Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κατασκευή: Ημερολόγιο Advent




Η Ώρα του Παιδιού επιστρέφει στα βιβλιοπωλεία

Οι ιστορίες, τα παραμύθια, τα διηγήματα, που ακούστηκαν στην ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή της θείας Λένας - Αντιγόνης Μεταξά επανεκδίδονται ξανά. Στη δεκαετία του ’50 και στις αρχές του 1960, 1.000.000 παιδιά ακούγαν τις εκπομπές της. 

Στα μέσα της δεκαετίας του '50, η Αντιγόνη Μεταξά συγκέντρωσε μερικές από τις ιστορίες που είχε διηγηθεί από το ραδιόφωνο και δημιούργησε αυτό το βιβλίο για τους μικρούς της ακροατές.

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος επανεκδίδουν το βιβλίο με τίτλο «Η Ώρα του Παιδιού» -βιβλίο που αγάπησαν οι σημερινοί παππούδες που ήταν κάποτε παιδιά. 

Βαλτώνουν πρότυπα και πειραματικά σχολεία

«Τα πρότυπα σχολεία δεν δημιουργήθηκαν στη χώρα μας για να στήσουν ταξικές διαφορές, αλλά ακριβώς για να τις ανατρέψουν. Στη δική μου τάξη, όταν φοιτούσα στη Βαρβάκειο Σχολή, καθόμουν μαζί με τον γιο ενός εργάτη, ενός δημοσίου υπαλλήλου αλλά και ενός εφοπλιστή. Ολοι είχαν μια εξαιρετική ικανότητα σε κάτι· αν την άφηναν μέσα σε μια τυπική σχολική τάξη, θα χανόταν ανεπιστρεπτί...».Τα παραπάνω σημειώνει πολιτικός και έμπειρος πανεπιστημιακός δάσκαλος που μίλησε στο «Βήμα», ανταποκρινόμενος στο ερώτημα, και με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παιδεία που σκιαγράφησε μια εικόνα... οπισθοδρόμησης των τελευταίων ετών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ποια είναι η θέση των πειραματικών και των πρότυπων σχολείων της χώρας σήμερα. Εχουν λόγο ύπαρξης ή μήπως μπαίνουν στη δεύτερη μεγάλη φάση «χειμερίας νάρκης» μετά τη μεγάλη... επίθεση των πρώτων κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ το 1981; Το ξύπνημά τους - συνεκδοχικά η αναγέννηση - έγινε όταν άλλαξαν φυσιογνωμία πριν από τρία χρόνια και αναζήτησαν την αριστεία στο εκπαιδευτικό σύστημα, για να επιστρέψουν όμως τώρα στον βαθύ ύπνο.

Ας πούμε μερικές λέξεις για τη σειρά «Η Λέξη Που Δε Λες»

Στο μεγάλο θέμα-συζήτηση για τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες συμφωνούσαν πως για την έλλειψη καλών δουλειών τα τελευταία χρόνια, δεν ευθύνεται (μόνο) η οικονομική κρίση.

Παιδίατροι μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια όταν οι γονείς χωρίζουν

Ένας παιδίατρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν όταν οι γονείς τους χωρίσουν, αναφέρει νέα έκθεση της American Academy of Pediatrics.

Η ερευνήτρια Dr. Carol Weitzman, δήλωσε ότι ο παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν τις αντιδράσεις των παιδιών τους στο χωρισμό ή στο διαζύγιο.

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ζωής από τα δεκάχρονα της ακροβασίας

Υπάρχουν στιγμές όπου τα παιδιά, αυθόρμητα και αθώα, μας μαθαίνουν ή καλύτερα μας υπενθυμίζουν όσα έχουμε ξεχάσει και συνήθως είναι αυτά που έχουν και αξία.

Παιδιά χωρίς κινητό

Καλό είναι να το πάρει κανείς εγκαίρως απόφαση. Τα παιδιά σήμερα γεννιούνται όπως ακριβώς τα PC: με τετραπύρηνο εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, ακόμη και οι πλέον tech-savvy γονείς δυσκολεύονται στο νέο περιβάλλον. Από τα πιο δισεπίλυτα προβλήματα διεθνώς (πιο ειδεχθές και από την άνοδο της Ακροδεξιάς στον πλανήτη) παραμένει το «Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να του αγοράσω κινητό;». Και ενώ μέχρι το 2012 η μέση ηλικία εκκίνησης για την απόκτηση κινητού στις ΗΠΑ (σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Influence Central) ήταν τα δώδεκα χρόνια, σήμερα το smartphone αφικνείται, μαζί με τα πρώτα συμπτώματα της ήβης, εκεί γύρω στα 10α γενέθλια. Φυσικά, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και παιδιά μόλις επτά ετών είναι ήδη εθισμένα στο ακατάσχετο σκρόλινγκ. Και, όπως έλεγε τον περασμένο Ιούλιο στους «New York Times» η Στέισι Ντι Μπροφ, επικεφαλής της Influence Central: «Πιστεύω ότι η ηλικία τείνει να μειωθεί κι άλλο, γιατί οι γονείς έχουν πια κουραστεί να δίνουν στα παιδιά τα δικά τους κινητά».

Η γρίπη και το εμβόλιο στις εγκύους δεν σχετίζονται με τον αυτισμό στα παιδιά

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της ασθένειας μιας γυναίκας από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αυξημένου κινδύνου να γεννήσει αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ξέρεις από βέσπα; Σχολικές ιστορίες καθημερινής τρέλας

Όσα ακολουθούν χαρτογραφούν μια σειρά από -εκ πρώτης όψεως- «περιφερειακά» χαρακτηριστικά της «κανονικότητας» της φετινής σχολικής χρονιάς, μια σειρά «επεισοδίων», που συνθέτουν όμως, με έναν αντιφατικό ίσως τρόπο, ορισμένες αθέατες πλευρές του παζλ της σχολικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Επανεμφανίστηκε το σκορβούτο εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών

Καμπέρα 
Το σκορβούτο, μία ασθένεια που συνδέεται παραδοσιακά με τους ναυτικούς οι οποίοι απουσίαζαν για μεγάλα διαστήματα από τα σπίτια τους, έκανε αναπάντεχα την επανεμφάνισή του στην Αυστραλία με τους επιστήμονες να αναφέρουν πολλαπλά κρούσματα.

Land of Childhood: Το υπόγειο τούνελ που παίζουν τα παιδιά στη Συρία

«Η μαμά μου δεν με αφήνει να παίξω στον δρόμο με τα παιδιά, όμως όταν έμαθε πως αυτό το μέρος είναι υπόγειο, με άφησε να έρθω».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο 10χρονος Abdulaziz τη νέα πραγματικότητα των παιδιών στην Συρία, που πλέον παίζουν σε υπόγειο τούνελ.

Η Λέξη της Χρονιάς για το 2016 είναι ελληνική (και άσχημη)

Xenophobia, «ξενοφοβία» την λέξη αυτή που μπήκε στα βρετανικά λεξικά στα τέλη του 19ου αιώνα επέλεξε το dictionary.com ως Λέξη της Χρονιάς για το 2016 με βάση την αύξηση των αναζητήσεων που έγιναν στην ιστοσελίδα του.
Το λεξικό ορίζει την «ξενοφοβία» ως «το φόβο ή το μίσος προς τους ξένους, ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες ή ξένους».