Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Από πού βγαίνουν τα ονόματα των πολιτικών στη Νοηματική;



Ηθοποιοί του Θεατρου Κωφών Ελλάδος μας δείχνουν ονόματα πολιτικών της Ελλάδας και του εξωτερικού στη νοηματική γλώσσα και μας εξηγούν για ποιο λόγο «βαφτίστηκαν» έτσι


Δε θέλω να πάω σχολείο! Νυστάζω!

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΕΛΟ στη LIFO

Ποτέ δε θα ξεχάσω πόσο βάρβαρο ήταν το πρωινό ξύπνημα καθ' όλη τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης! Ήμουν ο μόνος που αισθανόταν έτσι; 

Ανεπαρκής ο ύπνος των εφήβων 
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sleep Research από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου McGill, κοιμούνται λιγότερο οι μαθητές των σχολείων που ξεκινούν νωρίτερα το ημερήσιο πρόγραμμα τους. Επίσης, είναι περισσότερο πιθανό να μην ανταποκρίνονται στις εθνικές συστάσεις ύπνου για την ηλικία τους, και δηλώνουν πολύ συχνότερα κουρασμένοι το πρωί. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι 1 στους 3 καναδούς εφήβους δεν κοιμάται επαρκώς, ώστε να καλύπτει τις βιολογικές του ανάγκες. 

Το δράμα των «αόρατων» παιδιών

Το ανήλικο παιδί συλληφθείσας και ήδη κρατούμενης μητέρας που απασχόλησε τη δημοσιότητα πριν από λίγον καιρό ήταν από τα «τυχερά» για παιδί που βρέθηκε σε αυτές τις συνθήκες, αφού υπήρξε συγγενικό περιβάλλον πρόθυμο και κατάλληλο για τη φροντίδα του.

Όμως, πολλά παιδιά που για διάφορους λόγους στερούνται την επιμέλεια των γονιών τους –και δεν πρόκειται μόνο για παιδιά κρατουμένων– δεν έχουν την ίδια τύχη. 

Οι μεγάλες εταιρείες ρούχων συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται παιδιά, αυτή την φορά στην Μιανμάρ

Άλλο ένα ακόμα σκάνδαλο χτύπησε τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ρούχων, πολλές από τις οποίες έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν ότι συνεργάζονται με ασιατικά εργοστάσια που εκμεταλλεύονται παιδιά. Έπειτα από έρευνα του ολλανδικού ερευνητικού κέντρου «Somo» και της βρετανικής εφημερίδας Guardian, διαπιστώθηκε ότι δεκάδες βρετανικές εταιρείες, όπως η New Look, αλλά και η σουηδική H&M, πωλούν ρούχα που έραψαν παιδιά σε παράνομα εργοστάσια της Μιανμάρ.

Στο σχολείο του... Κύρου Γρανάζη: Επαναστατικά gadgets από μαθητές

Μπορεί ο πυρετός μας, να μας ... "ανάψει τα λαμπάκια"; Κυριολεκτικά, όμως; Ναι, μπορεί! Μπορεί ένα κεράκι ρεσώ να συνδεθεί με usb, για να φορτίσει ένα κινητό; Αποδεδειγμένα, ναι! Όπως τα καυσαέρια του αυτοκινήτου μπορούν να παράξουν "πράσινη ενέργεια" και να τροφοδοτήσουν τον κλιματισμό του αυτοκινήτου! Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ο ήλιος μπορεί να παγώσει τις μπύρες, ή μία θερμοκρασία -30 βαθμών δύναται να θέσει σε λειτουργία τα ζωτικά όργανα ενός αεροπλάνου.

ΑΣΕΠ: Το 15% των προσλήψεων θα αφορά άτομα με αναπηρία

Από τις 3 Μαρτίου και εξής, όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ υποχρεούνται στο 15% να αφορούν σε άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους, όπως αναφέρεται σε υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Να μην καταργηθούν δικαιώματα παιδιών με αναπηρία

Σύμφωνα με διαρροές στον τύπο από κύκλους του υπουργείου παιδείας ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου πρόκειται να καταθέσει νομοθετικές διατάξεις και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. “Ανάμεσα σε άλλα μέτρα νέο αυξημένο πλαφόν μπαίνει στα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα γενικά σχολεία. Ένα θετικό μέτρο που υπήρχε για τα παιδιά αυτά και δίναμε μάχες για την εφαρμογή του, καταργείται ουσιαστικά πλέον. Ελπίζουμε και απαιτούμε από το υπουργείο να το διαψεύσει”, τονίζει η Γ΄ΕΛΜΕ-Θ με ανακοίνωση της.

Νational Geopraphic: 14 παιδιά κέρδισαν το διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας

Το National Geographic ανακοίνωσε τους νικητές του ετήσιου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας για παιδιά 6 έως 14 ετών. Αν περιμένετε να δείτε ερασιτεχνικές, ακεντράριστες φωτογραφίες σπιτιών και δέντρων θα εκπλαγείτε. Αυτά τα παιδιά είναι πολύ δημιουργικά και οι φωτογραφίες τους αξίζουν να γίνουν εξώφυλλα σε περιοδικά. 

Η αποχή από τα φρούτα μεγαλώνει τον κίνδυνο για άσθμα στα παιδιά

Μεταξύ άλλων, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μπορεί να μας γλιτώσει και από την ανάπτυξη άσθματος σύμφωνα με επιστήμονες. Στο πλαίσιο έρευνας, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ζούσαν σε περιοχές με λιγοστές υγιεινές επιλογές, ο κίνδυνος άσθματος αυξανόταν κατά 53% , κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς, αφού περίπου 1 στα 10 παιδιά ζουν σε περιοχές που απέχουν από σημεία πώλησης φρέσκων προϊόντων. 

Χαρισματικά παιδιά: Ποια είναι; Και ποια δεν είναι;

Η συζήτηση για τα χαρισματικά παιδιά στον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης είναι μια συζήτηση αλά καρτ. Έρχεται ανάλογα με τις διαθέσεις του εκάστοτε Υπουργείου Παιδείας, ανάλογα με κάθε ευρωπαϊκό κονδύλιο που αποσκοπεί στην ανακάλυψη και την προώθηση των “χαρισματικών” παιδιών και μαθητών, ανάλογα με τις επιταγές και τις “ορέξεις” ΟΟΣΑ και διεθνών προγραμμάτων τύπου PISA που ευαισθητοποιούνται κατά καιρούς να ανακαλύψουν και αυτοί από το δικό τους “μετερίζι” τα χαρισματικά παιδιά των ελληνικών σχολείων.

Πώς ένας σκύλος βοηθάει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Η κ. Βασιλική Τενέντε είναι ειδική παιδαγωγός και μαμά μιας 9χρονης κόρης με μαθησιακή δυσκολία. Στην προσπάθειά της να βοηθήσει την κόρη της να αντιμετωπίσει την δυσκολία της και να βελτιώσει τον ψυχισμό της, αποφάσισε πριν μερικούς μήνες, σε συνεργασία με έναν εκπαιδευτή σκύλων, να της χαρίσει ένα σκυλάκι. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και η κ. Τενέντε είχε την καλοσύνη να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί μας, προκειμένου να εμπνεύσει και άλλες μαμάδες με παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα:

Γυμνάσιο: ο νέος τρόπος βαθμολόγησης των μαθητών

Ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου το πρώτο διδακτικό τετράμηνο στα περίπου 1.600 Γυμνάσια της χώρας στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 280.000 μαθητές.

Αυτές τις μέρες τα Γυμνάσια βρίσκονται στη διαδικασία κατάθεσης και καταχώρισης της βαθμολογίας του πρώτου τετραμήνου και θα ακολουθήσει στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου η κλήση στους κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση αναφορικά με την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και θα τους επιδοθεί ο ατομικός έλεγχος προόδου του μαθητή.

Ένα σύγχρονο παραμύθι δίνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας

Ένα παραμύθι μαθαίνει τα παιδιά να κάνουν... λάθος για να μάθουν το σωστό. «Το μήνυμα είναι τα παιδιά να μάθουν να εκφράζονται, να αποτυπώνουν στο χαρτί τα συναισθήματά τους.

Πρέπει να μην χάσουν το κίνητρο να γράφουν κι ας κάνουν ορθογραφικά λάθη. Το "Έχω τις λέξεις σου" τους προτρέπει να μάθουν ότι μπορούν να παίξουν με τα "σημαδάκια", που λέγονται γράμματα, να μην φοβούνται να γράψουν», εξηγεί στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπαιδευτικός του 1ο δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου, Κατερίνα Παπαγεωργίου που ενέπνευσε πριν από δυο χρόνια τους μαθητές της στην Δ' τάξη του σχολείου να συμμετάσχουν στο παραμύθι της Σοφίας Στεκουλέα.

Διημερίδα: Δυσλεξία και ξένη γλώσσα.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος, στην προσπάθεια της να πρωτοπορεί στην ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων, ανακοινώνει την διοργάνωση διημερίδας με θέμα «Δυσλεξία και ξένες γλώσσες» . Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του Συλλόγου.