Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Σε λίστα αναμονής 1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

Τoν κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση κρούει η ανθρωπιστική οργάνωση “Solidarity Now” για τους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Υποστηρίζει ότι υπάρχει ανεπάρκεια ασφαλών δομών φιλοξενίας και έλλειψη εναλλακτικών επιλογών φροντίδας και προστασίας για τα παιδιά που φτάνουν μόνα στην Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή σε 2.500 υπολογίζονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν επειγόντως ανάγκη από ασφαλή στέγη, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας είναι μόλις 1.270.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μία θέση σε κάποια δομή φιλοξενίας, με κάποια από αυτά να ζουν σε καταλήψεις, άλλα στο δρόμο, ενώ άλλα βρίσκονται υπό αστυνομική προστατευτική φύλαξη (κράτηση) μέχρις ότου βρεθεί διαθέσιμη θέση φιλοξενίας.

Άλλες μορφές κατάλληλης φροντίδας, όπως η αναδοχή κι η ημιαυτόνομη διαβίωση, κρίνονται σύμφωνα με το Solidarity αποδοτικότερες οικονομικά κι ανταποκρίνονται στις ανάγκες, αλλά μέχρι σήμερα έχουν λάβει μικρή συντονισμένη υποστήριξη ή έγκριση από την κυβέρνηση, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί πληροφορίες σχετικά με το εάν και πότε, ακόμη και ισχύουσες μικρής κλίμακας εναλλακτικές προτάσεις φροντίδας και προστασίας θα συνεχιστούν ή θα επεκταθούν.

“Κάθε κενό στην παροχή υπηρεσιών ως απόρροια μιας μη συντονισμένης αλλαγής στη σκυτάλη της διαχείρισης θα έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να διδαχθούμε από τα λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν κατά τη διαχείριση της κρίσης και έτσι να αποφύγουμε μία αναμενόμενη ανθρωπιστική κρίση” τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης.

Στέγη και φαγητό σε 3.717 πρόσφυγες

Στέγη, φαγητό, υπηρεσίες απασχόλησης, ψυχοκοινωνική και ιατροφαρμακευτική στήριξη σε 3.717 πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμένουν σε δομές και καταυλισμούς ανά τη χώρα, προσέφεραν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα κέντρα αλληλεγγύης της ανθρωπιστικής οργάνωσης “Solidarity Now”, ενώ οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν έφτασαν τις 150.000. Στη Θεσσαλονίκη, που σήκωσε δυσανάλογο βάρος σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, 514 πρόσφυγες βρήκαν κρεβάτι και φαγητό μέσα από το πρόγραμμα φιλοξενίας “Home for hope” σε οικογένειες και νοικοκυριά, ενώ σε ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενήθηκαν περίπου 180 άτομα, που έχουν αιτηθεί άσυλο και βρίσκονται σε αναμονή για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Παρά τις προσπάθειες όμως που καταβάλλει η κυβέρνηση, σήμερα 40.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να διαμένουν μέσα σε καταυλισμούς και κάτω από εξαιρετικά άσχημες συνθήκες σε ολόκληρη την ελληνική ενδοχώρα. Από αυτούς 6.000 – 8.000 βρίσκονται σε κέντρα της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να προωθούν δραστηριότητες και κοινωνικές υπηρεσίες για την υποστήριξη προσφύγων, μεταναστών, αλλά και ελλήνων σε ανάγκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας αναφοράς της Οργάνωσης, το 2016 στη Θεσσαλονίκη παρασχέθηκαν 15.421 υπηρεσίες σε 8.220 ωφελούμενους στο πλαίσιο της λειτουργίας του κέντρου αλληλεγγύης της πόλης, του “Blue Refugee Center” και των μονάδων Blue Dot. Το Solidarity Now δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα έχοντας παρουσία μέσω των Blue Dot μονάδων στα καμπ του Ωραιοκάστρου, του Καβαλαρίου και της Δράμας.

Ωφελήθηκαν 12.850 άτομα

Εφαρμόστηκαν συνολικά 48 προγράμματα κοινωνικού φάσματος, από τα οποία τα 25 αφορούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 15 από αυτά υλοποιήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Ειδομένη, λόγω της μαζικής εγκατάστασης.
Τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του κέντρου αλληλεγγύης συνολικά 12.850 άτομα, ενώ ο αριθμός των παρεχόμενων υπηρεσιών έφτασε τις 20.077.

Στο ίδιο κέντρο, το 42,17% των επισκεπτών ήταν γυναίκες και το 56,81% άνδρες. Από αυτούς το 35,04% ήταν ηλικίες 31-45 ετών, το 29,80% 46-65 ετών, το 24,52% 19-30 ετών, το 3,39% 18 ετών και το 6,03% μεγαλύτεροι των 66 χρόνων.

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων προήλθε από τη Συρία (35,9%), το 4% από τη Νιγηρία, το 8,1% από την Αλβανία, ενώ τις υπηρεσίες του κέντρου χρησιμοποίησαν και Έλληνες που βρέθηκαν σε ανάγκη, με το ποσοστό να φτάνει το 36,7%. Από αυτούς το 83,59% είναι άνεργοι, το 81,80% ανασφάλίστοι, το 11,59% άστεγοι, το 18,96% προσωρινά φιλοξενούμενοι και το 4,12% διαμένουν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας.

Επίσης, σε 1.573 πρόσφυγες και μετανάστες παρασχέθηκαν νομικές υπηρεσίες από ένα σύνολο 2.204 υποθέσεων, καθώς και 4.057 ιατρικές υπηρεσίες, σε 3.262 χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, ενώ παραπέμφθηκαν για εξετάσεις περίπου 400 άτομα.

