Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

«Βήμα στο Σχολείο»: Πρώτα μαθήματα για δεκάδες προσφυγόπουλα

Καλοκαίρι στα θρανία για 200 προσφυγόπουλα από την Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν.

Η ΜΚΟ «Μετάδραση» υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ανήλικους από 6 ως 17 ετών. Το εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά με την βοήθεια εθελοντών, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ανθρώπων της οργάνωσης.

«Ήταν προσωπική μου ανάγκη να βοηθήσω αυτά τα παιδιά. Προσπαθώ να τους δείξω ένα δρόμο, γιατί νιώθουν αβέβαιο το μέλλον τους. Προσπαθώ να τους κάνω να νιώσουν ασφαλείς» υποστηρίζει η εκπαιδευτικός Μαριάννα Ζουλούμη.

Η δράση «Βήμα στο Σχολείο/ Step2School» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας παρακολουθούν μαθήματα (Ελληνικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Αγγλικά, Γερμανικά, Γυμναστική) και συμμετέχουν σε αθλητικές και διαπολιτισμικές δραστηριότητες, ενώ τα μικρότερα αδερφάκια τους απασχολούνται δημιουργικά και οι γονείς που τα συνοδεύουν μαθαίνουν κι αυτοί Ελληνικά, Αγγλικά ή Γερμανικά, ανάλογα με το πλάνο επανεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσής τους. Βεβαίως, ο δρόμος μέχρι εδώ μόνο εύκολος δεν ήταν.

«Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τώρα μπαίνω στην τάξη, κάθομαι σε ένα θρανίο και συγκεντρώνομαι για μια ώρα στο μάθημα μου. Εδώ και πολύ καιρό ζουν σε καταυλισμούς, όμως ήταν ώρα να νιώσουν την κανονικότητα του σχολείου», υποστηρίζει η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «Μετάδραση».

«Τα παιδιά αυτά δεν ξέρουν που θα βρίσκονται σε έξι μήνες από σήμερα. Ίσως στην Ελλάδα, ίσως σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Όμως γνωρίζουν πως δεν μπορούν να χάσουν άλλο χρόνο. Πρέπει να μάθουν μια ξένη γλώσσα, να μάθουν υπολογιστές, ώστε να αποκτήσουν εφόδια για μια καλύτερη ζωή» μεταδίδει από την Αθήνα, ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.

Η δράση «Βήμα στο Σχολείο/Step2School» ξεκίνησε τον Ιούνιο 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιήθηκε με αποκλειστικό χρηματοδότη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από τον Αύγουστο 2017 συνεχίζεται με υποστήριξη από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και την Unicef και χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απόστολος Στάικος
Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου