Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η ζωή με τον αυτισμό σε κόμικς

Αν σας αρέσουν τα κόμικς, τότε αξίζει να μπείτε στο Quirks and chaos για να απολαύσετε την πολύ καλή και ενδιαφέρουσα προσπάθεια μιας μαμάς 7 παιδιών. Μέσα από μια σειρά κόμικς βλέπουμε την καθημερινότητα της οικογένειας, εστιάζοντας στον έφηβο γιο Tate που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Με πολύ λεπτό χιούμορ και ρεαλιστικότητα η μητέρα περιγράφει σκηνές από την καθημερινότητά τους, που αφορούν κυρίως τις δυσκολίες του Tate να καταλάβει τη γλώσσα αλλά και τον κόσμο όπως οι άλλοι άνθρωποι. 

Το ψυχολογικό στρες των γονιών έχει επιπτώσεις στα παιδιά

Μια μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του ψυχολογικού στρες των γονιών και της συχνότητας που παρουσιάζουν ασθένειες τα παιδιά τους, αλλά και του πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Tablets και smartphones βλάπτουν τις τεχνολογικές δεξιότητες των παιδιών

Η αυξανόμενη χρήση φορητών συσκευών από παιδιά μπορεί να είναι σε βάρος της απόκτησης σημαντικών τεχνολογικών δεξιοτήτων από πλευράς τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, σε αναφορά του National Assessment Programme (Αυστραλία) σημειώνεται ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στον «υπολογιστικό/ ψηφιακό αλφαβητισμό/ εγγραμματοσύνη» μεταξύ κάποιων μαθητών από το 2011.

Πώς τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης έμαθαν από το πουθενά να διαβάζουν λογοτεχνία

Οι εκπαιδευτικές ανισότητες στη Θράκη δεν θα είχαν ίσως μειωθεί, όσο έχουν μειωθεί σήμερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει μια σημαντική πρωτοβουλία: το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας (ΠΕΜ), το οποίο συνέβαλε από το 1997 καθοριστικά στη βελτίωση της ελληνομάθειας των μουσουλμάνων μαθητών, αλλά και στην αποτελεσματικότερη κοινωνική τους ένταξη. 

«Μπορώ να γίνω Γιατρός Χωρίς Σύνορα;»

«Πάντα παρακολουθούσα τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ζήλευα, με την ευγενή έννοια της λέξης, όσα έκαναν με αυτοθυσία και αφοσίωση και αξιοποιώντας τις επιστημονικές τους γνώσεις για κάτι τόσο αξιόλογο όπως η άμεση υποστήριξη της ζωής. Ετσι, ας πούμε "στα κρυφά", φλέρταρα με την ιδέα, την οποία όμως - δεσμευμένος από τις ανάγκες της οικογένειάς μου που μεγάλωνε - αναγκαζόμουν να καταπιέζω και δεν μπορούσα να συμμετέχω» περιγράφει στο «Βήμα» ο κ. Θανάσης Σπυράτος, μηχανικός. Οταν πια τα παιδιά του μεγάλωσαν τόσο ώστε να μπορούν να διαχειριστούν κάθε ζήτημα που θα μπορούσε να προκύψει, έγινε μέλος των αποστολών από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται στα μαθηματικά;

Χωρίς αμφιβολία, θα ήταν ανώφελο κι επικίνδυνο να διαχωρίσουμε τα σχολικά μαθήματα σε «εύκολα» και «δύσκολα»: έτσι κι αλλιώς η επίδοση των μαθητών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εξαντληθούν σε ένα μόνο άρθρο. Για το λόγο αυτό δεν θα υποστηρίξουμε πως οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται στα μαθηματικά, αλλά θα αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν υψηλή ή χαμηλή επίδοση στο συγκεκριμένο μάθημα, δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ουσία όσων διδάσκονται και εν γένει την εφαρμογή των μαθηματικών στην καθημερινότητά τους.

Σύγχρονος Μεσαίωνας η διαβίωση των παιδιών

Η παιδική κακοποίηση δεν έχει χώρα, δεν έχει χρώμα, δεν έχει όρια ηθικής.

Τα παιδιά είναι ο ευαίσθητος κρίκος της ανθρώπινης κοινωνίας. Εξωθούνται σε σκληρή εργασία, κακοποιούνται σεξουαλικά από τη βρεφική ηλικία, στερούνται το χάδι και τη φροντίδα των γονιών, ξυλοκοπούνται, δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, δεν έχουν σπίτι ούτε να διανυκτερεύσουν.

Το ίδρυμα που «θεραπεύει» με ιμάντες και κλουβιά

της Μαρίσσας Δημοπούλου στο protagon

Το πρώτο πλάνο του βίντεο κεντράρει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου των ακτιβιστών που αναζητούν το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων (ΘΧΠ) Λεχαινών. «Δεν ήρθαμε εδώ ως επισκέπτες, δεν κλείνουμε ραντεβού, βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε κατάληψη, να δούμε και να καταγγείλουμε τις συνθήκες του ιδρύματος», εξηγεί με ψυχραιμία ο Αντώνης Ρέλλας, εκπρόσωπος της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ, στα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος που προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Πάνω από 500.000 οι άστεγοι στις ΗΠΑ, σχεδόν ένα τέταρτο από αυτούς είναι ανήλικοι

Πάνω από 500.000 άτομα - ένα τέταρτο από αυτούς είναι παιδιά - ήταν άστεγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέτος, εν μέσω περιορισμένης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή στέγη, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.

Σχολείο ζήτησε από τυφλή 7χρονη να μην χρησιμοποιεί το λευκό μπαστούνι της

Το σχολείο θεωρεί ότι το μπαστούνι πρέπει να απαγορευθεί «για λόγους ασφαλείας», καθώς κάποιο παιδί μπορεί να σκοντάψει ενώ περπατά το κοριτσάκι.

Η επτάχρονη Λίλι-Γκρέις Χούπερ από την ευρύτερη περιοχή του Μπρίστολ υπέστη πριν από έξι περίπου μήνες εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να βλέπει μόνο λάμψεις φωτός και χρώματα από το αριστερό της μάτι. Έτσι, επιβάλλεται να χρησιμοποιεί το λευκό μπαστούνι για να αποφύγει τραυματισμούς και πτώσεις.

Κοινωνικά φροντιστήρια, αλληλέγγυα παιδεία

Τα κοινωνικά φροντιστήρια δεν είναι κάτι καινούργιο. Και προ κρίσης, κάποιοι καθηγητές σχολείων αφιέρωναν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολία με τα μαθήματα.

Με την οικονομική κρίση όμως και την κατάρρευση των οικογενειακών εισοδημάτων, η ανάγκη για δωρεάν φροντιστηριακή βοήθεια των παιδιών, αυξήθηκε κατακόρυφα.