Ανακαινισμένο κι ανθρώπινο το καμπ των Διαβατών

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2016 όταν οι πρώτοι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες έφευγαν από τις λάσπες της Ειδομένης για την πρώτη δομή φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτήν των Διαβατών. Ενάμιση χρόνο μετά, το πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου”, στη δυτική Θεσσαλονίκη, έχει ανακαινιστεί και δεν θυμίζει πλέον την απέραντη σκηνούπολη που είχε στηθεί για να στεγάσει τους ανθρώπους που έφταναν.

Οι σκηνές αποτελούν παρελθόν, έχοντας δώσει τη θέση τους σε 156 σύγχρονους οικίσκους (κοντέινερ) πλήρως εξοπλισμένους, ώστε να προσφέρουν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί περισσότερο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν στην Ελλάδα έως ότου συνεχίσουν το ταξίδι τους για τον τελικό τους προορισμό -συνήθως κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο έκανε οδοιπορικό στο συγκεκριμένο χώρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε τα Διαβατά “πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ” και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες αξιοπρεπείς θα συνεχιστούν. “Στα Διαβατά, μεταφέραμε ξαφνικά, τελειώνοντας ο Μάιος του 2016, σε σκηνές περίπου 2.500 ανθρώπους.

Παραδώσαμε το καινούργιο καμπ των Διαβατών σε συνθήκες άριστες, πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ και αυτή είναι η καινούργια φάση στην οποία περνάμε” τόνισε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι ήδη 15.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει για τον τελικό τους προορισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ενώ έχουν γίνει επιπλέον 6.500 οικογενειακές επανενώσεις και 7.000 εθελοντικές επιστροφές.

Δύο δωμάτια, μπάνιο και κουζίνα (με ψυγείο και μικρή εστία μαγειρέματος) αποτελούν τους χώρους των νέων προσωρινών “σπιτιών” των προσφύγων και μεταναστών της δομής Αναγνωστοπούλου -Σύροι και Αφγανοί- που φαίνεται να έχουν δεχθεί με ανακούφιση τις νέες συνθήκες διαβίωσης. Κλιματισμός, ηλιακός θερμοσίφωνας, τηλεόραση και wifi για να επικοινωνούν με τους δικούς τους, που βρίσκονται στην πατρίδα ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπληρώνουν το “παζλ” των παροχών στις νέες εγκαταστάσεις.

Το κάθε κοντέινερ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως έξι άτομα και, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλος της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προς το παρόν διαμένουν στο κέντρο γύρω στα 370 άτομα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλες αφίξεις.

Πενήντα από τα νέα κοντέινερ τοποθέτησε η οργάνωση CARITAS, ενώ όλα τα υπόλοιπα η οργάνωση ASB, που στόχο έχει την παροχή βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικών, εθνικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και δραστηριοποιείται ενεργά στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες από τότε που η προσφυγική κρίση χτύπησε την “πόρτα” της Ευρώπης. Στο σύνολό τους οι οικίσκοι χρηματοδοτήθηκαν από την DG ECHO, το ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. και το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Στο καμπ λειτουργεί ιατρείο που παρέχει υπηρεσίες φροντίδας υγείας, όπως και -μεταξύ άλλων- χώροι για ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι έχουν επιπλέον και τον δικό τους “safe space” (ασφαλή χώρο) για μία σειρά από δραστηριότητες. Υπάρχει επίσης ένας αντίστοιχος χώρος αποκλειστικά για γυναίκες (women space), βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ πέραν των δραστηριοτήτων για τα παιδιά έχει προβλεφθεί και μια σειρά από μαθήματα, όπως ξένων γλωσσών (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) και υπολογιστών για τους ενήλικες. Το δε συσσίτιο για τη σίτιση των προσφύγων, που είχε αναλάβει ο στρατός, αντικαταστάθηκε από ένα ποσό, το οποίο λαμβάνουν οι πρόσφυγες και μπορούν πλέον να ψωνίζουν από την τοπική αγορά και να μαγειρεύουν τα φαγητά της αρεσκείας τους, γεγονός που, όπως λένε οι υπάλληλοι της δομής, τους έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα.

Η νέα εικόνα του κέντρου φιλοξενίας φαίνεται να ικανοποιεί και τους ίδιους τους ενοίκους του. “Εδώ είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στις σκηνές. Προστατευόμαστε από τη βροχή σε μέρες όπως η σημερινή, κάνουμε μπάνιο όποτε θέλουμε, μαγειρεύουμε αυτό που επιθυμούμε. Ξαναβρήκαμε τη χαμένη ιδιωτικότητά μας” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φαουζίγια Σαλάμ, μία μεσόκοπη Σύρια, που άφησε πίσω της τον πόλεμο και τα δεινά του και πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για τη Γερμανία μαζί με την κόρη της Ριμ και τα δυο παιδιά της, τη δίχρονη Νουρ και τον πεντάχρονο Γιούσεφ, προκειμένου να βρουν τους άνδρες της οικογένειας.

“Τώρα τουλάχιστον η αναμονή έχει γίνει ευκολότερη από άποψη καθημερινής διαβίωσης” προσθέτει η Ριμ, η οποία, όπως και η μητέρα της, δεν κρύβουν την αγωνία για το πότε θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι… “Αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες, που μας έχουν φερθεί πολύ ωραία, αλλά έχουμε κουραστεί. Θέλουμε να ενωθούμε με την οικογένειά μας” λένε με μία φωνή.

Το ανακαινισμένο κέντρο των Διαβατών εγκαινιάστηκε στα μέσα του μήνα παρουσία -μεταξύ άλλων- του γενικού γραμματέα Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνου Καρβούνη, του γενικού προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ και του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προέδρου του δ.σ. της ASB Γερμανίας Κνουτ Φλέκενσταϊν.

Της Φανής Σοβιτσλή
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Mακεδονία» την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου