Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

2ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ, συνεχίζοντας την ιδιαίτερη επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του 2014. Για ένα τριήμερο (15-17 Μαΐου 2015) η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο “παιδότοπο”, φιλοξενώντας εντελώς δωρεάν σε ανοιχτούς και στεγασμένους χώρους της πόλης, τα παιδιά της Θεσσαλονίκης τους γονείς τους και όλους τους φίλους του Παιδικού Φεστιβάλ.

Γιατί ορισμένα παιδιά συνεχίζουν να προσπαθούν ενώ άλλα εγκαταλείπουν;

Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας παλεύει να λύσει μόνο του τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. «Κοντεύω», μουρμουρά καθώς συνεχίζει να προσπαθεί. «Κοντεύεις» συμφωνεί και η μαμά του. «Πρόσεχε όμως, μην πέσεις». Όταν τα κατάφερε η μαμά φώναξε: «Τα κατάφερες. Ήταν δύσκολο, αλλά συνέχισες να προσπαθείς και τα κατάφερες. Είμαι τόσο περήφανη για σένα».

ΣτΕ: Θα μηδενίζεται το γραπτό όσων μαθητών έχουν κινητό τηλέφωνο

Με μηδενισμό του γραπτού του απειλείται κάθε μαθητής αν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, συλληφθεί να έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, ακόμα και αν αυτό είναι απενεργοποιημένο. 

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και επικύρωσε τον μηδενισμό δύο γραπτών μαθητών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

«Σταμάτα να μου λες πως σε εμπνέω»: ΑμεΑ παρουσιάζουν τα πιο ενοχλητικά σχόλια που ακούν

Συχνότατα παρουσιάζονται, στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ή τα Μέσα Επικοινωνίας, οι ιστορίες ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και «αποτελούν έμπνευση» για τους υπόλοιπους, καθώς φαίνονται να προχωρούν τη ζωή τους δίχως να διαμαρτύρονται για τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Την εποχή που η Αθήνα έπαιζε με τα δικά της παιγνίδια

Κάποτε στην Αθήνα κυριαρχούσαν δύο «κολοσσοί» στον χώρο των παιγνιδιών: ο «Τσοκάς» και η «Πανελλήνιος Αγορά». Στις βιτρίνες τους, στην Ερμού και τη Σταδίου, οι παιδικές μυτούλες κολλούσαν πάνω στο τζάμι, ενώ στα ράφια τους περίμεναν υπομονετικά να μπουν στα παιδικά δωμάτια τα καλύτερα παιγνίδια από την Ευρώπη. Αναζητήσαμε στο ευρύτερο αθηναϊκό κέντρο κάποια «παιγνιδάδικα της πόλης» και μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες τους. Η αρχή έγινε από το κατάστημα «Το παιγνίδι», Σόλωνος και Ηρακλείτου, εκεί που γονείς και παιδιά χάνονται στις πλούσιες συλλογές κάθε είδους παιγνιδιού. Ο ιδιοκτήτης του, Ηρακλής Λιόκης, μας λέει: «Ξεκινήσαμε το 1978, δίνοντας έμφαση στο εκπαιδευτικό και παραδοσιακό παιγνίδι. Στον χώρο του παιγνιδιού έχουν αλλάξει πολλά από τότε, από τη νομοθεσία μέχρι τη φιλοσοφία και τα υλικά κατασκευής. Το παιδί έχει πάντα ανάγκη από το παιγνίδι, σαν αντικείμενο και δραστηριότητα, και όχι από την τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά». Για τη μεγαλύτερη έκθεση παιγνιδιών, που γίνεται στη Νυρεμβέργη και την επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία 37 χρόνια, ο Ηρακλής Λιόκης συμπληρώνει πως η ειδοποιός διαφορά αφορά το φτηνό, μαζικό και το ποιοτικό παιγνίδι, καθώς η παραγωγή έχει πλέον μεταφερθεί από την Ευρώπη στην Κίνα.

The Safe Delivery App: Μία εφαρμογή από τη Δανία σώζει τις ζωές νέων μητέρων

Ένα καινοτόμο εργαλείο mobile εκπαίδευσης που έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές μητέρων και νεογνών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε χώρες της Αφρικής, η εφαρμογή The Safe Delivery app, παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη.

Πορτογαλία: Ενα στα τέσσερα παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

H καθολική μκο Caritas κατήγγειλε σήμερα τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει η πολιτική λιτότητας στην ζωή των παιδιών στην Πορτογαλία, όπου 1 στα 4 παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συνδέεται η οστεοπόρωση με την απώλεια ακοής;

Αν και η αιτία της σχέσης δεν είναι σαφής, η οστεοπόρωση και η αιφνίδια απώλεια ακοής συχνά συνδυάζονται, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ταιβάν.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Kai-Jen Tien, του Chi Mei Medical Center, στην Ταιβάν, εξέτασε περισσότερους από 10.000 κατοίκους της χώρας που είχαν διαγνωστεί με οστεοπόρωση, μεταξύ 1999 και 2008. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους συνέκριναν με σχεδόν 32.000 ανθρώπους χωρίς τη νόσο.