Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Το Καρπενήσι άλλαξε και δείχνει τον δρόμο

Η διεθνής αναγνώριση της ανάπλασης του Καρπενησίου θέτει ένα ζήτημα τοπικής εμβέλειας στο μεγάλο κάδρο. Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική βελτίωση των ελληνικών αστικών κέντρων είναι μέγεθος εφικτό και στόχος ρεαλιστικός. Και επιπλέον είναι ζήτημα υπερηφάνειας, τιμής και χρέους, για την ίδια τη χώρα και τους πολίτες.

Ωστόσο, το «τρόπαιο» αυτήν τη φορά το φέρνει το Καρπενήσι. Οχι τυχαία. Η ανάπλασή του, που ξεκίνησε το 2011, επέτυχε διεθνή έπαινο από τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων, τη γνωστή UIA. Ανάμεσα σε 76 υποψηφιότητες από 28 χώρες στον Διεθνή Aρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοικτοί Χώροι σε όλους» που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του Καρπενησίου, έργο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Λαμπρόπουλου και των συνεργατών του, απέσπασε έπαινο στην κατηγορία «Public Space - Δημόσιος Χώρος» (Η κατηγορία δίνει ένα βραβείο και δύο επαίνους. Το βραβείο απέσπασε μεγάλη ανάπλαση κόστους 32 εκατ. δολαρίων στο Πουέρτο Ρίκο).

Το Καρπενήσι ξεχώρισε –σύμφωνα με την επιτροπή– για τους «προσεκτικά σχεδιασμένους δρόμους και πεζοδρόμια που μεταμορφώνουν την εικόνα των κεντρικών δρόμων μιας ορεινής πόλης, ενθαρρύνοντας τους πεζούς και ελαχιστοποιώντας την κυριαρχία του αυτοκινήτου. Η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης βελτιώθηκε σημαντικά, ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια διασφαλίζουν την πρόσβαση ακόμη και σε συνθήκες χιονιού και πάγου. Η εγκατάσταση γραμμών τυφλών βελτιώνει ακόμη περισσότερο την προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης».

Πράγματι, όσοι γνωρίζουν το Καρπενήσι από παλιά τώρα θα δουν μια άλλη πόλη. Το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου ξεκίνησε το 2011 από τη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη, που εξασφάλισε χρηματοδότηση, και συνεχίστηκε από τον σημερινό δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη. Ζητούμενο ήταν να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, να διευκολυνθούν η πρόσβαση και η μετακίνηση των πεζών, να αναβαθμιστεί η αισθητική.

«Το έργο ξεκίνησε με ένα όραμα», λέει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. «Να γίνει το Καρπενήσι αυθεντικός τόπος ζωής για όλους. Αυτόν τον δρόμο αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε και μοιάζει να είναι ο σωστός. Της δημιουργίας, της προόδου. Ο δρόμος που οδηγεί μπροστά. Αυτό που ξεκίνησε από το Καρπενήσι απλώνεται σε ολόκληρη τη Στερεά και μόνο μία ευχή εκφράζω. Να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Να δείξουμε σε όλους ότι διαπρέπουμε, όχι μόνο γιατί αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά και γιατί μπορούμε. Γιατί έχουμε την ικανότητα και τη γνώση να το κάνουμε. Γιατί δουλεύουμε μαζί».

To Kαρπενήσι, ως μικρή πόλη, με τουριστική κίνηση, σε περιοχή φυσικού κάλλους, κρίνεται ήδη από τους κατοίκους του. Η εμπειρία είναι σαφώς βελτιωμένη, ορατή και στους επισκέπτες. «Η διάκριση αυτή αποτελεί για εμάς δικαίωση για μία ομολογουμένως γενναία απόφαση που πήραμε, να αλλάξουμε το κέντρο της πόλης μας, σε μία εποχή δύσκολη για την υλοποίηση μεγάλων τεχνικών έργων», λέει ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, που υπήρξε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, στο UIA Award Ceremony, στη Σεούλ κατά τη διάρκεια του 26ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων, όπου θα γίνει και παρουσίαση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου