Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα από το ΑΧΕΠΑ

Δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα -και κυρίως σε παιδιά- παρέχει το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α΄ Ωτορινολαρυγγολογικής (ΩΡΛ) Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, με την επιτήρηση και τη βοήθεια μουσικών. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ελάχιστες κλινικές στην Ευρώπη που ασχολούνται με τον τομέα αυτόν και έχουν αποδείξει τα οφέλη της μουσικής σε άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα.

«Η μουσική εκπαίδευση απευθύνεται σε όλα τα άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα, με έμφαση τα παιδιά. Όπως όλες οι υπηρεσίες αποκατάστασης στο Κέντρο μας είναι δωρεάν, δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής ή αποκλεισμού, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με την επίδοση αλλά με τη βελτίωση. Δεν υπάρχει περιορισμός στα μουσικά όργανα, φαίνεται, όμως, να υπάρχει προτίμηση στο πιάνο και την κιθάρα. Η επαφή και η δημιουργία μέσα από τη μουσική αυξάνει τη διάκριση σε ανώτερα επίπεδα από τον προφορικό λόγο και συγχρόνως τον εμπλουτίζει με πιο έντονα προσωδιακά στοιχεία, πιο μελωδικά, πιο φυσικά», ανέφερε ο επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ, ωτορινολαρυγγολόγος Γεώργιος Κυριαφίνης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα είναι λίγα τα άτομα που συμμετείχαν στις πρώτες συνεδρίες αλλά έχουν ειδοποιηθεί τα περισσότερα και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. «Για όσα άτομα ζουν κοντά στο Κέντρο μας, τα μαθήματα γίνονται εβδομαδιαία. Για τους απομακρυσμένους ασθενείς μας διατηρούμε επαφή με τους δασκάλους τους, δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες και οι έλεγχοι γίνονται κάθε τρίμηνο. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που δημιουργήσαμε ένα από τα λίγα κέντρα στη Ευρώπη, που χρησιμοποιούν τη μουσική στην αποκατάσταση», κατέληξε ο κ. Κυριαφίνης

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου