Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Βιβλίο: Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες;

“Υπήρξε άραγε κανείς που πρόσεξε την απουσία μας; Υπήρξε άραγε κανείς που να αναρωτήθηκε: Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες; Εύχομαι να υπήρξε. Γιατί τη μια μπορεί να είναι οι νυχτερίδες που λιγοστεύουν, την άλλη ένα λουλούδι που χάνεται, την παράλλη ένα πουλί που εξαφανίζεται, κι έτσι, χωρίς να το καταλάβει κανείς, έρχεται μια μέρα που ο κόσμος γίνεται φτωχότερος”. 

Πώς μπορεί μια ξέγνοιαστη ζωή να μετατραπεί σε εφιάλτη μέσα σε λίγους μήνες; Τρεις νυχτεριδούλες που λατρεύουν το καλό φαγητό και τις εξερευνήσεις αρχίζουν να παρατηρούν ότι κάθε μέρα η αποικία τους μικραίνει. Μα πού πάνε οι νυχτερίδες; Πού χάνονται; Έχοντας ένα κακό προαίσθημα και έτοιμες να βρουν λύση στο ερώτημα που τις βασανίζει (και απειλεί την ύπαρξή τους), οι πρωταγωνιστές του βιβλίου ανακαλύπτουν την τραγική αλήθεια: ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει πεθάνει από δηλητηρίαση από εντομοκτόνα. Η ζωή πλέον στην αγροικία δεν είναι ασφαλής και η άμεση μετακόμιση είναι επιτακτική αν θέλουν να επιβιώσουν. 

Καταργούνται τα ολοήμερα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά

Την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου από την επόμενη σχολική χρονιά έχει αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Όπως αναφέρεται στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής», αν όντως τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του υπουργείου, θα οδηγήσει σε κατάργηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που διαρκεί από τις 14.00 έως τις 16.00 με αποτέλεσμα να υπάρξει κενό στην εκμάθηση δεξιοτήτων.

Και το σχολικό περιβάλλον παίζει ρόλο στις διαταραχές πρόσληψης τροφής

Το σχολικό περιβάλλον φαίνεται να συμβάλλει και αυτό στην πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής πρόσληψης τροφής, ειδικά στα κορίτσια, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology

Η κατανομή των θέσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ανάλογα με την κατηγορία υποψηφίων

Την κατανομή των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανάλογα με την κατηγορία των υποψηφίων που θα τις διεκδικήσουν, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Από τις συνολικά 69.650 θέσεις εισακτέων (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), οι 43.520 θέσεις αποδίδονται στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 26.130 θέσεις αποδίδονται στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

Ευγένιος Τριβιζάς: «Να τονώσουμε την ελπίδα στα παιδιά, δημιουργώντας οάσεις στις ερήμους της απελπισίας»

Είναι στιγμές που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι ή όπως χαρακτηριστικά λέμε «ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα» να ξεχωρίσει η χώρα μας στα πέρατα του κόσμου για τα επιτεύγματά της! Έτσι αισθανθήκαμε όταν ενημερωθήκαμε ότι στις 9 Φλεβάρη, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, το δεύτερο ηλεκτρονικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά απέσπασε το διεθνές βραβείο για τοκαλύτερο παγκοσμίως διαδραστικό βιβλίο προσχολικής ηλικίας για το 2016 στα φημισμένα «Kidscreen Awards», τον σημαντικότερo φορέα βράβευσης τηλεοπτικών, κινηματογραφικών και διαδικτυακών έργων για παιδιά στις ΗΠΑ.

Κοινά Σχολικά Μυστικά

Μέχρι πρόσφατα, ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία ήταν το τελευταίο ταμπού. Ένα θέμα που κανείς δεν ήθελε να αγγίξει. Τη σιωπή, όμως, πληρώνουν ακριβά και μοναχικά τα θύματα. Οι αφήγησεις των ανθρώπων που το έζησαν μοιάζουν με σχολικούς εφιάλτες.

