Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

“Η μαμά φταίει για την κακή συμπεριφορά του γιου της”

Όταν οι άνθρωποι σχολιάζουν τη συμπεριφορά “αυτού του παιδιού” σε δημόσιους χώρους, δείχνουν με το δάχτυλό τους εμένα σαν υπεύθυνη. 

Πλησιάζω με τρόμο. Ξέρω από πριν την απάντηση στην ερώτησή μου. “Πώς ήταν;” ρωτάω τον διευθυντή του theater camp του πεντάχρονου γιού μου. «Δύσκολος να τον ελέγξεις. Έχεις τα χέρια σου γεμάτα με τον μικρό. Είναι πολύ γρήγορος και καλός στο να εξαφανίζεται. Γυρίστε την πλάτη σας για μερικά δευτερόλεπτα και θα τον βρείτε να παίζει στην άλλη άκρη του δωματίου», απαντάει γελώντας. Γελάω και εγώ, γιατί αυτή την αντίδραση περιμένουν οι άνθρωποι. Μου λένε ότι το παιδί μου είναι υπερκινητικό και εγώ γελάω. Πρέπει να γελάσω. Το ξέρω καλύτερα από τον καθένα. Μην χοροπηδάς πάνω στον καναπέ. Μην σκαρφαλώνεις στο πλαίσιο της πόρτα σαν αράχνη. Μην σκαρφαλώνεις στη βιβλιοθήκη. Μην πηδάς από την κουκέτα κάτω, πάνω στα κουκλάκια σου... Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από μένα.

Το απουσιολόγιο στο κινητό των γονέων

Με... mail και από το κινητό τους τηλέφωνο θα μπορούν να ενημερώνονται πλέον οι γονείς για τις απουσίες των παιδιών τους από το σχολείο. Παράλληλα, από την επόμενη σχολική χρονιά 2016-2017 απλοποιούνται οι διαδικασίες εγγραφής και απόδοσης τίτλων σπουδών στα δημόσια σχολεία, ενώ στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των σχολείων θα εισέλθουν και τα ιδιωτικά.

Μεγάλες οι πιθανότητες λάθος διάγνωσης στους δύσκολους ασθενείς

Οι «δύσκολοι» στη συμπεριφορά τους ασθενείς συχνά κάνουν δύσκολη τη ζωή του γιατρού, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα λάθους στη διάγνωσή του, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, ο κίνδυνος λανθασμένης διάγνωσης είναι αυξημένος άσχετα με το πόσο χρόνο ο γιατρός αφιερώνει στον δύστροπο ασθενή ή πόσο περίπλοκη ιατρικά είναι η περίπτωση του τελευταίου.

Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει στην Άνδρο

Το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά από το Αρχείο Καβάφη και το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Φέτος -και για δεύτερη συνεχή χρονιά-, το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια, αυτή τη φορά με προορισμό την Άνδρο, φέρνοντας από τις 16 έως τις 22 Απριλίου μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. 

Υπογραφές-στήριξη στη γυναίκα επιστήμονα

Το ένα μετά το άλλο ρίχνουν οι γυναίκες με επιμονή και αγώνες τα «κάστρα» στον δρόμο προς την ισότητα. Ο ρόλος τους στην κοινωνία είχε μια διαχρονική αξία αλλά περιοριζόταν στην αναπαραγωγή, στη φροντίδα συζύγου και ηλικιωμένων, στην ανατροφή παιδιών και στη φροντίδα του σπιτιού. Για πολλούς αιώνες θεωρούνταν κατώτερα όντα και χωρίς να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση ή στην εργασία. Το σκηνικό με τα χρόνια άλλαξε και οι γυναίκες με αργά και σταθερά βήματα μπήκαν στη μάχη για ίσα δικαιώματα και ίση αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς. Κάτι τέτοιο ισχύει και στον τομέα των επιστημών, όπου ακόμη υψώνονται «έμφυλα» τείχη και η παρουσία τους είναι ισχνή σε σχέση με αυτή των ανδρών. Μόνο το 30% των επιστημόνων παγκοσμίως είναι γυναίκες και έρευνες δείχνουν ότι η αιτία για αυτό δεν είναι η απόδοσή τους...

