Δεν τα είχα παρατηρήσει νωρίτερα και μου έκαναν εντύπωση», λέει η Σεράνο, μιλώντας από το σπίτι της στη γαλλική Κυανή Ακτή.

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργικής Έκφρασης Μαθητών Δημοτικών Σχολείων: Ας φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης Μαθητών Δημοτικών Σχολείων με Θέμα: «Ας φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας» για το σχολικό έτος 2014-2015.