Κατερίνα Οικονομάκου

«Μαθαίνοντας μαζί» με τα άτομα με αναπηρία

Τι αισθάνεσαι όταν συναντάς έναν άνθρωπο με κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία; Αμηχανία; Δεν έχεις συνηθίσει να συναναστρέφεσαι με άτομα που έχουν έναν διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας. Αγωνία; Δεν ξέρεις πώς να τον προσεγγίσεις, φοβάσαι μήπως τον προσβάλλεις. Ενοχή; Δεν γνωρίζεις τίποτα για τη ζωή του, δεν ήξερες καν ότι υπάρχει.

Προσέξτε τα παιδιά σας

Γονείς, μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε είναι να δώσετε ακόμη περισσότερο χρόνο και σημασία στα παιδιά σας.

Η ανατροφή, η εκπαίδευση και οι αρχές που θα τους δώσετε θα είναι ένα σημαντικότατο εφόδιο για τη ζωή τους και θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Οι πολεμικές τέχνες για τα παιδιά με αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές

Διαβάζουμε όλο και περισσότερες ιστορίες όπου γονείς με παιδιά που πάσχουν από αναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, επιλέγουν να τα γράψουν σε σχολές πολεμικών τεχνών αφού ο συνδυασμός συγκεκριμένων δομών προπόνησης, πειθαρχίας και κοινωνικότητας τα ωφελεί σε μεγάλο βαθμό.

Γίνε φροντιστής ζώων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για μία ημέρα.

To in.gr, η Feelgood Entertainment και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκοδίνουν τη δυνατότητα σε ένα παιδί να γίνει φροντιστής ζώων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για μία ημέρα.

Με αφορμή τη νέα ταινία της Disney «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» που προβάλλεται στους κινηματογράφους από την περασμένη Πέμπτη, ένα παιδί που θα προκύψει μετά από κλήρωση, θα έχει τη δυνατότητα να περάσει 5 ώρες πολύ κοντά στα ζώα που φιλοξενούνται στο πάρκο. 

Οικογένεια, κράτος και μικρά παιδιά

Η τετράχρονη Μαρία χάθηκε στο δάσος (!) και βρέθηκε μετά από 20 ώρες σε κεντρικό δρόμο από περαστικούς. Παράξενη ιστορία που θα τη μάθουμε με λεπτομέρειες κάποια στιγμή. Εν τω μεταξύ, οι γονείς της κρατούνται, με απόφαση εισαγγελέα, και θα δικαστούν για παραμέληση ανηλίκου.

Το πράσινο της πόλης αγαπάει τα παιδιά…

«Η έκθεσή μας σε φυσικό περιβάλλον συνδέεται με μια ποικιλία ωφελειών στην υγεία μας».
Scientific American Mind, Μάιος, 2016

Το πράσινο στα αστικά κέντρα μπορεί να αυξάνει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών. Επίσης, μπορεί να μειώνει τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας που προκύπτουν από τις κοινωνικές και τις οικονομικές ανισότητες.

Πώς η τεχνολογία των blockchains μπορεί να βοηθήσει την εκπαίδευση

Η τεχνολογία blockchain είναι μία αποκεντρωμένη τεχνολογία δικτύων στην οποία τα ίδια δεδομένα καταγράφονται και διατηρούνται σε πολλαπλούς κόμβους(υπολογιστές συνδεδεμένους σε ένα δίκτυο) που είναι γεωγραφικά απομονωμένοι μεταξύ τους.Επιτρέπουν στους χρήστες του δικτύου να μεταφέρουν ελεύθερα και με ασφάλεια άδειες μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη μίας εδραιωμένης σχέσης εμπιστοσύνης. Η μεταφορά γίνεται με τέτοιο τρόπο που η καταστροφή ή παραβίαση των προγραμμάτων και των δεδομένων είναι απαγορευτικά δύσκολη. Χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των οικονομικών με εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί από υπηρεσίες όλων των ειδών.