Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η εξάρτηση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι διαταραχή

Ιδιαίτερα επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η υπερβολική έκθεση των νεαρών Κινέζων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πρόκειται, όμως, για μια κατάσταση που ενδιαφέρει και τους Αμερικανούς γονείς, καθώς και οι Αμερικανόπαιδες περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε μια οθόνη.

Πού υπάρχει ο άνθρωπος-ανεμιστήρας

Η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου μιλάει για τη συνεργασία της με την ομάδα Εν Δυνάμει και τη συνύπαρξη επί σκηνής 28 ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία

Ολα ξεκίνησαν κάπως έτσι: κατά τη διάρκεια ενός εικαστικού εργαστηρίου της ομάδας Εν Δυνάμει, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ένα ενθουσιώδες μέλος της, ο Κίμωνας, επανέλαβε περίπου είκοσι φορές την ίδια ζωγραφιά, έναν ανεμιστήρα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Από αυτή την ενδιαφέρουσα εμμονή του εμπνεύστηκε η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου, η οποία συμμετείχε στο εργαστήριο και έγραψε ένα ποίημα. Το ποίημα μιλούσε για έναν άνθρωπο που δεν είχε ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά χαρακτηριστικά ανεμιστήρα. «Ηταν ένα είδος τέρατος και κάπως έτσι βλέπει η κοινωνία έναν άνθρωπο με αναπηρία. Σαν να έχει σίδερο για σώμα, προπέλα αντί για πρόσωπο, κουμπί αντί για καρδιά και στο μυαλό του έχει αέρα, που φυσάει τους άλλους μακριά» εξηγεί η σκηνοθέτις. Και κάπως έτσι γεννήθηκε και ο τίτλος για αυτή την τολμηρή απόφαση της ομάδας Εν Δυνάμει να εξωτερικεύσει τις ανείπωτες ιστορίες της σε μια παράσταση που θα είχε το θαυμάσιο προνόμιο να προσφέρει τη σκηνή σε ανθρώπους με και χωρίς κάποια μορφή αναπηρίας ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά και δημιουργικά αποδεικνύοντας ότι το θέατρο, όπως τελικά και η ίδια η ζωή, είναι πάνω απ΄ όλα ζήτημα αλληλεξάρτησης: Αν πέσεις εσύ, θα χτυπήσω κι εγώ. Κι αν λάμψεις εσύ, θα φωτιστώ κι εγώ.

Ο δήμαρχος της Βενετίας απαγόρευσε βιβλία και με ομόφυλους γονείς

O νέος δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο (κεντροδεξιά) απαγόρευσε τη διδασκαλία και ανάγνωση 49 παιδικών βιβλίων στα σχολεία της πόλης, περιλαμβανομένων βιβλίων σχετικά με οικογένειες στις οποίες οι γονείς είναι του ίδιου φύλου, πυροδοτώντας σφοδρές επικρίσεις.

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2015: Οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά

Εκδόθηκε χθες το απόγευμα το προσχέδιο της προκήρυξης από την ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής, δηλαδή για τους Παιδικούς Σταθμούς ΕΣΠΑ 2015 - 2016. Στο προσχέδιο της ΕΕΤΑΑ αναφέρονται προς το παρόν μόνο οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν και όχι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων από τους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς. Οι ημερομηνίες έναρξης των αιτήσεων θα ανακοινωθούν με την κανονική προκήρυξη, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Στις 11 Σεπτεμβρίου αρχίζει η σχολική χρονιά

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» σε όλα τα σχολεία της χώρας, με το υπουργείο Παιδείας να διαβεβαιώνει ότι μετά τον αγιασμό θα διανεμηθούν στους μαθητές τα βιβλία. Αυτό, αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Στην ίδια εγκύκλιο, δίνονται επίσης τα χρονοδιαγράμματα για τις εγγραφές, τις μετεγγραφές και τις επαναληπτικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ.

SOS: Το πολύ 1,5 ώρα τη μέρα στο διαδίκτυο τα παιδιά

Το πολύ 1,5 ώρα ασχολίας στο διαδίκτυο, για μεγάλους και παιδιά, το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών, προτείνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρέχοντας συμβουλές για τη ραγδαία αύξηση της χρήσης μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets.

Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο βλάπτει την υγεία όσο και το κάπνισμα

Υπολογίζοντας τον αριθμό των θανάτων που μπορούν να συνδεθούν με διαφορές στο επίπεδο εκπαίδευσης, ερευνητές εντόπισαν ότι η έλλειψη εκπαίδευσης μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο θανατηφόρα με το να είναι κάποιος καπνιστής (ή πρώην).

Μηχανογραφικό 2015: Υποβολή για την εισαγωγή αλλοδαπών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης - Μηχανογραφικό 2015 για την εισαγωγή αλλοδαπών - αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2015. Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, οι αλλοδαποί-αλλογενείς, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση - μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από Πέμπτη 16 μέχρι και Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015.
Διαβάστε περισσότερα εδώ