Για γενετικές ανωμαλίες ενοχοποιείται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδιά με συγκεκριμένη γενετικές ανωμαλίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Εξυπνότερα τα δίγλωσσα παιδιά;

Ενισχυμένη εγκεφαλική ανάπτυξη εμφανίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον προτού καν μιλήσουν, επισημαίνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον στο οποίο ακούνε περισσότερες από μια γλώσσες καθημερινά, τονώνει τόσο την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα, όσο και την μνήμη τους ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

“ΧΑΡΙΣΕ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΕ χιλιάδες τυφλά παιδιά”

Το 2015 η μη κερδοσκοπική εταιρεία Επιστήμη Για Σένα (SciFY) έκανε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα: δημιούργησε 3 ηλεκτρονικά παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά και τα πρόσφερε δωρεάν σε χιλιάδες παιδιά που τα περίμεναν με ανυπομονησία.

Ένα στα 50 παιδιά διαγιγνώσκεται με αυτισμό

Ένα στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται σήμερα με αυτισμό, καθιστώντας την πάθηση αυτή πιο κοινή από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ΄ ότι κορίτσια.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τους πρόσφυγες δημιουργούν τα Πανεπιστήμια

Την από κοινού ενεργοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας για τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού και άλλες ανάλογες δράσεις, αποφάσισε ομόφωνα σε ψήφισμά της η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Πασχαλινά bazaars από «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας καλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, στα πασχαλινά bazaars που πραγματοποιεί σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους, πάντα σε προσιτές τιμές, ενισχύοντας τις δράσεις και το δύσκολο έργο του Οργανισμού.

Συνδέονται τα αντιβιοτικά με τον διαβήτη;

Τα παιδιά και οι έφηβοι που μικροί είχαν πάρει συχνά αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν διαταράξουν το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου τους, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης προδιαβήτη στην εφηβεία, σύμφωνα με μια νέα μικρή ελληνική επιστημονική έρευνα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Goalball

Ανακοινώθηκε από την Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, το πρόγραμμα των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Γκόλμπολ.. Θα διεξαχθεί, από Παρασκευή 8 μέχρι και Κυριακή 10 Απριλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης 

Ποιος θα σώσει τους καθηγητές από το bullying;

Στην Φλώρινα υπήρξε πρόσφατα μια παραίτηση εκπαιδευτικού λόγω bullying! Ο ίδιος διένειμε μάλιστα και μια επιστολή στη δημοσιότητα, όπου δικαιολογεί την απόφασή του να παραιτηθεί, μη αντέχοντας άλλο τις επιθέσεις των μαθητών εναντίον του.

Ηχητική περιγραφή φωτογραφιών για εκατομμύρια τυφλούς στο Facebook

Υπάρχουν 39 εκατομμύρια τυφλοί και περισσότεροι από 246 εκατομμύρια άνθρωποι με κάποια σοβαρή βλάβη στην όραση, η τεχνητή όμως νοημοσύνη μπορεί να τους επιτρέψει να «βλέπουν» τις φωτογραφίες στο Facebook όπως όλοι οι υπόλοιποι, υποστηρίζει η εταιρεία πίσω από το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εγκαινιάζοντας το «αυτόματο εναλλακτικό κείμενο».

Ο Ross άξιζε καλύτερους φίλους

Διαβάζοντας ένα άρθρο του David Hopkins (αυτό που ακολουθεί, μεταφρασμένο στα ελληνικά) σχετικά με τον Ross Geller, έναν από τους έξι βασικούς χαρακτήρες στην παγκοσμίως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια» (Friends), ταυτίστηκα με τη θέση του. Θα μπορούσα κάλλιστα να το έχω γράψει εγώ, προσαρμοσμένο στα καθ' ημάς (γιατί ο Hopkins γράφει για την Αμερική): στο πλαίσιο της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης, τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.