Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόγραμμα εποπτείας - καθοδήγησης

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συνατήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στην εποπτεία – καθοδήγηση! 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της γενικής αγωγής (δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες) που ανέλαβαν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες που ακόμα δεν αισθάνονται «έτοιμοι» και χρειάζονται μια μικρή καθοδήγηση, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες και διδακτικές ιδέες και χαράζουμε μαζί την πορεία της διδασκαλίας. 

Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο

Συμβουλές για την ασφαλή προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση των παιδιών από το σχολείο δίνει το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», επισημαίνοντας ότι όσο σημαντική είναι, για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, η υποδομή που παρέχεται από τους ενήλικες, εξίσου σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά, από την πιο μικρή ηλικία, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να αυτοπροστατεύονται. 

Ιταλία: Σχολείο χωρίς τσάντα: ένα πείραμα που πέτυχε...

Κάποτε ήταν μόλις 69, αλλά φέτος ξεπερνούν τους 18.500 οι μαθητές στην Ιταλία που, αντίθετα από τους Έλληνες συμμαθητές τους, θα πηγαίνουν στο σχολείο τους χωρίς να βαραίνει τους ώμους τους η τσάντα.

Αυτό το «κάποτε» ήταν το 2002. Τότε ξεκίνησε σε κάποια σχολεία, στο πνεύμα της φημισμένης παιδαγωγού Μαρίας Μοντεσόρι, ένα φιλόδοξο πείραμα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, χιλιάδες μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς πρωινά βάρη. Και όχι μόνο: Τα θρανία αλλάζουν θέσεις, ο δάσκαλος δεν έχει έδρα, τα μολύβια είναι κοινά για όλους, το ίδιο οι ξύστρες, οι χάρακες, οι γόμες. Τα πάντα, από τα βιβλία και τα τετράδια έως τις κασετίνες, μένουν στην τάξη.

Άποψη: Ξ. Τούρκη "Τα πολυάσχολα παιδιά μας"

Τα σχολεία ανοίγουν. Τα παιδιά θρηνούν το καλοκαίρι που φεύγει και την ξεγνοιασιά που χάνεται και οι γονείς ετοιμάζονται για έναν ακόμη μαραθώνιο μεταξύ σχολείου, απογευματινών μαθημάτων και άλλων δραστηριοτήτων. Ξένες γλώσσες, μουσική, ζωγραφική, αθλητισμός, χορός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θέατρο, ενίσχυση των μαθημάτων του σχολείου, προετοιμασία για εισαγωγή σε πανεπιστήμια και πάει λέγοντας. Η λίστα με τα ιδιαίτερα μεγαλώνει και οι γονείς πρέπει εγκαίρως να εξασφαλίσουν θέσεις για τα παιδιά τους και αντοχές για τους ιδίους. 

Τηλεοπτική σειρά: Η Λέξη που δεν λες

Η Λέξη που δεν λες βασίζεται στο σίριαλ The A Word της Keshet και πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας, η ζωή της οποίας αλλάζει ξαφνικά όταν ο εξάχρονος γιος, που θεωρούν ιδιοφυία στη μουσική, διαγιγνώσκεται με αυτισμό. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια κωμόπολη των Χανίων, με φόντο τα Λευκά Όρη.

Η μηχανή που διαβάζει... κλειστά βιβλία

Ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Georgia Tech των ΗΠΑ αναπτύσσουν το πρώτο σύστημα ανάγνωσης κλειστών βιβλίων. Πρόκειται για μια συσκευή υπολογιστικής απεικόνισης, η οποία χρησιμοποιεί κάμερα τεραχέρτς (ακτίνων-Τ) και ειδικούς αλγόριθμους για να «δει» τι κρύβεται μέσα στις σελίδες.

Ο ύπνος βοηθά να θυμόμαστε, ιδίως όσα πράγματα έχουν σημασία για εμάς!

Νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι ο ύπνος πρωτίστως ενισχύει τις πληροφορίες και τις εμπειρίες στις οποίες κάθε άνθρωπος δίνει αυξημένη σημασία, έτσι ώστε αυτές να γίνουν τμήμα της μακρόχρονης μνήμης στον εγκέφαλο.

Ο ανήλικος Μπαχάρ στο Δρομοκαΐτειο. Γιατί;...

Ενα δεκάχρονο παιδί ξεκίνησε από τη Συρία κι έφτασε με τα πόδια στην Τουρκία. Το έσκασε από το σπίτι του όταν μπροστά στα μάτια του ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά του. Εμεινε στην Τουρκία και, όπως λέει, δούλεψε για λίγο σε ραφτάδικο, μέχρι που... πέρασε στην Ελλάδα. Εμεινε στη Σάμο φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια καλύβα μακριά από το hotspot, ώσπου τον εντόπισαν οι αρχές και μεταφέρθηκε στο κέντρο.

Ρέθυμνο: Ιδρύθηκε το ειδικό γυμνάσιο – Πολλά προβλήματα με την ειδική αγωγή

Ένα νέο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξει φέτος για πρώτη φορά τις πύλες στο Ρέθυμνο, προκειμένου να υποδεχτεί μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αναπηρία.

Ο λόγος για το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο, που θα στεγαστεί στις παλιές εγκαταστάσεις του δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Γερανίου και για το οποίο το μεγάλο στοίχημα είναι να καλυφθούν έγκαιρα τα κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, ανοιχτά στην κοινωνία

Τα σχολεία της Αθήνας που μένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ απασχολώντας δημιουργικά όχι μόνο μαθητές και γονείς αλλά και τους κατοίκους της γειτονιάς

Ιωάννα Μπρατσιάκου στο NEWS247

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες

To πρώτο κουδούνι χτυπά στα σχολεία όλης της χώρας με το υπουργείο Παιδείας να δηλώνει πανέτοιμο, σε επίπεδο υποδομών αλλά και διδακτικού προσωπικού. Αρκετές είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τη φετινή χρονιά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βόλος: Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα τα μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο που λειτουργεί στον πρώην παιδικό σταθμό Αρίωνα. Σημειώνεται ότι και την περίοδο του καλοκαιριού οι εθελοντές εκπαιδευτικοί έκαναν μαθήματα στους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου.