Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες να είσαι παιδί

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Νίγηρα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να ζήσουν 'περιορισμένη παιδικότητα', σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «Save the Children». Η έκθεση της ΜΚΟ υποδεικνύει τον Νίγηρα ως το χειρότερο μέρος παγκοσμίως για να μεγαλώνει ένα παιδίτο 2017. Αντίθεται, η Νορβηγία και η Σλοβενία μοιράζονται την πρώτη θέση ως τα καλύτερα μέρη για ένα παιδί.

Η έκθεση "Το τέλος της παιδικής ηλικίας"ταξινόμησε 172 χώρες από τη καλύτερη ως τη χειρότερη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η παιδική ηλικία έρχεται σε πρώιμο τέλος σε ορισμένες περιοχές.

Η κατάταξη καθορίστηκε με βάση τη μέτρηση του επιπέδου απόδοσης στους παρακάτω τομείς:

1. Θνησιμότητα κάτω των 5 ετών
2. Υποσιτισμός 
3. Παιδιά εκτός εκπαίδευσης
4. Παιδική εργασία
5. Πρόωροι γάμοι
6. Εκτοπισμός
7. Συγκρούσεις
8. Ανθρωποκτονίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκονται στην 36η θέση του καταλόγου, δεν εξαιρέθηκαν από τις χώρες όπου καταγράφεται πρόωρη παιδική θνησιμότητα. Πρόκειται για μια από τις επτά χώρες όπου πραγματοποιούνται οι μισές από τις γεννήσεις εφήβων ενώ ο αριθμός θανάτων των βρεφών ήταν για το 2015 23.455. 

Ο Richard Bland, διευθυντής της «Save the Children», έμεινε έκπληκτος με τη χαμηλή κατάταξη της χώρας και τη θέση της μεταξύ Βοσνίας και Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κατάταξη κοντά σε χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία. «Κι όμως, ορισμένες από αυτές τις χώρες δίνουν προτεραιότητα στην παιδική ηλικία», δήλωσε ο Bland. «Επενδύουν στην παιδικότητα και εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα». Πρόσθεσε ότι, φέτος, οι τρεις πιο σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε περιορισμένη παιδικότητα είναι η βία, η πείνα και ο εκτοπισμός.

Η Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου βρίσκονται οι 10 χειρότερες χώρες, πλήττονται ιδιαίτερα από την πείνα και τον εκτοπισμό, αναφέρει η έκθεση.

Στον Νίγηρα, τη χειρότερη χώρα, το 43% των παιδιών ηλικίας 59 μηνών ή και μικρότερα έχουν περιορισμένη ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κατετάγη τέταρτη χειρότερη χώρα για τα παιδιά. Το 19,3% του πληθυσμού της εκτοπίσθηκε βίαια από συγκρούσεις, με στρατολογήσεις και χρήση παιδιών ως στρατιώτες.

«Εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις», λέει ο Bland. Η Συρία έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που εκτοπίσθηκε βίαια, 65,4%. Το 2015, 263 εκατομμύρια παιδιά δεν πήγαν σχολείο, 168 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα παιδικής εργασίας και σχεδόν 28 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών σε μικρή ηλικία βρίσκονται στηΛατινική Αμερική και την Καραϊβική. Αυτό οφείλεται στη βία εξαιτίας των ναρκωτικών.

Στα καλά, σημειώνει ο Bland, είναι ότι το παγκόσμιο κίνημα για τη μητρότητα, τα νεογέννητα και την επιβίωση των παιδιών έχει μειώσει τη βρεφική θνησιμότητα κατά το ήμισυ από το 1990. Ωστόσο, ανησυχεί για τον προτεινόμενο δημοσιονομικό προϋπολογισμό του Προέδρου Trump για το 2018 καθώς προβλέπεται μείωση της ξένης βοήθειας κατά 31%. Αυτό περιλαμβάνει τηνανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ταπρογράμματα υγείας υπέρ μητέρων και νεογέννητων παιδιών.

«Μιλάμε για παιδιά που πεθαίνουν», λέει ο Bland. «Το ενδεχόμενο να κοπούν επιτυχημένα προγράμματα είναι για εμάς σοβαρό».

Η έκθεση δεν έχει μελετήσει τις βασικές αιτίες για τις οποίες ορισμένες χώρες έφτασαν στην κορυφή της λίστας ή γιατί μέρη όπως ο Νίγηρας ήταν στο κατώτατο σημείο, δήλωσε η Lindsay Stark, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia. Ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει να κάνει με τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την ισχυρή κοινωνική στήριξη και την απουσία ή παρουσία συγκρούσεων, ανέφερε.

Η Save the Children παραδέχεται τα όρια της έκθεσής της. "Ένας κρίσιμος περιορισμός είναι ότι τα δεδομένα προέρχονται από έρευνες των νοικοκυριών, αγνοούμενα παιδιά που είναι άστεγοι ή ζουν σε ορφανοτροφεία".

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η μεθολογία που χρησιμοποιήθηκε με τους οκτώ παράγοντες που επηρεάζουν την παιδικότητα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφωθεί μία παγκόσμια κατάταξη, γιατί έτσι έδωσε βάρος και σε άλλους τομείς που μπορεί να επηρεάσουν ή να σημάνουν το τέλος της παιδικότητας.

Καλύτερες χώρες να είσαι παιδί

1. Νορβηγία
2. Σλοβενία
3. Φινλανδία
4. Ολλανδία, Σουηδία
6. Πορτογαλία
7. Ιρλανδία
8. Ισλανδία, Ιταλία
10. Βέλγιο, Κύπρος, Γερμανία, Νότια Κορέα 

Οι χειρότερες χώρες να είσαι παιδί

1. Νίγηρας
2. Αγκόλα
3. Μάλι
4. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
5. Σομαλία
6. Τσαντ
7. Νότιο Σουδάν
8. Μπουρκίνα Φάσο
9. Σιέρρα Λεόνε, Γουινέα 

By Daniella Emanuel, CNN
Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου