Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Kοινωνικό μέρισμα: Νέα κριτήρια για τις μονογονεϊκές οικογένειες

Νέα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και υψηλότερο κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προωθήσει τη θέσπιση ευνοϊκότερου συντελεστή στάθμιση που ουσιαστικά θα βελτιώνει κατά πολύ τα ισχύοντα όρια και τα ποσά που ήδη έλαβαν ή θα λάβουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άγαμες (οι), χωρισμένες (οι) που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί. Για όσες οικογένειες δεν είχαν υποβάλει αίτηση γιατί πίστευαν ότι δεν είναι εντός των κριτηρίων θα μπορούν να το πράξουν έως τις 26 Δεκεμβρίου, τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Οι διαφορές στα ποσά είναι σημαντικές και αυτό διότι πλέον το προστατευόμενο τέκνο προσαυξάνει τη βάση του εισοδηματικού ορίου καθώς και του επιδόματος κατά 50% και όχι κατά 25% όπως ίσχυε με την προηγούμενη απόφαση.

Για παράδειγμα άγαμη μητέρα με 1 προστατευόμενο τέκνο θα λάβει κοινωνικό μέρισμα αν το συνολικό της εισόδημα δεν ξεπερνά τα 13.500 ευρώ αντί για 11.250 που ισχύει σήμερα. Επίσης, το κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει σε 375 ευρώ αντί για 312,5 ευρώ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις περιπτώσεις που στη μονογονεϊκή οικογένεια υπάρχουν 2 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Το Βήμα παρουσιάζει τον νέο πίνακα με τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και τα νέα ποσά κοινωνικού μερίσματος που θα λάβουν οι μονογονεϊκές οικογένειες μόλις θεσπιστούν οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη προσαύξηση υπάρχει και στο κριτήριο των καταθέσεων.

Ντίνος Σιωμόπουλος
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου