Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;


Επιστήμονες μελέτησαν 5.000 χαρισματικούς μαθητές σε ορίζοντα 45ετίας

Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν την τάση να βοηθούν περισσότερο τους μαθητές που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα σωστό για το σύνολο...

Το 1971 ο Αμερικανός ψυχολόγος Julian Stanley ξεκίνησε, στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins University στην Βαλτιμόρη, τη μακροβιότερη μελέτη για παιδιά - ιδιοφυΐες που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο.

ΕΜΠ: Νανοϋλικά, λέιζερ, CERN αλλά και Καραγκιόζης στην Βραδιά του Ερευνητή

Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 30 του μήνα, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στην Βραδιά του Ερευνητή, θεσμός που κρατά 11 χρόνια. Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό.

Αυλαία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με ένα τεράστιο πάρτι

Δεν είναι μυστικό ότι Βραζιλία ξέρει πώς να κάνει ένα πάρτυ. Αλλά τις τελευταίες 11 ημέρες το Ρίο ντε Τζανέιρο έδειξε επίσης ότι μπόρεσε να φιλοξενήσει με επιτυχία τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, προκαλώντας ενθουσιασμό στους φιλάθλους. Κατά την τελετή λήξης, σήμερα τα ξημερώματα στο στάδιο Maracana, οι διοργανωτές, σε μία απίστευτη γιορτή μουσικής, κατάφεραν να συνδιάσουν ροκ, ποπ, funk, bossa nova, και φυσικά σάμπα.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου χρειάζεται γυαλιά;

Πόσο συχνά παρατηρείτε αν το παιδί σας δυσκολεύεται να δει την αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση, να διαβάσει ένα βιβλίο ή μια πινακίδα ή αν κουράζεται υπερβολικά γρήγορα στο διάβασμα του; Ο έντονος πονοκέφαλος αποτελεί την πιο συνηθισμένη ένδειξη διαθλαστικών σφαλμάτων ή προβλημάτων συνεργασίας των δύο οφθαλμών, αλλά προϋποθέτει το παιδί να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να το εκφράσει. Είναι όμως αυτή η ένδειξη η μόνη;

Σχολικό γκουρμέ

Μπορεί ένα κολατσιό που ετοιµάζουµε στο σπίτι να γίνει πιο ελκυστικό για το παιδί από τις γευστικές επιλογές του κυλικείου όπως είναι οι σοκολάτες, τα κρουασάν, τα γαριδάκια, οι τυρόπιτες κ.λπ.; Μπορούµε, υποστηρίζουν ψυχολόγοι, µάγειροι και διατροφολόγοι, αρκεί να αφιερώσουµε χρόνο και να έχουµε καλή διάθεση για συνεργασία και παιχνίδι µε το παιδί. Η φαντασία και σε αυτή την περίπτωση όχι απλώς θα βοηθήσει, αλλά αποτελεί το πιο σηµαντικό µέρος για τη δηµιουργία ενός ελκυστικού ή γκουρµέ κολατσιού για το παιδί. 

Το ξέσπασμα μιας μάνας με αυτιστικό παιδί: Επιστολή-απόγνωσης στον Ν. Φίλη

Κραυγή-απόγνωσης από την μητέρα ενός 6χρονου παιδιού με αυτισμό που λόγω της έλλειψης δασκάλων παράλληλης στήριξης, αναγκάζεται να πηγαίνει το γιο της στο νηπιαγωγείο μαζί με άλλα 24 παιδιά. «Όση πρόοδο κάναμε εδώ και ενάμιση χρόνο, τη βλέπουμε να χάνεται μέρα με τη μέρα. Δυσκολεύεται και ο Μάριος αλλά και υπόλοιπα παιδιά στην τάξη» λέει η Εύη Μαλλιωτάκη στο Ράδιο Κρήτη. Η ίδια έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ζητώντας του την άμεση λειτουργία της παράλληλης στήριξης. Μέχρι στιγμής, όπως υποστηρίζει, δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Η κ. Μαλλιωτάκη μίλησε για την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν πολλοί γονείς, οι οποίοι φοβούμενοι το στίγμα της μικρής κοινωνίας, από άγνοια, αλλά και λόγω κακής οικονομικής κατάστασης έχουν φτάσει σε απόγνωση, μη ξέροντας τι να κάνουν με τα παιδιά τους. 'Όπως αποκάλυψε μάλιστα, υπάρχουν γονείς, με οικονομική δυνατότητα οι οποίοι πληρώνουν δασκάλα ειδικής αγωγής, για να πηγαίνει στο δημόσιο σχολείο και να διδάσκει στα παιδιά τους.

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται μέχρι τις 9 το βράδυ

Ας το παραδεχτούμε: είναι μέρες που ο ύπνος των παιδιών είναι απλά ένα μαρτύριο και που τα πιτσιρίκια πολύ απλά δεν δέχονται να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους. Αυτές τις φορές είναι που αρκετοί γονείς από εμάς έχουμε κάνει το λάθος πολύ απλά να… παραδοθούμε, να δεχθούμε τη μοίρα μας και ν’ αφήσουμε τα παιδιά να δουν τηλεόραση ή να παίξουν video games μέχρι αργά. Όμως, αυτό που μέχρι τώρα δεν ξέραμε είναι ότι έτσι, άθελά μας, τα βλάπτουμε. Μπορεί να μην είναι προφανές, όμως ο επαρκής ύπνος που ξεκινά από τις 9 το βράδυ αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη και την υγεία τους. Το αντίθετο δε είναι έως και επικίνδυνο.

Η ζήλεια είναι το πιο συνηθισμένο στοιχείο της προσωπικότητας

Το πιο συχνό στοιχείο της προσωπικότητας που διαμορφώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι η ζήλεια, η οποία χαρακτηρίζει σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι με βάση τη συμπεριφορά τους, οι εννέα στους δέκα ανθρώπους μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικούς τύπους προσωπικότητας: τους αισιόδοξους, τους απαισιόδοξους, τους καλόπιστους και τους ζηλιάρηδες.

Στο σχολείο 22.000 προσφυγόπουλα

Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η κυβέρνηση για το ζήτημα της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου γονείς αντέδρασαν στην ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο των παιδιών τους, καταδεικνύουν τη μείζονα πολιτική και κοινωνική διάσταση του θέματος, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας 800 τάξεων υποδοχής περίπου 22.000 προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις. «Η επιλογή των σχολείων που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά των προσφύγων δεν είναι εύκολη υπόθεση», αναφέρει στην «Κ» ο Ιωάννης Παντής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και επικεφαλής του σχεδίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο και Γυμναστική θα κάνουν τα προσφυγόπουλα στις τάξεις υποδοχής.

Ελπιδοφόρο νέο φάρμακο που επιβραδύνει την πολλαπλή σκλήρυνση

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών δοκιμών ενός νέου φαρμάκου (BAF312) για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση, τα οποία παρουσίασε η φαρμακευτική ελβετική εταιρεία Novartis το Σαββατοκύριακο, σε ευρωπαϊκό νευρολογικό συνέδριο για τη νόσο στο Λονδίνο.

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

O Στάθης Ζαχαριάδης, είναι ένας άνδρας τυφλός ο οποίος μαζί με την γυναίκα του, που επίσης έχει χάσει την όραση της, έχουν εκτός από το παιδάκι τους ως μέλη της οικογένειας τους και τους σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων, για να μπορούν να κυκλοφορούν και να ζουν μια φυσιολογική ζωή παρά την αναπηρία τους.