Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Άδεια ανατροφής και για τους γονείς που υιοθετούν παιδί

Άδεια ανατροφής τέκνου 9 μηνών μετά αποδοχών δικαιούνται και οι δικαστικοί που υιοθετούν παιδί, όπως λαμβάνουν και οι φυσικοί γονείς, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Άποψη: Εξάχρονα Γιαπωνεζάκια που κυκλοφορούν ασυνόδευτα και φοβισμένα Ελληνόπουλα

Από την ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ στη LIFO

Αν κυκλοφορήσει κανείς με το μετρό του Τόκιο, θα εκπλαγεί από τον μεγάλο αριθμό μικρών παιδιών που το χρησιμοποιούν, για να πάνε σχολείο. Τα πιτσιρίκια, φορώντας τις σχολικές στολές τους, πλημμυρίζουν τα βαγόνια και κυκλοφορούν είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες. Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ότι στον ορίζοντα δε φαίνεται να υπάρχει ενήλικας που τα επιτηρεί –τα παιδιά είναι ασυνόδευτα, ακόμα και αν η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα έξι-επτά χρόνια. 

5 Πράγματα που πρέπει να πείτε στο έφηβο παιδί σας πριν να είναι αργά

«Η καθοδήγηση με αγάπη σάς επιτρέπει να ακούγεστε πάνω από τη βοή»

Το καλό με την εποχή του Διαδικτύου είναι επίσης και το κακό της. Εξανεμίζει όλους τους περιορισμούς προς την ενημέρωση και τις επιρροές. Η αλήθεια, μέσα στον πληροφοριακό κορεσμό, έχει γίνει σαν υδράργυρος - κυλά από δω και από κει, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να την πιάσεις. Το τζίνι έχει αδιαμφισβήτητα βγει από το μπουκάλι. Οι γονείς δεν μπορούν να προστατέψουν τους εφήβους τους από όλες τις εξωτερικές επιρροές, μπορούν, όμως, να τους βοηθήσουν να είναι επικεντρωμένοι και προσγειωμένοι. Η κοινωνική πίεση δεν ασκείται πια από μερικούς συμμαθητές στο σχολείο, αλλά από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Το 95% των εφήβων, μεταξύ των ηλικιών 12 και 17, είναι ενεργοί στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Μπορεί να μοιάζουν με μεγάλους, αλλά ωριμάζουν χαρούμενα, με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση;

Ο χωρισμός από τον πατέρα κίνδυνος κατάθλιψης για τους εφήβους

Η διάλυση της οικογένειας και η δυσχερής οικονομική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία, άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα σε εφήβους που χωρίζονται από τον πατέρα τους, δήλωσε η καθηγήτρια Jennifer O'Loughlin του University of Montreal.

Από Γενάρη η ενισχυτική διδασκαλία - αιτήσεις έως τις 22 Δεκεμβρίου

Ως και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου οι γονείς μαθητών Γ’ Γυμνασίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να παρακολουθήσει το παιδί το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας αναφέροντας ότι η έναρξη των μαθημάτων υπολογίζεται να ξεκινήσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου 2016, σε 515 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ανά τη χώρα (ένα από αυτά θα λειτουργήσει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων στην Αυλώνα), που θα απασχολήσουν 1.023 αναπληρωτές καθηγητές και θα προσληφθούν με βάση τη σειράς τους στον πίνακα αναπληρωτών.

Γιορτές χωρίς τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει

Τα Χριστούγεννα είθισται να είναι περίοδος εύφορης συναισθηματικής ανταλλαγής στις οικογένειες, αλλά για τους γονείς των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν μακριά και δεν θα επιστρέψουν στο σπίτι μπορεί να είναι επώδυνη ψυχολογικά – ιδιαίτερα όταν δεν έχουν άλλα παιδιά.

Άδεια από τους γονείς ανηλίκων ζητά η ΕΕ για τη χρήση των social media

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τelegrpah, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για εφαρμογή νέων κανονισμών που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων νέο όριο ηλικίας στη χρήση των social media, ανεβάζοντας την ηλικία στα 16 από 13 που είναι τώρα.

Τουρκία: Κορίτσια από τη Συρία ψάχνουν ελπίδα στην εκπαίδευση

Οι γυναίκες και τα παιδιά πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα της συριακής κρίσης, που βρίσκεται ήδη στον 5ο χρόνο της. Μεγάλος όγκος των προσφύγων βρίσκεται στην Τουρκία.

Στην πόλη Σανλιούρφα, στα νότια, ιδρύθηκε πρόσφατα σχολείο όπου κορίτσια προσφυγικών οικογενειών μαθαίνουν τουρκικά και αγγλικά.