Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Γάτες και ενήλικες με Αναπτυξιακές Διαταραχές: μια σχέση ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Portland – Maine – Η Fiona Shea σκύβει πάνω από ένα γατοκρεβάτι στο Animal Refuge League του Greater Portland και χαϊδεύει το κεφαλάκι του 8χρονου Dylan, πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας το σημείο όπου ήταν παλιά το δεξί του ματάκι. Ο Dylan, ο άσπρος και πορτοκαλής γάτος, γουργουρίζει δυνατά από ευχαρίστηση και ακούγεται μέχρι την άλλη άκρη του καταφυγίου, εκεί που τα ζώα περιφέρονται ελεύθερα. 

Ειδικό Σχολείο Περατάτων: Γεμάτο χρώματα στους τοίχους και στις… ψυχές!

Σε ένα αισιόδοξο περιβάλλον, γεμάτο όμορφες ζωγραφιές και χαμογελαστά πρόσωπα από τους εκπαιδευτικούς, που αποτυπώνονται έντονα και στις ψυχές των παιδιών, λειτουργεί πλέον σε... φουλ ρυθμούς το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο των Περατάτων.

Και αν το ξεκίνημα της φετινής χρονιά ήταν αργό, αυτό έδωσε την δυνατότητα να γίνουν πράγματα φωτεινά και αισιόδοξα!

Η αδυναμία της μαμάς βλάπτει

Πιθανώς θεωρείτε ότι το να είστε το αγαπημένο παιδί της μητέρας σας είναι καλό, οι έρευνες όμως έρχονται να σας ενημερώσουν ότι έχετε άδικο κι ότι δεν είναι έτσι. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, και το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι οι ενήλικοι που θεωρούν ότι υπήρξαν ή ότι ακόμη είναι το αγαπημένο παιδί της μητέρας τους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες το εξηγούν επειδή τα εν λόγω «αγαπημένα» παιδιά βιώνουν την αντιπαλότητα με τα αδέλφια τους καθώς επίσης και την αυξημένη ευθύνη απέναντι στους γονείς τους.

Πρόσωπο: Σάντουκ Ρούιτ

Κανείς οφθαλμίατρος στα ιατρικά χρονικά δεν χάρισε φως σε τόσους ασθενείς. Είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ήρωας κατά της τύφλωσης, έχοντας θεραπεύσει γύρω στους 120.000 φτωχούς ασθενείς με καταρράκτη.

Άγχος και κατάθλιψη απειλούν δύο στους πέντε νέους γονείς

Δύο στους πέντε νέους γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη στο πρώτο τους παιδί, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από αυτούς δεν ζητούν βοήθεια από έναν ειδικό για να τα αντιμετωπίσουν.

Η συνεισφορά των γονιών στη βελτίωση του σχολείου

Πολλά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο έχουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους την προώθηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, δέχονται συχνά κριτική λόγω της ανεπάρκειας των εκπαιδευτικών να ανταποκρίνονται σε συμπεριληπτικά περιβάλλοντα μάθησης. Στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα γίνονται προσπάθειες για ανάπτυξη πιο συμπεριληπτικών πρακτικών, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Τουρκία: Χωρίς σχολείο πάνω από 400.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία

Περισσότερα από 400.000 παιδιά Σύρων προσφύγων στην Τουρκία δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω της αδυναμίας χειρισμού της τουρκικής γλώσσας, όπως και της έλλειψης μέσων, φαινόμενο το οποίο συμβάλλει στην αύξηση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Συνάρτηση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των γονιών η παιδική παχυσαρκία

«Γιατί το ελαιόλαδο το προτείνουν σε καθημερινή βάση οι ειδικοί, ενώ τις ελιές λίγες φορές την εβδομάδα»; Η ερώτηση, που έκανε εντύπωση στον κλινικό διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης σε σχολείο της Αττικής, ανήκει σε 11χρονο μαθητή και καταδεικνύει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών απέναντι στο ζήτημα της διατροφής.

Μαθήματα ζωής από τον μαραθωνοδρόμο με το αμαξίδιο

«Βλέποντας τον Γιώργο την Κυριακή να κάνει τη διαδρομή του Μαραθωνίου, αναρωτήθηκα γιατί εγώ παράτησα τις προπονήσεις και παραιτήθηκα της προσπάθειας». Αυτό σκέφθηκε ένας εκ των χιλιάδων θεατών, φίλος του Γιώργου Λαζαρίδη, του αθλητή τένις με αμαξίδιο, που αποφάσισε να κάνει την κλασική διαδρομή των 42,195 χλμ. με αμαξίδιο, προκαλώντας τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων. «Ηταν για μένα μία ακόμη πρόκληση, στην οποία δύσκολα θα έλεγα όχι», απαντάει 42χρονος αθλητής από την Καλαμάτα. Η ιδέα «πέφτει» στο τραπέζι το καλοκαίρι από φίλο του Γιώργου, παθιασμένου δρομέα. «Ημουν στην αρχή επιφυλακτικός, καθώς οι αθλητικές υποχρεώσεις μου είναι αυξημένες», αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης, που ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα για αγώνες τένις σε Ιταλία και Πολωνία. Ωστόσο, οι δύο φίλοι ξεκινούν δειλά τις προπονήσεις, έως 21 χλμ., στην παραλία της Καλαμάτας.

Αποστολή «διαβήτης» από δέκα αθλητές σε δέκα σχολεία

Δέκα καταξιωμένοι έλληνες αθλητές, μέλη της Αποστολής «Διαβήτης», επισκέπτονται αφιλοκερδώς δέκα δημοτικά σχολεία σε δέκα περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να συμβάλουν στη διάδοση του μηνύματος για τη σημασία της άσκησης και της σωστής διατροφής για την πρόληψη του Διαβήτη. Η εκστρατεία ενημέρωσης «Αποστολή "Διαβήτης". Είσαι μέρος της λύσης. Γίνε μέλος της Ομάδας!», που τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), διοργανώνεται από την Άγονη Γραμμή Γόνιμη, με την ευγενική υποστήριξη της ELPEN και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕ κ. Ιωάννη Ιωαννίδη και τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστο Δαραμήλα.

Τα χαρακτηριστικά ενός καλού μπαμπά

Έχετε όλα όσα απαιτούνται για να είστε ένας καλός γονιός;

Οι εποχές που οι μπαμπάδες μόνο δούλευαν για να εξασφαλίσουν στην οικογένεια τα απαραίτητα για το προς το ζην έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, ένας πατέρας οφείλει και συνήθως επιθυμεί να συμβάλλει στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών του όσο και η μητέρα -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση, η επαφή και οι δραστηριότητες που μοιράζεται ένα παιδί με τον πατέρα του το βοηθούν να αναπτύξει κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες. Επιπλέον, οι μαμάδες που νιώθουν ότι ο σύντροφός τους τις στηρίζει στο δύσκολο έργο της μητρότητας είναι πολύ πιο ευτυχισμένες.