Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

«Βήματα Ζωής» για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία

«Βήματα Ζωής» ονομάζεται η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία MSD. 
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας, ενήλικες και παιδιά, αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες καθημερινά λόγω της μη ενσωμάτωσής και αποδοχής τους από τους συμπολίτες τους. Η εκστρατεία στηρίζεται στο τρίπτυχο Ενημέρωση – Στήριξη – Στάση ζωής. Περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο τηλεοπτικό σποτ, μία ταινία κινούμενων σχεδίων (animation) με διδακτικό χαρακτήρα - που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και 10 ομαδικά εικαστικά έργα (με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση οκτώ διακεκριμένων εικαστικών, σε επιμέλεια και συντονισμό της Ίριδας Κρητικού). Το συνολικό υλικό της εκστρατείας είναι αποτέλεσμα Social Hackathon. Ο όρος «Hackathon» προέρχεται από τις λέξεις Hackers και Marathon και είναι η δημιουργική συνεύρεση ειδικών σε ορισμένο χώρο για συγκεκριμένο χρόνο με έναν κοινό σκοπό. Όταν ο σκοπός είναι κοινωφελής, ονομάζεται Social Hackathon.

Από 27 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το θερινό σχολείο Φυσικής

Από τις 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Θερινό Σχολείο Φυσικής. Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι μαθητές επισκέπτονται τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν πειράματα προσομοιώνοντας βαρυτικά κύματα και χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, γνωρίζουν έννοιες της Φυσικής κάνοντας Γυμναστική, μετρούν με υπερσύγχρονο βιο-κινητικό εξοπλισμό τις αθλητικές τους ικανότητες και βιώνουν τη Φυσική, ξεναγούνται –εικονικά- στο μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου στο CERN, συμμετέχουν σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό Φυσικής στο Magic Park κι επίσης θα κάνουν έναστρες…εξορμήσεις πραγματοποιώντας αστροπαρατηρήσεις με τηλεσκόπια.

Λάθος αντίληψη για το βάρος του παιδιού τους έχουν οι γονείς

Τέσσερα στα πέντε ζευγάρια υποτιμούν το βάρος των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών τους, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την Παχυσαρκία. Ενώ μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που οι γονείς τους τα θεωρούν υπέρβαρα παίρνουν περισσότερα κιλά.

Λαχανόκηπος από παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η Τρίτη είναι η αγαπημένη μέρα των παιδιών με αναπηρία στο Δήμο Θέρμης καθώς τότε επισκέπτονται το λαχανόκηπο που δημιουργήθηκε σε δημοτική έκταση στη Ραιδεστό, για να φυτέψουν ντοματιές, πιπεριές, μαρούλι και μαϊντανό και να φροντίσουν τα φυτά που καλλιεργούν. Άλλωστε η επαφή με τη φύση και η ενασχόληση με την κηπουρική έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της κινητικότητας και της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Τα αναψυκτικά κύρια πηγή πρόσληψης ζάχαρης για τα παιδιά

Τα μικρά παιδιά καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ποσότητα ελεύθερων σακχάρων στην διατροφή τους και η κύρια πηγή πρόσληψης είναι τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την παχυσαρκία (1-4 Ιουνίου), στο Γκετεμποργκ της Σουηδίας. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στην Υγεία της Μ. Βρετανίας, έρχεται να ενισχύσει την δημόσια ανησυχία για την κατανάλωση ζάχαρης από τις σύγχρονες γενιές. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συστάσεις από τον Παγκοσμίο Οργανισμό Υγείας, τα ελεύθερα σάκχαρα δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 5% της ενεργειακής πρόσληψης. Ως ελεύθερα σάκχαρα νοούνται εκείνα τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα, αλλά και όσα εμπεριέχονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς φρούτων, συμπυκνωμένους και μη, σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ το 2015.

Διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας για την εγγραφή στα ολοήμερα σχολεία

Στην έκδοση διευκρινίσεων σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα τμήματα των σχολείων προχώρησε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, που ακολούθησαν της αποστολής σχετικής εγκυκλίου στα σχολεία για τη λειτουργία των ολοήμερων.

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ξεπεράσουν τα 100 χρόνια

Πάνω από εκατό χρόνια θα ζουν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής έρευνας - τεχνολογίας και της εφαρμογής τους στην καθημερινή ζωή. Αυτό τόνισε ο κ Διονύσιος Φ. Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής και Eπιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και Διευθυντής Τομέως Καρδιάς – Αγγείων στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Η μεταφραστική έρευνα στη Δημόσια Υγεία».
« Η ιατρική έρευνα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η κλινική εφαρμογή τους είναι οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν καθοριστικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου» τόνισε ο κ Κόκκινος και πρόσθεσε «Στην Αμερική, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1970 μέχρι το 2000 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τρία χρόνια».